reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutówki na zakupach

Susi - znów cudne ciuszku kupiłaś :D Trzymam kciuki aby paczki dotarły na czas !!!

suzi86
- Twoje ubranka też są super ;) Super cena tego zestawu - niezła okazja Ci się trafiła.

A ja byłam na małych zakupkach w Tesco i kupiłam już proszek hehe dzisiaj sobie wstawię pierwsze pranko :D a co ;)

reklama
Ja dziś dostałam kolejną paczke ze śpioszkami. Śliczne w odcieniach beżu i brązu. teraz zaczynam szukac pościeli do łużeczka no i chciałam na Allegro. ALe łużeczko i kołderę z poduszką mam kupione tutaj i nie mogę wymiarów znaleźc :-(

Nie mam pojęcia co zrobic
a może spróbuj w IKEI? w końcu to szwedzka firma, wiec wymiarówka szwedzka powinna być :-)

Widze, że piszecie o reczniczkach ja kupiłam recznik z kapturkiem, u nas w hurtowni taki chyba metr na metr za 25 zł.

mama2006- jaki proszek kupiłas - słysząłam ze lovella jest polecana i dobra.

Co do pampersów to kupię 1 z Pampers, a potem bede chciała przejsc na dady z biedronki, kuzynka jest zadowolona z nich... a cena o połowe niższa.

dee- pepko ma swietne ciuszki, i nie sa takie drogie jak np w smyku, kupiłam tam body z długim rekawkiem za 6 zł/szt. Zamierzam znowu sie tam wybrać, moze w przyszłym tygodniu...Kupiałam tam tez rózwe trampwki w serduszka, nie wiem czy widziałąs?

Mam kilka pytan kochane?

Ile planujecie kupic ciuszków na początek? Ja planuje:
spiochy lub pajace - 7 szt (narazie mam 2 spiochów z kaftanikami i 2 pajace)
body - 6 szt z długim rekawem - to mam, czy dokupić?
body - 2 szt. krótki rekaw - tak mysle ze 4 ?
dresik
sweterek
spodnie
kombinezon - juz mam
rajstopki - nie wiem z 2 szt?Jak do sukienusi
półspiochy - narazie mam 2 sztuki
czapusie po kapieli - 2 szt.
niedrpaki - juz mam
skarpetki tez juz mam pare par.
Czapusie zimową kupujecie w jakim rozmiarze bo ja nie mam pojęcia?
Co kupujecie do kąpieli i jakie kremy?
Wiem, ze zamiast gruchy lepiej kupic cos innego...tylko nie wiem jak to sie nazywa...moze wy mi powiecie?
Butelka - jaką kupic tą 125 czy 260?
Laktator - słyszałam ze lepiej elektryczny?A wy jak sadzicie?

Jako niedoswiadczona przyszła mama pytam was jako doświadczone:):):)

Jakie macie wózki???? bo ja mam z tym problem, jak wózek jest dla mnie ok to opinie czytam kiepskie:(

mmona2 - kupiłam właśnie proszek Lovela, on jak dla mnie jest najlepszy.

Co do zakpów, to już piszę:
Ja pajacyków zawsze używałam jako piżamka na noc (łatwiej w nocy pieluszkę zmienić) - kupiła bym troszkę więcej.
Body z długim rękawem (zakładałam zawsze na gołe ciałko, a potem na to kaftanik+śpioszki lub pajacyk) przydadzą się w dzień jak i w nocy (lecz na noc proponuję na krótki rękawek zakładać) - więc dokupiła bym więcej
Dresik (ja używałam np. na wyjście do lekarza itp.) Myślę, że jeden wystarczy ;) W domu i tak wygodniej jak dziecka nic w brzuszek nie uciska
Sweterek (jak dla mnie 2 szt. wystarczą)
Spodnie (zależy jakie - ja kupiłam bawełniane, a z jeansowych zrezygnowałam ze względu na to, że są grubsze i maluszkowi może być nie wygodnie) - z 4 sztuki nie więcej
Kombinezon - jeden na spokojnie wystarczy ;)
Rajstopki - myślę, że 2 szt. starczą :)
Pół śpiochów (bym z 5 szt. kupiła nie więcej)
Czapusie po kąpiel - (ze 3 szt. myślę, że starczą)
Niedrapki - z 2 pary spokojnie starczą (zawsze skarpeteczki można też założyć)
Czapkę na zimę ( ja też się zastanawiam nad rozmiarem i chyba kupię tak pomiędzy 36 - 40) większe będą za duże. Myślę, że 38 obwód główki będzie w sam raz :D
Do kąpieli chciałam kupić płyn Balnehum (ale jeszcze nad tym myślę) jak nie to kupię inny płyn jakiś. Krem Sudecrem na odparzenia, krem na każdą pogodę do buźki też się przyda, no i jakaś oliwka
Co do gruszki to ja mam i je, a te urządzenie o które Ci chodzi to aspirator do noska np. Frida
Butelki - myślę, że 115 ml wystarczy
Laktator - ja miałam ręczny (lakta plus) ale właśnie przeglądałam i chyba kupię sobie Avent

To chyba tyle ;)

trina79 kurcze nie pomyślałam o ikei. tzn. myślałam ale nie pod kontem pościeli :-) fakt z tego co patrzyłam teraz w internecie to maja coś tam do wyboru, ale jedbnak trzeba pojechac i zobaczyc, dotknąc... może jutro męża zaciągnę . Tylko nie wiem czy mi sie uda dzisiaj bylismmy po kurtkę dla mnie (kupiłam !!! :-D) tylko że to było w przeciwnym kierunku co do ikei. No ale jak nie jutro to w przyszłym tygodniu. A to stronka z ikei u mnie same zobaczcie jaki mają wybór. Jedynie ręczniczki z kapturkiem mają przesłodkie. Kupię ten z uszami biało beżowy Textilier baby - IKEA

mamona2
Ile planujecie kupic ciuszków na początek? Ja planuje:
spiochy lub pajace - 7 szt (narazie mam 2 spiochów z kaftanikami i 2 pajace) ja mam 19szt
body - 6 szt z długim rekawem - to mam, czy dokupić? - ja mam 10szt
body - 2 szt. krótki rekaw - tak mysle ze 4 ?- ja mam 6 szt
dresik- mam 2 pary
sweterek -mam 2szt
spodnie- ja na pierwsze 2 miesiace bardziej typu dresowego sie zaopatruje żeby było wygodnie,uważam np jins za niewygodny dla takiego maluszka
kombinezon - mam 3szt (ale to dostałam) myślę że 1 max. 2szt trzeba
rajstopki - nie wiem z 2 szt?Jak do sukienusi- ja nie będę kupowała
półspiochy - narazie mam 2 sztuki - około 3 szt mam
czapusie po kapieli - 2 szt.- mam 4 szt
niedrpaki - juz mam -mam 2 pary
skarpetki tez juz mam pare par.-oj tego to chyba z 7 par mam
Czapusie zimową kupujecie w jakim rozmiarze bo ja nie mam pojęcia? -ja kupiłam od 0-6mies. ale jest malusia wybierałam najmniejszą (a na metce nie ma obwodu główki)
Co kupujecie do kąpieli i jakie kremy?- ja się zaopatruję firmę Natusan jest najpopularniejsza w Szwecji, a z Polski nie chcę bo jak mi czegoś zabraknie to będe miała problem
Wiem, ze zamiast gruchy lepiej kupic cos innego...tylko nie wiem jak to sie nazywa...moze wy mi powiecie?- ja kupuję Frida ASPIRATOR DO NOSA + 4 SZT FILTRY, FRIDA, TANIO !! (1879587484) - Aukcje internetowe Allegro
Butelka - jaką kupic tą 125 czy 260?- ja na pewno będę miała i taką i taką. nie zepsuje się ta większa, będzie najwyżej na później
Laktator - słyszałam ze lepiej elektryczny?A wy jak sadzicie?- ja mam elektryczny

A ja znowu sie pochwale troche :p
Tesciowie przyjechali i przywiezli ubranka od szwagierki z Londynu:D 5 wielkich toreb :D dzis juz nie mam sily tego przegladac, jutro sie za to zabiore:) Ale naprawde jestem bardzo zadowolona :D

Suzi ,Susi-świetne te Wasze zakupki super:tak:

Ja już dziś też mam kosmetyki dla małego kuzynka kupiła mi w DE-2 kremy przeciw odparzeniom do pupci
2-kremy pielęgnacyjne do buźki,
-4mleczka z oliwką.(cos jak balsam)
-4 mydła w płynie takie jakby z szamponme-od stóp do głów
-2 oliwki To wszystko z Penaten oraz 2litrowe płyny z Bubchen do kąpieli.Także zapas mam ,wszystko ładnie pięknie tylko 55 euro nie moje-ech nieźle te zakupki ciągną po kieszeni no ale dziecku nie będziemy żąlować:tak:

mama2006-ja też sobie chwale proszek Lovela:tak:Jak Nicol się urodziła to w nim prałam i teraz też już małemu w tym poprałam ubranka.Nicol już większa to piore jej teraz w Vizir Sensitiv i do płukanai daje lenor sensitiv.

Bliźniak-ja mam ten zielony ręczniczek do kąpieli z Ikei ,jeszcze musze dokupić jakieś polskie ,mam po córci ale chce jeszcze jakieś 2 kupić nowe.Stwierdziliśmy też że materacyk kupimy nowy ,bo łóżeczko zakupiliśmy z komodą używane i jednak materac wole nowy a nie pokimś.

Co do odciągaczy katarku my stosowaliśmy Fride i byłam zadowolona,jednak potem jak Nicol była starsza i była chora to odciągałam jej katarek i niestety się zaraziłam od niej ,także teraz stosujemy cały czas coś podobnego-nazywa się Katarek czy jakoś tak tyle że jest podłanczane do okurzacza.Dziecku krzywdy nie robi pod warunkiem że przy odkurzaczu jest regulacja obrotów.Teraz np,mała była chora miała tak gęsty katar że fridą nie dałabym rady tak wyciągnąć ,także katarek jest the best:tak:No i pod warunkiem że dzieciątko się odkurzacza nie boi.

Także zostaje nam tylko dokupić troszke skarpetek ,jakieś 2 pary welurkowych śpioszków 56,oraz pampersy .Przy małej cały czas stosowałam pampersy i teraz też mam taki zamiar.Są najlepsze małej nie uczulały,a myśle że stosowanie tańszych jakiś innych zawiele nie da bo pampersa użyje się jednego a tych gorszych w tym samym czsie 2 jak nie więcej bo niesą takie chłonne.Także tańszych trzeba użyć więcej to pewnie na to samo wyjdzie.Pamiętam jak Nicol podrosła i zaproponowałam emowi że może zakupimy jakies tańsze pieluszki to strasznie się zbulwersował i stwierdził że niebędzie oszczędzał na pieluszkach dla dziecka,także tym razem też tak będzie.A co do pempuszka to zpoczątku podwijaliśmy pieluszke i było ok,także bez wycięcia na pempek da rade.

a czy któraś z Was miała taką sytuację lub ktoś znajomy miał że dzidzia urodziała się duża i ubranka na 56cm na niewiele się przydały?? ja mam narazie w tym rozmiarze tylko 3xbody z długim rekawem, 3 śpioszki cienkie bawelniane, 1x śpiochy welurowe i czapeczki bawełaniane x2 na obwód 36/38cm i kombinezonik, reszta moich ubranek to 62cm. Chyba nie bede już wiecej takich malutkich kupować chyba że jakieś kolejne usg beda wskazywały na to że moja dzidzia jest mała ;-)

Mama Niki - jak Kuba był mały to używałam wszystkich pieluszek (stety lub niestety pieluszki Pampers go uczulały) a inne nie. Nie zgodzę się z tym, że Pampersów używa się mniej a innych więcej. Ja używałam tyle samo pieluszek ile inne znajome firmówek od Pampersa. To przecież od dziecka zależy ile robi siusiu... dlatego też nie mam zamiaru przepłacać (jak można kupować tańsze i również dobre pieluszki) Te w Rossmanie są dobre ;)

tynka27 - czasem się tak zdarza, że dziecko rodzi się większe. Miałam znajomą która urodziła synka miał 58cm ale i tak nosił na 56cm, ponieważ 62 były jeszcze za duże. Więc to nie ma reguły ;)

A ja się tak zastanawiam czy kupować jakieś nosidło. Przy Kubie miałam nosidło firmowe ale bałam się go używać. I tak myślę, czy jak kupię teraz nie będzie tak samo. Co prawda chce kupić inne ale (jak będzie leżało) to bez sensu będzie. Choć by się przydało, aby np. rano jak Kubę bym zaprowadzała do przedszkola (nie brać ciężkiego wózka) tylko w nosidło i można wyjść... Jak myślicie?

reklama
tynka27 pewnie, że może się tak zdarzyć, ale może też być tak, że dziecko urodzi się mniejsze! Moja młoda ważyła niby 3250 ale miała tylko 49 cm i ubranka na 56 były na nią dużo za duże, mężu musiał na szybko dokupować body itp na 48-50cm!

Do góry