reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maj 2013 :):)

my też zastanawialismy się nad tym bankiem, mąż to się nawet bardzo napalił ale po przeanalizowaniu wszystkich kosztów damy sobie spokój. Niestety w chwili obecnej w Polsce to są nie małe kwoty dodatkowo łączące tą coroczną opłatę:-(

reklama
wiolonczela dokladnie tyle kasy wydac i albo to sie przyda albo nie.ktos kto ma duzo pieniedzy moze sobie pozwolic ale ja do takich osob nie naleze.

Nia u nas jak widac inne realia niz za granica.dzisiaj mnie odwiedzila przyjaciolka jest w 4 miesiacu i mieszka w Londynie jak zaczela mi opowiadac jaka ma opieke tam to az mnie zatkalo,bo u nas polowy badan nie robia a jak juz to sa platne a tam wszystko jest za darmo.

Jestem już w domu :-) Przeszczęśliwa jak najedzony bąk, pies dupką kręcił ze szczęścia na mój widok (aż się rozpłakałam :-)). Po drodze zajechaliśmy do apteki, zrobiłam zakupy, podjechaliśmy pod spożywczy, następne zakupy (siedziałam już w samochodzie :-p) i teraz już odpoczywam po pysznym obiedzie. Zestresowałam się potężnie wagą malucha (ok. 1077 g) po dzisiejszym USG, ale lekarz nie wspomniał, by był powód do niepokoju, więc nie wiem, czy powinnam panikować... :sorry2:

Citrus dobrze że jesteś już w domu i oby nigdy więcej takich wątpliwych szpitalnych atrakcji, oczywiście do maja :)

Co do banków krwi pępowinowej to w Polsce jest zaledwie kilka publicznych w Warszawie i i chyba jeden w Poznaniu, za przechowywanie tam się nic nie płaci, ale tak jak Nia mówiła o Niemczech tak i tu są to banki państwowe przeznaczone dla każdego, kto by tej krwi potrzebował, nie tylko dla naszej rodziny; poza tym ta krew nie przydałaby się głownie temu naszemu dziecku, tylko rodzeństwu - tak jest przy leczeniu białaczek, no i osobom obcym zgodnym antygenowo, więc sens mają banki publiczne, a mniej prywatne, tylko wiadomo wszystko rozbija się o pieniądze.
Ale własnie nie ma na to dokładnych badań, wszystko jest w trakcie rozwoju

My też się na to nie decydujemy ze względu właśnie na koszty głównie.

edit: no i w bankach publicznych jest ograniczona liczba miejsc na przechowywanie do kilkuset porcji tej krwi, dlaczego? bo pieniądze oczywiście.
aha, i porcja krwi z banku prywatnego starczy na leczenie dziecka do 30kg wagi (gdzieś znalazłam 50, ale nie wiem, czy to prawda); więc, aby leczenie miało sens u większych pociech trzeba tego więcej - czyli znów kłaniają się banki publiczne;

osobiście byłabym za, gdyby wszystkie banki były sponsorowane przez państwo, nawet jeśli moja rodzina by na tym nie skorzystała, to ktoś inny mógłby;

Ostatnia edycja:
Ale mnie leń popołudniowy złapał, zdrzemnęłam się nawet nie wiem kiedy.

Po fryzjerze od razu banan na buzi także polecam tym co nie mają humoru :-):-)

Co do krwi pępowinowej tak jak Wy wszystkie ja również się zastanawiałam, ale oczywiście koszta.

Citrus gratuluję wyjścia do domku, oszczędzaj się jak najbardziej.

Mały się tak wierci, że brzuch przybiera niewyobrażalne kształty;-)

Citrus - super, ze juz wrocilas do domku;)

Ja dzis wiekszosc wieczoru ogladalam sobie kanal happytv na youtube - polecam, szczegolnie swiezakom w kwestii dzieciecej, takim jak ja:-)

Fenoterol dziala, bo brzuch praktycznie wcale nie twardnieje;) I nawet juz sie nie trzese;)

Dlatego mowilam Ci o tym, ze mnie do Fenoterolu dali Isoptin, on lagodzi kolatania, choc nie dziala na te paskudna trzesawice. Mnie mimo Fenka brzuszek twardnieje, ale glownie, gdy leze na plecach w pozycji, ktora powoduje, źe mam napiete miesnie brzucha. Tyle tylko, źe twardnieje rzadziej. Znow biore 6x 1/2 (o 7 11, 15, 19, 23 i 3) . Ma w nocym teź heparyne w brzuch.
Kurna, z fona pisze i mi niewygodnie. Krzyz mi w dupie peka od leźenia.

I dziewczyny, dziekuje za ogromne wsparcie podczas mojego pobytu w szpitalewie :))))

reklama
Dzień dobry :-D

do mnie córa przyjechała i znowu chora a mnie bierze agresja bo teraz to mogę sobie pogadać a i tak nikt mnie nie słucha.zła jestem bo ze mną jak mieszkała tylko raz chorowała a teraz jak jest z ojcem co tydzień angina i już sama nie wiem czy On taki nieodpowiedzialny czy jak On to tłumaczy wina może leżeć po stronie migdałków i żeby je wyciąć...ale ja nie mam bladego pojęcia o migdałkach?znacie się na tym?

Moj brat mial bardzo czesto zapalenie gardla i angine jak byl maly. Laryngolog stwierdzil ze to wszystko przez migdalki i mial zabieg usuniecia. Opowiadal ootem mamie ze pamietal tylko jak pani w bialym ubranku zalozyla mu maseczke do oddywchania :-D po zabiegu przez tydzien jadl kisiel i kleiki zeby sie tam wszystko zagoilo ale od tej pory to moze ze 3 razy byl na gardlo chory :szok: a to juz bedzie dobre ze 30 lat temu...

Citrus widać w Twoich "domowych" postach błogostan :tak:Obys do samego porodu do szpitala nie musiala wracać...

Małż moj ma polaczenie grypy z angina :eek::dry: i kolejny antybiotyk ... ehh...

Ja po moim wczorajszym pedicure i zakupie szydelka i wloczki mam przewspanialy chumor :-D Juz zrobilam 4 kwadraty (z filmu ktory chyba nanu wrzucila) do kocykla dla mojego pierwodnego :tak: jak nabierze to jakiegos wiekszego wygladu to wrzuce gdzie trzeba ;-)

Dziewczyny a mam pytanie: czy wam tez tak strasznie puchna stopy i dlonie ?? no bo ja mam masakre...:eek: stopy mam napuchniete tak ze nie moge nawet boso chodzic a wczoraj jak mialam wlozyc do butow to myslalam ze pedzej wyjde bez nich (niestety masaz przy pedicure nic nie pomogl).... Z kolei palce i dlonie nie moge zacisnac w piesc a o zalozeniu obraczki już nie wspomne... najgorzej mam napiuchniete po nocy.... i to juz tak ze 3 dni trwa

Do góry