reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutówki na zakupach

Widze w temacie zakupów nam się wątek religijny zaplątał, ja zgadzam się z Tynką w 100%
Wolałabym ochrzcić Niunie jakoś tak już wczesną wiosną, a jak wyjdzie zaobaczymy, z ciekawostek to mnie do chrztu przyprowadzili jak 5 lat miałam:) hehe ci moi rodzice....nie mogli się zdecydować kogo wziąc na chrzestnych no i tak czas leciał:)
A propo pościeli ja chciałam najpierw na allegro kupować, tyle pięknych wzorów jest, ale ostatecznie kupie w ikei - mają kilka wzorów, ceny bardzo dobre, poza tym dużo dodatkow bedziemy mieli z ikei wiec i pościel bedzie pasowac...tak sie składa ze mamy ją pod samym nosem teraz:)

A i jeszcze jedno, ile zmian pościeli kupujecie, ja myślalam o trzech, starczy?

reklama
Ja już pisałam, mój Daniel to do 3-4miesiąca w 56 śmigał.
Paluszek- ja pościeli nie mam wcale, tylko prześcieradełka, rożki i śpiworki. Wszystkiego po 3 powinno starczyć.

mama2006 wpędziłaś mnie w kompleksy podając liczbę sztuk ubranek... wydawało mi się że 1/3 podanych przez ciebie ilości to max :-pU mnie mama i teściowa szaleją na zakupach, wprawdzie odbierają mi radość z samodzielnego kupowania, ale z drugiej strony dla nas to odciążenie finansowe, więc nich szaleją :-D
Co do rozmiarów ubranek ja narazie celuję 56 i 62 pół na pół (często producent podaje 0-3 mth więc ciężko mi ocenić czy to bardziej 56 czy 62)
vanilla mi też bardzo podobają się te paskowe pościelki- turusowo brązowe wymiatają, można je znaleść trochę taniej w wersji bez misia. Ja jadnak wstrzymuję się z zakupem pościeli po opiniach z forum i własnych koleżanek zacznę "wprowadzać" normalną kołderkę pewnie po skończeniu pół roku przez malucha. Ost. byliśmy w odwietkach u 2,5 tygodniowego bobasa, który mimo tego że miał przyszykowany cały komplet pościeli to spał pod kocykiem, bo jego mama najzwyczajniej boi się zostawiać go pod grubszą, cięższą kołderką.

Ja ciągle w dylemacie łóżeczko turystyczne czy drewniane, a do tego doszedł problem fotelika samochodowego- z isofixem czy bez- jeśli z isofixem to automatycznie ciągnie za sobą zakup droższego wózka, bo do tych tańszych nie ma adapterów pod fotelik maxicosi albo recaro...

dzień dobry
mi co prawda jeszcze nie przysżły 3 paczki, gdzie mam pajace koszulki i kombinezonik wiosenny ale już dziś mam w różnych rozmiarach:
połśpiochy 11 szt
kaftaniki 3 sztuki
body 13 szt
koszulki 4 sztuki (ale dojdzie 14 szt)
spioch+kaftanik 9 szt
spioch 5 szt
pajacyki welurkowe 4 szt
pajace bawełna 5 szt
rampers 5 szt
dresiki 3 szt
bluzy 3 szt
spodnie dzins 6 szt
niedrapki 1 szt
czapeczki cienkie 15 szt + 1 welurkowa
sliniaki 2 szt

mamusie co wy na to??
dokupic musze skarpeteczki, 1 szt niedrapek, bo troszke kaftanikow i spiochow ma rekawki wywijane, ze 3 sliniaczki i komlecik do szpitala aby zostawic poloznym bo takie sa zasady tego szpitala

paluszku, ile kosztuje posciel w ikea i z czego sie skladA??

Ostatnia edycja:
krisowa - ja sliniaczków zaczęłam używać dopiero jak wprowadzałam stałe pokarmy. Wcześniej szczerze mówiąc nie widzę sensu. Do otarcia buzi lepsza jest pieluszka. Bardziej delikatna. A ślinienie zaczyna się jak idą ząbki, więc też po paru miesiącach.

trina- zgadzam się co do śliniaczków, dopiero jak stałe pokarmy zacznie się wprowadzać to się przydają.
krisowa- 15 czapeczek? WOW Ja czapeczek takich po kąpieli wcale nie używałam :zawstydzona/y: Teraz pewnie też nie będę, no może do szpitala zabiorę bo tam to nigdy nie wiadomo czy przeciągu nie będzie. Ogólnie bardzo dużo masz tego wszystkiego, myślę, że spokojnie Ci wystarczy.

Moim celem jest teraz najważniejszy dla mnie zakup laktatora z Medeli, zabieram go do szpitala. Bo jak sobie przypomnę ten nawał pokarmu i odciąganie zwykłym ręcznym z Aventa to...

trina, ja kupuję tak na zaś bo niektóre rzeczy, te doroślejsze mam i na 80 rozmiar...

daisy, a kupiłam 8 szt za 8 zł nowych czapek, pozostałe były a to ze spiochami a to z kaftanikiem i tak ich mam 15 :)
no właśnie, laktator, dobrze że przypomniałaś, zupełnie o nim zapomniałam, ale przypomniałoby mi się, jakby moje cycki miały się urwać od nadmiaru pokarmu ;)

poroniona84, ten isofix mnie zastanawia, my i tak kupimy wózek maxicosi, chcociaż ostatnio co raz częściej myślę nad mutsy, także u nas jest to kwestia dokupienia tylko bazy, ale sama nie wiem, czy warto, bo w testach bezpieczeństwa podobno nie ma różnicy- choć ostatnio widziałam najnowsze testy i jest różnica w jednej gwiazdce i to tylko przy foteliku chyba pebble maxicosi, ale nie jestem pewna nazwy modelu - różnica jest za to w wygodzie, ale podobno obsługi pasów można się nauczyć. myślę, że jak ktoś ma samochód trzydzwiowy to taka baza jest znaczynym ulatwieniem, z kolei jak z tyłu są drzwi, to jakoś z fotelikiem można sobie poradzić.

co do chrztu to muszę przyznać, że te ubranka na allegro to rzecz gustu. może dla starszego dziecka jest ok, ale takie kilkumiesięczne maleństwo moim zdaniem nie musi być wystrojone... dla mnie bardziej wygląda jak kukiełka na pokaz. zdecydowanie bardziej podoba mi się biały becik. a widziałam, że w sprzedaży są też małe rozmiarki, więc ktoś to na niemowlaki kupować musi...

mama2006 rzeczywiście masz pełno ubranek, widzę, że z rozmiarami jest różnie, przekrój od 50 do 62 :) w tej chwili i tak ciężko przewidzieć jaki rozmiar będzie dobry, ja w każdym razie kupuję 62, mam jednego spiocha 56, a potem rozmiar od 0-3m. u mnie w rodzinie rodzą się same 3,5 - 4 kg dzieci i ubranka 62 starczają na bardzo krótko, także wolę w razie potrzeby coś szybko dokupić, niż wydać kasę i czegoś nie założyć.

reklama
moje ubranka są w różnych rozmiarach, troszke w 56 (nic w 50) ,62, 68, 74 i nawet 80.... jeden bodziak mam na 12-18 miesięcy, kupuję paki nowych ubrań i tam zazwyczaj pomieszane są rozmiary, dla mnie to i lepiej, rozmiar rozmiarowi nie rowny, a dziecko w kaftaniku dłuzej pochodzi bo zawsze rękawek wywine :)
trina, nie dziwię ci sie, niektore sa takie cudne ze oprzec sie nawet nie wolno :)

Do góry