reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2013

jak czytam jak ubieracie swoje szkraby to zastanawiam się czy ja nie ubieram za lekko...u nas Lenka ma bodziaka na to śpioszki i cienki kombinezon, chusteczka na szyjkę i cienka czapeczka...gondola oczywiście i kocyk....ale dosyć długo potrafi spać więc chyba nie jest jej gorąco i kark ma zawsze akurat:tak:

Bella super ze z bioderkami jest poprawa...

na zielone kupki mozecie podawać dicoflor 30 w saszetkach albo w kropelkach, tak nam mówiła położna...

reklama
u mnie mały cały odparzony- szyjka głownie, ale w innych zakamarkach tez trochę :( Juz nie mogę z tym.... Dzis rano jak go zobaczyłam to był płacz- skóra zeszła mu płatami z szyjki :(((((( Wyglada jak dziecko z rodziny patologicznej :(
Jak tak Was czytam, to jest możliwe że przegrzewamy nasze dziecko. Do tej pory ani razu nie załozyłam mu bodziaka z krótkim rękawem, dopiero dziś (a przecież mamy w domu bardzo ciepło).
Wyjelismy mu tez matkę spod prześcieradełka, bo mój m. stwierdził, że moze ta matka nie oddycha i się mały zapaca w nocy (matka miała byc oddychająca).
Widziałam że wasze dzieci lezą na golaska. na długo je tak kładziecie? Bez kompletnego przykrycia?
A jak robicie wietrzenie to gdzie kładziecie i na czym? Ja kłade na podkładzie do przewijania na kanapie, ale ten mój mały rozbójnik zaraz strzela siku albo kupkę- i siku splywa po podkladzie na kanapę :((

Smoniczka co do kup to probiotyk podawaj my dajemy lacidofil i byla biogaja.

Martuszka na szyjke smaruje te czerwone miejsca mmascia bepanthen (chyba tak to sie pisze) i jest duzo lepiej probowas?

My wczoraj Nati ubralismy body na to kafatniak+ spodenki -zawsze tak ja ubieram (w domu mam ok 20 st.) a jak szla na spacer to bluza misiowa taka lub wiatroweczka i czapeczka lekka a nozki okrywam kocykiem bo nic innego nie zaloze:/

martuszka to spróbuj właśnie dzieciątko ubierać cienko, body z krótkim rękawem i np tylko skarpetki na nogi i niech tak leży. Bo może rzeczywiście te odparzenia to od przegrzewania.Mnie też się wydaje, że mojemu Robercikowi zimno, gdzie ja chodzę ubrana grubo, bluza itp. w nocy przykryta kołdrą po samą głowę a Robert wręcz przeciwnie, non stop mu ciepło, najlepiej żeby spał bez przykrycia, nawet cienkiego i najlepiej w samych bodziaku hasać...
no i nie martw się, że zmarznie, bo jak mu będzie zimno to da znać o tym :-) też może tak być jak mówi twój m. że to ten podkład nie oddycha...do mnie nie przemawia takie zapewnieni producenta, że oddychający no chyba że jest zrobiony wyłącznie z czystej bawełny to tak, bo tylko taki materiał w pełni oddychający jest według mnie...:happy:

MarTuszka u Cortina też pod szyja w tych faldkach wydawało mi się ze on wiecznie mokro ma kupiłam puder firmy Linomag i problem zniknął, próbowałaś pudru, też nie działa ?Do suchej skory Balneum dobre, moja koleżanka u dziecka z AZS to stosuje i chwali bo wyprobowala wszystkie emolium, oilatum, oilan i dopiero balneum przyniosło efekt.A ciekla parafina też chodź trochę Felusia nie nawilża ? Polu dzięki za fotę :-D właśnie ta kurteczke w necie oglądałam, pogoda za oknem dziwna i nie wiem co robić z ubieraniem Cortina :-( myślałam o kurtce wiatrówce, za chwile pewnie zrobi się bardzo ciepło i sezon kurtkowy nas minie ;-) o ja naiwna :-D

Cortina nie taka Ty naiwna bo podobno wiosna krotka ma byc w tym roku:))

A u nas na sucha skore u malej i u Izy wlasnie emolium sie sprawdzilo a balneum niet:(

Martuszka w tej aptece gdzie chodzimy do pediatry jest pan baaaardzo uczynny czlek i chetnie daje probki:)) jak Iza miala po uczuleniu cala buzie czerwona to polazlam tam cos na to kupic a on dal mi chyba 10 probek balneum w tubeczkach po pare ml. :)

u nas są dwa problemy:
-sucha szorstka skora na calym ciele
-odparzenia w fałdkach

Na nawilzanie wypróbowałam juz oilatum kąpiel i smarowanie, masc robiona z apteki na linomagu, ciekała parafina, oliwka. Do tego kąpiel co 2 dni w przegotowanej i filtrowanej wodzie.

Na odparzenia: sudokrem, balneum, alantan, bepanten, maka ziemniaczana. Pudrow nie. Ale po pudrowych robi sie bagno bo on tam ciągle mokro ma.

Dzis rano zobaczyłam że faldki na dloniach tez odparzone, a tam przecież dochodzi powietrze, więc to chyba jednak nie z przegrzania :(
Te odparzenia to juz w tej chwili sączące się ranki :((( Ryczeć mi się chce :((

Znalazłam na jutro rano dermatologa- więc zobaczymy co powie.

Kwasia- ostatnio pediatra powiadziała że za wczesnie na diagnozę czy to AZS.
Czytam o tym AZS i wszystko się sprawdza oprócz buzi- bo te zmiany nie zaczęły się od policzkow tylko od konczyn. Buzia w miarę czysta, chociaż dziś coraz bardziej czerwona, a nawet ma dwie kropki odparzone tam gdzie smoczek dotyka buźki :((

Martuszka u nas na sucha skorke pomogl ten kremowy olejek na ciemieniuche z ziaji, Natalia ma po tym ladna skorke, my tym myjemy ja cala, a potem dodatkowo smarujemy emulsja emolium. Moze to Wam trosze pomoze?

Martunia a to usg brzuszka to robicie przez ten brak apetytu? Jak dlugo Wam juz tak nie je synus? U nas brak objawow bolu itp. Mala pogodna, ladnie spi a jednak apetyt spadl:/

Ostatnia edycja:
reklama
hej, podczytuję Was niestety sporadycznie i to z telefonu jak akurat wieczorem nie padnę w łóżku. Martuszka mój starszy ma AZS i miał to od momentu jak skończył miesiąc, wypróbowałam na to chyba wszystko i te tanie i te drogie maści, balsamy, olejki itd i nawet był na mleku bezbiałkowymi nadal miał rany - miał po prostu strupy na kostkach nóg i na nadgarstkach i pod kolanami. Łaziłam po różnych alergologach i dermatologach, na buzię pomagał nam zwykły kremik ZIajki dla niemowląt, a reszta zeszła dopiero jak Dawid miał 1,5 roku. Nic nie zmieniłam w jego diecie czy proszku czy kremach, a po prostu samo zniknęło. Teraz okazało się, że jest uczulony na jajko i wiele innych rzeczy. Walcz o to żeby zrobili badania czy jest na coś uczulony (będą Ci wmawiać, że u tak małego dziecka nie wyjdzie itd, skórne nie wyjdą, ale z krwi wyjdą!!) Współczuję bardzo, bo Dawida bardzo to swędziało, a latem jak się spocił była masakra, kąpałam go nie raz 2 x dziennie a smarowałam z 5. A teraz jeszcze widzę reklamę LATOPIC, teraz Damian to dostał, bo ma jakieś krostki na buzi i podobno może to być alergia i dostaje 1 saszetkę dziennie (30 sasz. - 36 zł) Życzę dużo cierpliwości. A i też polecam Ziaję płyn do kąpieli na ciemieniuchę, Damianowi zaczęła się robić jakaś skorupka na główce i po tym płynie wszystko mu pięknie zeszło :) I teraz pytanko do Was: Mały dostał katar, pierś ssie normalnie, ale zaraz potem mu charczy, odciągam mu fridą i to takie lekko gęste i wpuszczam wodę morską, byliśmy w piątek u pediatry i wszystko w porządku, ale boję się, żeby się nic nie rozwinęło. Mogę zrobić coś jeszcze, żeby uniknąć pogorszenia?? znacie jakieś sposoby? i druga rzecz: nie robił mi kupki przez 2 dni, wsadziłam mu czopka bo się męczył i zrobił, że ho ho, ale znowu mi nie zrobił teraz przez 4 dni i nie wiem co robić? wsadzać czopka czy na piersi może nie robić tyle? pręży się czasem, stęka, pryknie i mu przechodzi... co ma robić? Patik Ty chyba z Jasiem miałaś jakieś zaparcia... co Wam pomogło? a no i młody jest wyłącznie na piersi!

Do góry