reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2013

Wiecie co dziewczyny. Moim zdaniem to prywatni lekarze którzy robią na każdej wizycie usg w dodatku płatne po prostu chcą na Was zarobić. U mnie lekarka powiedziała,że nie ma potrzeby robić badania usg za często. Te 3 które są "obowiązkowe" dodatkowo można jakieś 3D lub 4D i po skończonym 36tc żeby ocenić ułożenie i jakieś duperele ;P
za usg nie place osobno, jest w cenie wizyty. lekko bym sie wku&^*@ gdybym przychodzila za 100zl a gin by tylko zwolnenie.
Ja juz takiego jednego co robil usg 3 raz przerobilam i nigdy wiecej !!!

bella macica rosnie i chyba mi jakies flaki uciska a flaki zoladek blehhhh

reklama
No to jak mcie w cenie niezależnie czy z USG czy bez to też bym chciała mieć robione na każdej wizycie :p

U mnie za usg płaci się osobno ;/ a za wizytę płacę 140 zł...

No też bym sie wkurzyła jak bym miała płacić dodatkowo za USG. Ja mam wszystko w cenie- nawet jak mi ostatnio robiła cytologie to tez nie płaciłam za to.

Cortina biedaku:( mam nadzieję, że bedziesz spokojnie spała przez ten brzuch i oby ci szybko przeszło...

Zmykam spać, coś mnie kłuje z lewej strony w brzuszku.

Dobranoc lutówki:)

ja tam nie mam usg na każdej wizycie. Było na pierwszej, na kolejnej tylko kilkusekundowe żeby zobaczyć czy serduszko bije, na ostatniej to karkowe, na przyszłej nie będzie:( i dopiero na połówkowej będzie i to chyba ostatnie. chyba że coś dzieje sie niepokojącego np krwawienia to robi częściej. to na kasę
a prywatnie to koszt wizyty 100 +30 usg (o ile dobrze pamiętam)

Ja ok 25tc chyba się wybiorę na 4d:) koszt to 150zł chyba że podrożało tak jak wizyta

Ostatnia edycja:
My płacimy 150 zł za 3 min wizytę z usg lub bez do tego zwolnienie w recepcji wypisują + dojazd 150 km w 1 stronę część płatna autostradą no zaczepka w kfc więc troche nas taka wizyta wynosi :-D

Do tej pory miałam wizyty w 9 tyg z usg, 11 tyg z usg i w 13 te genetyczne.

Od czasu inseminacji wogóle mi lekarz nie zaglądał tam do środka nie licząc usg i się zastanawiam, czy to ok czy jednak powinien sprawdzić czy tam wsio ok.

Kolejna wizyta 10 września

Witam sie w miarę wyspana i z lepszym samopoczuciem.

reklama
Zastanawia mnie te usg połówkowe..bo gin nic o tym nie wspominał..Następna wizyta dopiero po skończonym 20 tygodniu. Może nie będę mieć tego badania? Tym bardziej, jak już pisałam. mój gin ma taki starszy sprzęt do usg..Nie wiem co myśleć..
Patik- gratuluję udanej wizyty:)

Poli ja usg połówkowe będę mieć podczas standardowej wizyty. Ostatnio byłam na początku 18tc i następną mam za 4 tygodnie więc wtedy będzie początek 22tc.I pani doktor zaprosiła na nią tatusia, powiedziała że wtedy wszystko dokładnie pomierzymy i z większą pewnością powie nam co tam między nóżkami jest.No i dostaniemy skierowanie na test obciążenia glukozą :(

mi sie wydaje ze te w 12 tc i 20 tc to takie mega dokladne powinny byc, ale to tylko moje zdanie :)

Cortina ma rację.Zalecane jest wykonanie trzech badań USG w czasie ciąży: 11-14tc, 18-22tc oraz 28-32tc czyli po jednym na każdy trymestr. Jeśli lekarz robi więcej badań USG to już od niego tylko zależy. Te trzy są jakby obowiązkowe i powinny być dokładne, łącznie ze sprawdzeniem i zmierzeniem wszystkich parametrów dających się zmierzyć w danym czasie. Nawet na zaświadczeniu do becikowego musisz mieć odnotowane po jednej wizycie z każdego trymestru ciąży.

bella macica rosnie i chyba mi jakies flaki uciska a flaki zoladek blehhhh

Cortina ja też to mam :( przedwczoraj miałam wrażenie że jelita mam tam gdzie kiedyś miałam żołądek tak wszystko było ściśnięte.

Ale są zróżnicowane ceny wizyt i usg. U mnie z pewnością osobno się płaci za usg bo panie w rejestracji zawsze pytają czy będzie badanie. Wizyta wiem, że 120zł ale nie mam pojęcia ile usg. Cytologia też pewnie osobno. Ja mam ten komfort że mogę robić usg na każdej wizycie za darmo- w tej przychodni mam program medyczny z firmy i mam opiekę medyczną za darmo. Cały szereg badań na początku też miałam bezpłatnie. Jedynie co płacę to za badanie ft3 i ft4 od endokrynologa ( w sumie 39zł raz w miesiącu więc da się przeżyć a zyskuję na wizytach i reszcie badań co najmniej 300zł).

Do góry