Ten masaż nie działa na dziecko usypiająco ;-):-):-)Co do tego masowania shantala to mam jedno 'ale' - mały dalej jest żywy i radosny i nijak mu do spania A masowaliśmy się przed kąpielą, czyli koło 20...
Zwykle po 21 już mu się do spania zbiera.
Ale tak poza tym to świetna zabawa i dla niego i dla mnie, fajny kontakt z dzieckiem :-)
Ten masaż pomaga i dziecku i mamie zrelaksować się i wyciszyć.
Jak go troszkę porobisz i dojdziesz do wprawy to wtedy będą efekty
I masz rację tu głównie chodzi o najlepszy lek na świecie dla naszego malucha jakim jest dotyk .
Dotyk to cudowny lek miłości dla naszych maluszków.
I tu też jest niestety wina napięcia mięśniowego.AS czytam ze masz duza wiedze na ten temat to moze i mi pomozesz
mała jak jest na rekach strasznie wygina sie do tyłu i za chiny nie chce inaczej jak jest przodem do mnie to jest koszmar bo mysle ze sobie kregosłup uszkodzi a jak jest tyłem to juz troszke lepiej bo staram sie ja prosto trzymac a ona sie prezy i mostek robi na przewijaku łóżku to samo- mostek paluszki u stóp zagina ale to ma pomnie bo ja jak stoje i leze to palce zaginam
jak zasypia to raczki wszedzie lataja wszedzie i to samo jest przy cycu od jakiegos czasu karmienie to udreka bo sie denerwuje macha łapkami itd
Robienie mostków i podwijanie paluszków to wzmożone napięcie mięśniowe.
To samo z machaniem łapkami.
Napięcie nie pozwala małej się rozluźnić .
Polecam masaż shantala ,ćwiczenia obrotowe ,zawijanie w kocyk i lekkie dociskanie do podłoża w ułożeniu na brzuszku .
Można też przytulać do siebie.
Zawinięcie w kocyk spowoduje ,że mała Ci się tak mocno nie będzie wyginać do tyłu...
Ja bym koniecznie wzmocniła jeszcze przód czyli leżenie na brzuszku i uczenie czucia własnego ciała .
Z takimi maluszkami więcej się zrobić raczej nie da.
Są jeszcze fajne ćwiczenia na wałku .
Służą do nauki podporu przy foczce i samolocie ,ale również ładnie korygują mostkowanie.
Proste i fajne .
Wałka wcale nie trzeba kupować ,bo można go zrobić samemu za nieco ponad 10 zł i człowiek się jeszcze napije ;-):-):-)
Dziewczyny a może utworzyć nowy wątek o korygowaniu tych złych nawyków i wspomaganiu rozwoju ?
Szkoda ,żeby gdzieś to się zatraciło.
Co Wy na to?
Te kilka postów można śmiało przenieść. ;-)
Ostatnia edycja: