reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MACIERZYńSTWO OD QCHNI, DIETY

reklama
No to przepis na przebłaganie Antares ;)

1/2 l śmietany kremówki ubić dodając prawie 1/2 szklanki cukru i 2 cukry waniliowe. Jak smietana bedzie już dobrze ubita dodać sok z 1/2 cytryny. W między czasie 2 łyżki żelatyny zalac odrobiną zimnej przegotowanej wody. Jak napecznieje uzupełnic do polowy szklanki wrzątkiem i rozpuścić (zelatyne można zacząć przygotowywac na samym początku, jeszcze przed smietaną). Do ubijającej sie smietany dodać przestudzoną żelatynę. No i tak na prawde to gotowe. ;D

Biszkopt przekroić na pół. Tortownicę najlepiej wyłożyć folia aluminiową tak, żeby wystawała nad brzegi i zamknąc troszkę wyżej (tzn pół biszkoptu na dnie i mniej wiecej w polowie biszkoptu zamknąć tortownicę). Na biszkopt wyłożyć polowe ubitej smietany a na to owoce (np brzoskwinie z puszki, albo ananasy). Poloyc drugą częśc biszkoptu i znowu smietana i owoce. Na wierzu zalac tężejącą galaretką. (i właśnie dlatego polecam podwyzszyc tortownice i użyć folii bo mogę zgarzyć sie niespodzianki w postaci wyplywającej galaretki :laugh:). No i do lodówki. Smacznego.

No to podaję przepis na tort bezowy, spody bezowe można kupić ale upieczone samemu są lepsze i można dowolnie sobie
wybrac wielkość tortu im większe olacki zrobimy tym tort bedzie pokaźniejszy! ;D

Przepis na 1 placek , do tortu muszą być 2 placki bezowe ...

piekarnik rozgrzewamy do 80-100 stopnii
ubijamy mikserem piane z 4-5 białek gdy te są sztywne dodajemy powoli
po łyżeczce cukru w sumie trzeba do dać 1.5 szklanki ale dodajemy po łyżeczce po mału
i 1 cukier waniliowy cały czas ubijając, na pergamin ułożony na blache wylewamy
ubite białka z cukrem i tworzymy koło - placek, należy piec a w sumie suszyć placek 2.5-3 godz

masa do tortu
60dkg tłustego twarogu
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
rodzynki namoczone wcześniej w spirytusie
miksujemy składniki na koniec dajemy rodzynki
składamy tort na koniec posypujemy kawą mieloną i posypujemy podsmażonymi migdałami

Jak widzicie tort ma mało kalorii ;D ;) i jest pyszny ....

pewnie tak bo ja se tak miksuje i daje to co mam jak jest mozarella to daje mozarelle jak gorgonzola to daje to
albo pleśniaka no i ofkors czosneczek jest obowiazkowy ;D

Robi się mój tort według przepisu Karolli. No ciekawe co z tego będzie.... Ja mam talent do zmieniania w przepisach wszystkiego co mi jakoś nie pasuje: mój tort będzie kwadratowy z truskawkami zamiast rodzynek itd ....
Jutro napiszę jak wyszedł i może fotkę wrzucę (jak się będzie nadawał do pokazywania ;) ) W końcu się aparat znalazł- mama go odłożyła na miejsce a następnego dnia zakosiła do torebki i nosiła tydzień

reklama
Myfcia tworze wątek specjalnie dla Ciebie ;D
Sorki ze dopiero dzisiaj ale neta mam teraz sporadycznie bo znowu u teściów siedze i musze do domku isć żeby na BB wejść!

Co mozna a czego powinno się unikać podczas karmienia piersią - wykład ze szkoły rodzenia!

Nowe produkty wprowadzamy po 1 na dobę i sprawdzamy jaka jest reakcja dziecka czy nie ma alergii
- można jeść chleb razowy ale bez ziaren, biały jest dozwolony
- wędliny chude, drobiowe, mało wędzone gdyż zapach moze przejść do mleka
- ser żółty jest za cieżki niewskazany !
- dzemy są dozwolone jednak nie WIŚNIOWY !!!! gdyż pestkowe owoce powodują kolki!!
- powinniśmy wstrzymać sie przez 2 tyg od jajek, jajecznicy - najbardziej uczula białko
- płatki śniadaniowe tylko kukurydziane nie musli !!!
- jogurty najlepiej naturalne i truskawkowe, ponoć naljepsze sa Bakomy i Maćkowy - Danone bardzo uczula!!
- serek waniliowy Danone ma za dużo wanilii która przenika do mleka i dziecku moze nie pasowac - są to opinie
mam. które już karmią
- dobry jest ciemny ryż
- herbata zielona, ziołowa, wszystkie kolorowe są ok!
- herbata z cytryną odpada :(
- soki w kartonach NIE!!! gdyż aluminium w środku kartonu moze uczulać
- z owoców to tylko jabłko przez 2 tyg, potem można banana zjeść, arbuzy i melony też po 2 tygodniach
- marchew surowa jest OK!
- pomidory, ogórki tylko w sezonie !!!
- sałata zielona jest dozwolona!
- na obiad mieso najlepiej gotowane drobiowe lub cielęce
- zupy jarzynowe ale bez pora! oraz nie kwaśne - odpada ogórkowa, kapuśniak
- odpada czosnek, majeranek i cebula
- dużo rybek powinno się jeść pieczone w piekarniku
- buraczki czerwone ok!, brokuły również za to kalafior jest niewskazany !
- winogrona NIE!
- do 2 tyg nie powinno sie jeść słodyczy, czekolady ewentualnie herbatniki i ciastka kruche

Jeśli zauważymy że dziecko ma uczulenie po zjedzeniu przez nas jakiegos produktu to powinno się
odczekać 2 tyg z kolejnym spożyciem tego co uczula ;)
Uff to wszystko co nam w szkole rodzenia powiedzieli
dziewczyny dopisujecie co wiecie jeszcze na temat odżywiania w trakcie laktacji!!

Do góry