Sylwia z ukłonami))
250g miękkiego masła,
150g miałkiego cukru,
40g kakao w proszku,
300g mąki,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przybranie:
2 łyżki kakao w proszku,
175g cukru pudru,
60 ml wrzątku z czajnika
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
(ja dodaje zapach jak nie mam)
posypka
nagrzej piekarnik do 170C i wyłóż blachę papierem do pieczenia
utrzyj w misce masło z cukrem. Gdy otrzymasz lekką, miekką, puszystą , masę wmieszaj 40g kakao (przesiewaj je jeśli zawiera grudki), a potem mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Albo, jeśli wolisz, zmiksuj wszystkie składniki w malakserze.
Ciasto jest bardzo lekkie i lepkie. Uszczknij kawałek ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, ukręć kulkę i spłaszcz na gruby placuszek. Ułuż krążki na blasze do pieczenia w odstępach; zwykle mieści się 12 sztuk.
Piecz każdą partię 15 minut; nawet jeśli castka nie wyglądają na wypieczone, dojdą w czasie stygnięcia. Mogą być lekko popękane na wierzchu.
Postaw blachę z ciastkami na chłodnej powierzchni na 15 minut, a nastepnie przełóż je na metalową kratkę z płachtą gazety pod spodem (będzie na nią spadać nadmiar przybrania).
Aby zrobić przybranie, zmieszaj kakao, cukier puder, wrzątek i ekstrakt w małym rondlu na małym ogniu i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 min.
Gdy ciastka ostygną, polej wierzch każdego łyżką czekoladowej glazury - żeby przykleić do niej posypkę- rozprowadzając ją dnem łyżeczki. Po przygotowaniu 6 ciastek ozdabiaj je kolorową posypką, póki polewa nie wyschnie.
ProszeDD
Smoniczka też je chyba robiłam, to takie jakby surowe w środku czy inne??
250g miękkiego masła,
150g miałkiego cukru,
40g kakao w proszku,
300g mąki,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przybranie:
2 łyżki kakao w proszku,
175g cukru pudru,
60 ml wrzątku z czajnika
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
(ja dodaje zapach jak nie mam)
posypka
nagrzej piekarnik do 170C i wyłóż blachę papierem do pieczenia
utrzyj w misce masło z cukrem. Gdy otrzymasz lekką, miekką, puszystą , masę wmieszaj 40g kakao (przesiewaj je jeśli zawiera grudki), a potem mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Albo, jeśli wolisz, zmiksuj wszystkie składniki w malakserze.
Ciasto jest bardzo lekkie i lepkie. Uszczknij kawałek ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, ukręć kulkę i spłaszcz na gruby placuszek. Ułuż krążki na blasze do pieczenia w odstępach; zwykle mieści się 12 sztuk.
Piecz każdą partię 15 minut; nawet jeśli castka nie wyglądają na wypieczone, dojdą w czasie stygnięcia. Mogą być lekko popękane na wierzchu.
Postaw blachę z ciastkami na chłodnej powierzchni na 15 minut, a nastepnie przełóż je na metalową kratkę z płachtą gazety pod spodem (będzie na nią spadać nadmiar przybrania).
Aby zrobić przybranie, zmieszaj kakao, cukier puder, wrzątek i ekstrakt w małym rondlu na małym ogniu i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 min.
Gdy ciastka ostygną, polej wierzch każdego łyżką czekoladowej glazury - żeby przykleić do niej posypkę- rozprowadzając ją dnem łyżeczki. Po przygotowaniu 6 ciastek ozdabiaj je kolorową posypką, póki polewa nie wyschnie.
ProszeDD
Smoniczka też je chyba robiłam, to takie jakby surowe w środku czy inne??