reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2013

Moje plecy:( Mam dość. I brzuch trochę twardnieje, więc leżę. Nałaziłam się, obiad zrobiłam, galaretkę z malinami i bitą śmietana więc teraz kara..Ja też co dzień mężulkowi mówię, że marzę, by już luty był.

Aniołeczek- jak mam zrozumieć Twój post?;-) Że niby zmyślam z bólem pleców hehe? Nie czaję..
Mnie w sumie nie dziwi ten ból, bo biust mi urósł o 2 rozmiary a brzuch mam wielki, dziś jakoś 102 cm..

reklama
Ja nie mówię ze dużo wiem bo to moja pierwsza ciaża i wszystkiego się uczę dopiero. tak jak napisałam - rozumiem, że mogą plecy boleć jak będzie duży brzuch. Ale co na etapie kiedy nie ma brzucha? nie ma co ciążyć i tym samym nic nie obciąża kręgosłupa. Więc dlaczego niektórzy mówią ze boli? Chciałabym to porostu zrozumieć, co tak właściwie boli i dlaczego?
Mnie też bolą plecy, ale myślałam ze to od moich powtarzających się czasowo przykurczy. Teraz zaczynam się zastanawiać czy nie ma innej przyczyny?

to tym bardziej polecam dr Google :-D

Aniołeczek- jak mam zrozumieć Twój post?;-) Że niby zmyślam z bólem pleców hehe? Nie czaję..
Mnie w sumie nie dziwi ten ból, bo biust mi urósł o 2 rozmiary a brzuch mam wielki, dziś jakoś 102 cm..[/QUOTE]

Nie- nie mówię ze ty czy ktokolwiek zmyśla ból. Mnie też boli tylko jak juz pisałam wyżej myślałam ze wiem skad sie to bieże ale teraz jak was czytam to moze jest inna przyczyna? Wszystkim wam współczuję naprawdę bolących pleców bo to nie jest nic przyjemnego:( tylko sie zastanawiam poprostu czy mozliwe jest żeby powodem bólu była ciaża skoro brzuch jeszcze nie rośnie? na tym etapie raczej żadna z nas nie ma jakiegoś mega ciężkiego brzucha... to tylko moje takie zastanawianie się. Tak jak mówiłam mnie też bolą plecy, ale na mysl mi nie przyszło ze powodem moze być dziecko czy jakies zmiany z tym zwiazane

Widze na tapecie temat bólu pleców przyczyn jest wiele i wcale nie jest powiedziane,że dopadnie tylko te co miały z plecami problem prędzej bo i w ciązy ok 50-80 % kobiet miewa takie bóle pleców.

Jak dziewczyny pisały może być od hormonów, rosnącego brzuszka, nawet rosnących piersi o 2-3 rozmiary u niektórych i już inaczej kręgosłup to odczuwa, pozycja ciała się zmienia, tak jak środek ciężkości, wzrost masy ciała więc i obciążenie kręgosłupa i miednicy, później ułożenie maluszka, od długiego siedzenia, stania, dźwigania cieżarów chocby to były 5 kg zakupy ale wiadomo od hormonów więzadła stawowe rozluźnione po to by było miejsce dla rosnącej macicy a odbija sie to niestety na plecach bo inaczej sie odczuwa każdy ciężar na nich skoro więzadła mało stabilne ... stąd między innymi bóle stawów krzyżowo- biodrowych
z kolei rosnący brzuszek pociąga za soba kregosłup lędźwiowy, pogłębia sie lordoza, w odcinku piersiowym plecy sie zaokrąglają a w szyi nastepuje wygięcie do przodu

Mięsien brzucha sie rozciaga robi miejsce dla macicy i nie stabilizuje juz tak pleców jak powinien...

Nie dziwię się,że niektóre z nas mając spore brzuszki i piersi większe uskarżają się na ból brzuszka a te z mniejszym brzuszkiem tak samo wszak i u nich hormony działają, robi się w brzuszku miejsce na rosnąca macicę, może wizualnie tego nie widac bo brzuszek mały, ale wszystkie procesy u nas dzieja się tak samo i daja podobne dolegliwości i nie ma co się dziwic a ja boli bo ma mega brzuch a ja tu z małym brzuszkiem i tez cierpię...
Dla mnie to wcale nie jest śmieszne... tak działa natura co jest niestety dla nas uciążliwe nawet jak sie miało prędzej zdrowe plecy... a co dopiero jak ktoś ma juz jakieś zwyrodnienia ?

Nic tu śmiesznego i niezrozumiałego wystaczy doczytać.

A co najlepsze nieważne czy sie ma w pasie na starcie 70 czy 100 cm i tak macica z 50 g zamienia się w 1 kg więc miejsca potrzebuje sporo i tu zagadka gdzie ona sie rozpycha u mam z małym obwodem w brzuchu?

Poli no masz mąz się cieszy,że ci piersi rosną a ty cierpisz...

Ostatnia edycja:
Aniu twój post rozjaśnił mi troszkę w głowie:) dziękuje:)

Niestety na czytanie mądrych książek nie mogę sobie pozwolić, a na szukanie w internecie często po prostu nie mam siły... stąd u mnie spore braki w wiedzy... Dobrze, że są ludzie którzy jednak tą swoją wiedzą chcą sie dzielić z innymi. Dziękuje za wyrozumiałość

Popelnilam dzis grzech ! ciezki grzech dla mojej watroby :eek:
w biedronce sa moje ulubione PRAZYNKI KREWETKOWE laski polecam !!!!!! doznania nieziemskie mniami ! pycha ! Olek bardzo lubi z radosci skakal mi po pecherzu jak na tramoplinie :rofl2:

reklama
Cortina to dopiero mąż ma uciechę jak dziecko :-D

Jestem ciekawa jak po ciąży i karmieniu nasz biust się zachowa, czy tylko troszkę się zmniejszy, wróci do dawnego rozmiaru,czy bezwładnie opadnie po pas... o nieeeeeeeeeeeeeeeeeeee mam nadzieję, że skoro mi mało urósł to zwyczajnie wróci do swojej wielkości nie wiednąc :-D

Prażynek nie jadłam krewetkowych musze z ciekawości spróbować...

Do góry