reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maj 2012

probuje cos napisac przez caly dzien ale maly nie pozwala a jak zasnal to mi internet szwankuje :/
Patina, super filmik. Pola pieknie raczkuje :)
moj tez jeszcze nie siedzi ale przyjdzie i jego czas :) ja siedzialam jak mialam 9 miesiecy :O a zaczelam chodzi jak skonczylam 11 :)
Stas jak sie denerwuje to najczecie krzyczy "mamumamu", mama tez mu sie kilka razy zdarzylo a najczesciej "mowi" baba bubu tata dada dida i wiele innych ktorych teraz nie powtorze :) ale wszystko nieswiadomie :) lubie jak tak sobie sam lezy na macie i gada do siebie :)

reklama
Anik mi się wydaje, że to jest tak jak np z zębami... Niby pojawiają się w ósmym miesiącu życia, a jedne dzieci mają je dużo szybciej, inne dużo później... To chyba takie uśrednienie poprostu. Mój np nie mówi ani dada ani baba, ani tata a mama powiedział pierwszy raz:) Ale jak go pytam co robi dziadek ( ukochany członek rodziny dla Mikusia ze wzajemnością zresztą) to od razu patrzy na mojego tatę:) próbowałam tak samo z tatą mojego Ł, ale Mikuś nie reagował.

anik - trzeba spojrzec prawdzie w oczy: rosnie Ci intelektualista a nie sportowiec :-)
Gia, Patina - witam po przerwie, pamietam Was obie :tak: Patina - jestem pod wrazeniem!!!

Moj jak jest czyms zaciekawiony to mowi "te te te" a jak rozezlony to "ne ne ne." Inne sylaby to juz czysty przypadek.

anik - zakladam, ze obu ale nie czaruje sie i wiem, ze niemiecki bedzie silniejszy. Juz na "alle meine Entchen" reaguje lepiej niz na "aaa kotki dwa" :sorry2:

A od kiedy można dziecko uczyć jężyków obcych? Bo też bym chciała go trochę osłuchać z ang i niem, a nie chcę wprowadzać mu zamętu...

Ja nie wiem mój kuzyn top dobrze mówi po polsku,holendersku(przy okazji niemiecku) podobne ,a mieszka przy granicy holendersko-niemieckiej,angielsku ale ten język to już chyba wszędzie jest w szkołach i francusku.Uczony był od małego mama Polka,tata Holender.Ale oprócz tego chyba trzeba mieć zdolności.Ja ich nie mam może w praktyce by mi poszło szybciej coś załapać ,a takie uczenie się to pół dnia wkuwałam ,że das Fenster to okno(chyba:crazy:)

ja, ja, gut, azula, Fenster to okno :-D

paulinka - uczenie maluchow jezykow obcych jest malo efektywne (pisze to jako jezykoznawca). Dziecko smialo moze sie uczyc i trzech jezykow na raz ale jako ojczystych tzn. od naitiva/Muttersprachlera. "Lekcje" jezyka jakie maja miejsce w przedszkolu nie wnosza w zasadzie nic (szkod tez nie powoduja) poza satysfakcja rodzicow ;-)

reklama
Dzis mam na prawde dośc !! jestem juz bardzo zmeczona a Laura dziś ciagle ryczy!! o byle co ... ile można???

anik. zdolny synuś :)

bez obrazy ale jak słysze niemiecki gdzieś w tv uszy mi puchną :-D
Do Niemców nic nie mam ale język łeee :-p

Mam koleżanke jest polką jej mąż jest hiszpanem między sobą mówią po polsku,angielsku i hiszpańsku i mają synka i najbardziej łapie hiszpański :)

Do góry