reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2013

LORENA po bebilonie pepti tak nie ulewała... zobaczymy co będzie dalej.
MARTUSZKA ja mam sterimar baby i też tak mi się psika jak tobie:angry: nienawidzę tego dziadostwa. a tyle kosztowało!!!

byłam z małą u lekarza. zaszczepili ja tylko na żółtaczkę, resztę dopiero po onini neurologa. na złośc nie mogę się dodzwonic, zeby się umowic:wściekła/y: na ip powiedzieli, że mała ma wzmożone napiecie mięśniowe i słabszą jedną strone, a najlepsze to, że warga się zapada i kazali to sprawdzic... załamka

reklama
Dziewczyny, to trzeba przycisnąć lekko z brzegu:tak:z końcówką już włożoną w dziurkę od noska. Jak przyciska się na całości to mocno dozuje:tak:

Pochwalę się: mój Leoś od kilku dni gaworzy coś w stylu "Dzidzi" i "Mamamamama";)

Domi a jak stwierdzili to napiecie? Wczoraj wlasnie o tym czytalam bo u mnie Nati zaciska jeszcze piastki i lekarze sie wypowiadali, ze czesto mowia o tym na wyrost...ze czasem wystarczy malenstwu wiecej spokoju i bezpieczenstwa i dziecko sie rozluznia, nie mowie oczywiscie, ze u Ciebie tego brak ale u nas np. Maz mala z wanienki wyciaga pod paszki ...a sugerowali zeby robic to inaczej bo dziecko sie spina...i od dzis staramy sie zwracac na to uwage, mam nadzieje, ze u Was jednak nie bedzie klopotu z napieciem:***

Poli superrrrr gratuluje:)))

hejka, u nas Robercik zaczął ulewać, nie zmieniliśmy mleka a pojawiło się ulewanie, mam nadzieję, że to nie objaw jakiejś choroby tylko Robal je bez opamiętania i ma za dużo w brzuszku...dalej stosujemy zagęszczacz ale chyba już przestał działać...do tego walczymy z ciemieniuchą ale ogólnie jest ok ;-)a tymczasem zabieram się za wieeeeeelkie sprzątanie bo jeszcze nawet walizka po majówce nie rozpakowana :-D

Laski ale sie ciesze, u malej bioderka swietnie, wszystko sie ladnie nadbudowuje, 20. Maja mamy usg i zobaczymy ile dokladnie sie nadbudowalo, i od tego zalezy ile jeszcze koszli bedzie:)))
Trzymajcie prosze swoje magiczne kciuki za to aby bylo wszystko dobrze w usg!!!!!

Heloł Mamuśki melduje się po grilowej majówce:-D U nas w końcu odpukać narazie wszystko ok- oczywiście oprócz ulewania ale do tego już zdążyłam się przyzwyczaić;-) Kupy się unormowały tzn od 2 tyg były mega zielone ale doszliśmy od czego, Młody od 1,5 miesiąca bierze witamyne B6 i kwas foliowy i widocznie przestał już je tolerować- witaminy wylądowały w koszu i wszystko wróciło do normy:biggrin2: W sobote robiliśmy morfologie w środe odbieramy wyniki i mam nadzieję, że wszystko się ustabilizowało.
Martuszka my używamy wody sterimar i raz jest dobrze raz ląduje wszystko w oczach Kubusia:-(
Bella super, że u Natalki bioderka się poprawiają:-D
Domikcw biedna Lenka a pewne to że ma wzmożone napięcie mięśniowe? może na ip zbadali Małą 'na odczep się'? A jak rozpoznać, że dziecko ma jedną strone słabszą? Kubuś jak go kłade do spania na wznak to preferuje prawą strone ale w lewą strone główke też trzyma np w dzień jak go nosze. Czy takie zachowanie jest niepokojące?
Poli super, Leoś zuch chłopak

Poli- dzieki za instrukcję psikania :)
Bella- super że u Natalki te bioderka się leczą :) będzie laska jak ta lala :))
A to piąstki powinny byc juz rozprostowane???? Felek ma zacisnięte.
tym sie nie przejmuję, bo jego tatus do tej pory ma zacisnięte :-DSerio:-D

Z tym napięciem to u nas Felek tez chyba napięty. Jak sie urodzil byl caly wygięty w "C", w karcie mu tez wpisali. Ale lezał poprzecznie i to ponoc typowe. Jedna pediatra kazala zrobic badanie u neurologa ok 3 m-ca. Bo jeszcze miał drżenie konczyn. Ale to drżenie widzę że ustało, a nózki mu lataly jak telegraf. W "c" jeszcze trochę się wygina.
Ta pediatra do której chodzimy w mediocoverze powiedziała, żebysmy nie szli do pediatry przed ukonczeniem 3 m-ca, bo zaraz nam cos wynajdzie i zacznie leczyc. Dokladnie tak powiedizała. NA razie więc nie bylismy.
Ale chyba jest troche napiety, bo jedna raczke prostuje, a druga podkurczona.

Bella, a to nie powinno się pod paszki? O co chodzi? Ja tam malego czesto pod paszki podnoszę, a nawet dłuzej potrzymam czasami.

Z wanny to mozna wyciągać za uszy. Zeby rąk nie poparzyć. Sorrrrrrrry, taki stary głupi kawał mi się przypomniał :-)

O co chodzi z tymi centylami? Czy oprócz wydzielenia normy wzrostu, wagi, obwdu głowki ma to jakis wiekszy sens? Czy to cos jeszcze oznacza?

Martuszka co do wyciagania z wanny to pisali aby ogolnie podnosic dziecko jak najwieksza czescia reki i przytulac do siebie bo wtedy czuje sie spokojne i bezpieczne a takie energiczne wyciaganie z wanienki i noszenie dalej od siebie moze stresowac dziecko, wiesz w wodzie milo i cieplo a tu nagle szok...i wtedy dziecko zaciska wlasnie piastki, co jest interpretowane jako oznak napiecia miesniowego. Rehabilitant mowil, ze czasem wystarczy wiecej uwagi i te oznaki niepokojace mijaja (nie jest to wtedy napiecie a jedynie stres u dziecka) Zaciskanie powinno mijac pod koniec 3 miesiaca, Nati konczy juz 4. Istotne jest czy jak zaciska piastke to kciuk ma w srodku czy na zewnatrz (ale czemu nie wiem) Nati ogolnie zaciska mniej juz ale odruch jeszcze ma:/ tylko kciuk ma wyciagniety:)

Co do centyli to istotne jest aby dziecko szlo jednym centylem i nie skakalo, ale jakies tam roznice sa ok:) u nas Nati z 3 na 50 wpadla i teraz tak sobie nim idzie powoli:) Iza byla ponizej 3 przy urodzeniu a potem wpadla na 90, ale ze szla nim dalej to lekarze nic nie mowili. Jesli dziecko jest np. Na 50 centylu i nagle spada na 3 to jest sygnal, ze cos tam moze sie dziac nie tak.
Troche zawilo pisze ale mam nadzieje ze zrozumiale hehe

Nam tez mowili ze do konca 3 miesiaca nie ma co wymyslac bo dziecko ma faktycznie wtedy zwiekszone napiecie miesni ktore z czasem mija:)

reklama
u nas nic jeszcze nie stwierdzili z tym napieciem. czekam na konsultacje. w srode mamy neurologa. na ip pediatra to zasugerowała. mała czasem tak zaciska piastki, że aż paluszki ma białe. kciuk ma w środku. robi to czasem przez sen, ale przede wszystkim jak płacze, no i ponoc dolna warga jej wpada do srodka. nie zawsze tak robi. czasem to zauważałam, ale myslałam, ze to normalne i tak oto sobie czasem buzinke ułozy:( o ja głupia... a no i po urodzeniu, przez kilka tygodni czasem, ale bardzo sporadycznie zauwazyłam, takie drżenia nózek, ale myślałam, że to normalne. czytałam, że dzieci maja niedojżały układ nerwowy i tak czasem ma byc...

mala nam znów koncert odstawiła. jeszcze jakby tego wszystkiego mało było to Kolki się przyplątały...

Do góry