edda89
Fanka BB :)
małkus a więc tak. Moja koleżanka robiła od razu do 6 słoików ( z 3kg buraków) i miała z tego soku na tydzień dla siebie i dla swojego męża ale ja zrobiłam narazie na spróbowanie czy mi to przejdzie przez gardło a więc:
-1kg buraków
- 2 pietruszki korzeń
-2 marchewki
- głowa czosnku
- słoik 3l (oczywiście możesz sobie do mniejszych porozdzielać)
- sól
-cukier
Gotuję wodę (1,7l) i wlewam do garnka wsypując 1,5 łyżeczki soli i 1,5 łyżeczki cukru. Odstawiam do ostudzenia. Obieram wszystkie jarzyny i czosnek. Kroje wszystko w plastry (czosnek też). Myję dokładnie słoik, nawet go wyparzyłam. Wrzucam do słoika jarzyny i czosnek przekładając - buraki, marchewka, pietruszka, czosnek i tak jeszcze raz. Zalewam to roztworem (nie może być wrzący, ma być ciepły) Oczyściłam wieczko słoika aby nie było mokre. Zamknęłam Odstawić w ciepłe miejsce w kuchni. Tak jak pisałam wcześniej na 5-7 dni. Trzeba obserwować. Oczywiście jak ktoś chce może zrobić z samych buraków, ale podobno z dodatkiem pietruszki i marchewki jest o wiele smaczniejsze. Jak się zrobi ten sok, to przelać go do innego słoika i tak zakręcony w lodówce może stać bardzo długo, nawet do pół roku.
Podobno ten sok ma wiele właściwości leczniczych. Pozwolę sobie skopiować z pewnej strony
-1kg buraków
- 2 pietruszki korzeń
-2 marchewki
- głowa czosnku
- słoik 3l (oczywiście możesz sobie do mniejszych porozdzielać)
- sól
-cukier
Gotuję wodę (1,7l) i wlewam do garnka wsypując 1,5 łyżeczki soli i 1,5 łyżeczki cukru. Odstawiam do ostudzenia. Obieram wszystkie jarzyny i czosnek. Kroje wszystko w plastry (czosnek też). Myję dokładnie słoik, nawet go wyparzyłam. Wrzucam do słoika jarzyny i czosnek przekładając - buraki, marchewka, pietruszka, czosnek i tak jeszcze raz. Zalewam to roztworem (nie może być wrzący, ma być ciepły) Oczyściłam wieczko słoika aby nie było mokre. Zamknęłam Odstawić w ciepłe miejsce w kuchni. Tak jak pisałam wcześniej na 5-7 dni. Trzeba obserwować. Oczywiście jak ktoś chce może zrobić z samych buraków, ale podobno z dodatkiem pietruszki i marchewki jest o wiele smaczniejsze. Jak się zrobi ten sok, to przelać go do innego słoika i tak zakręcony w lodówce może stać bardzo długo, nawet do pół roku.
Podobno ten sok ma wiele właściwości leczniczych. Pozwolę sobie skopiować z pewnej strony
- działają pobudzająco,
- zwiększają odporność organizmu za sprawą betaniny, ale i śladowych ilości pierwiastków takich jak: lit, stront i rubid,
- wspomagają leczenie nowotworów złośliwych. Zasugerował to węgierski naukowiec A. Ferenczy. Przy tego typy chorobie można pić sok z buraków, nie wolno jednak rezygnować z kuracji zaproponowanej przez lekarza,
- za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziomcholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,
- zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,
- odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
- zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,
- zwalczają przeziębienia,
- są wskazane przy anemii i nerwicy.
Ostatnia edycja: