reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Ja też jestem w pierwszej ciąży, też nic nie wiem i panikuję :D Lekarz Ciebie pyta, czy nie ma infekcji?? A skąd Ty masz niby wiedzieć? Nie zawsze są jasne objawy, że coś się tam dzieje, powinien sam sprawdzić...
Mij lekarz zawsze sprawdza tez ph w pochwie takim papierkiem po wyjeciu wziernika. I tez zawsze badanie na fotelu, potem usg dopochwowo i potem przez brzuch.

reklama
No to masz full pakiet :) U mnie brakuje tylko dopochwowo na każdej wizycie, ale zobaczymy co będzie dalej. Teraz mam wizytę 4 tygodnie od ostatniej a potem mam mieć co 3 tygodnie, może już w ostatnich tygodniach lekarz będzie sprawdzał dopochwowo ? [emoji846]

Co prawda pytałam już chyba o to kiedyś ale pamiętać mam dobrą, niestety niezbyt długą [emoji16] wiecie coś na temat ktg? Od kiedy się je robi, czy to jest jakoś obowiązkowe. Koleżanka miała robione za darmo przez położną w ośrodku zdrowia. Ja u siebie pytałam położnej środowiskowej, to powiedziała że nie ma sprzętu i nie robi. Mój lekarz prowadzący bierze za to 50 zł, i nie wiem jak to rozegrać [emoji14] czy on o tym wspomni, czy ja mam zapytać, czy to jakoś przy wizycie będzie robił, nic nie wiem. Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady [emoji1]
Mij lekarz zawsze sprawdza tez ph w pochwie takim papierkiem po wyjeciu wziernika. I tez zawsze badanie na fotelu, potem usg dopochwowo i potem przez brzuch.

No to masz full pakiet :) U mnie brakuje tylko dopochwowo na każdej wizycie, ale zobaczymy co będzie dalej. Teraz mam wizytę 4 tygodnie od ostatniej a potem mam mieć co 3 tygodnie, może już w ostatnich tygodniach lekarz będzie sprawdzał dopochwowo ? [emoji846]

Co prawda pytałam już chyba o to kiedyś ale pamiętać mam dobrą, niestety niezbyt długą [emoji16] wiecie coś na temat ktg? Od kiedy się je robi, czy to jest jakoś obowiązkowe. Koleżanka miała robione za darmo przez położną w ośrodku zdrowia. Ja u siebie pytałam położnej środowiskowej, to powiedziała że nie ma sprzętu i nie robi. Mój lekarz prowadzący bierze za to 50 zł, i nie wiem jak to rozegrać [emoji14] czy on o tym wspomni, czy ja mam zapytać, czy to jakoś przy wizycie będzie robił, nic nie wiem. Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady [emoji1]
Jak to położna nie ma sprzętu i nie robi?! 🙉 nie możesz zmienić położnej? Wszystkie znajome robiły u położnej za darmo.

Mieszkam na wsi, mamy jeden ośrodek zdrowia :( ale spróbuję się dowiedzieć czy nie mogę w miejscowości obok w ośrodku robić :)
Jak to położna nie ma sprzętu i nie robi?! [emoji86] nie możesz zmienić położnej? Wszystkie znajome robiły u położnej za darmo.

Widzisz, ja nie mam wyjścia. Gdybym nie leżała, być może pochowałabym już drugie dziecko. Nie wiem czy bym przeżyła ten koszmar drugi raz w życiu. Tylko za pierwszym razem nie wuedziałam, że miałam problem z szyjką.
Ja też jestem bardzo aktywna, ale walczę teraz o każdy dzień, tydzień dla mojej córki❤💪.
❤️

Ja co tydzien chyba od 34 tygodnia bede miala u ginka, samo ktg. Za darmo.

Mój to chyba dodatkowo zboczeniec 😂bo zawsze wącha pozniej palce 😂😂😂hahaha nie no żartuje podobno przez zapach duzo infekcji sie poznaje 😂
Hahaha
Ale w sumie to prawda. Jesli bada Ciebie na fotelu i w czesci pochwowej masz dluga szyjke, zamknieta i twarda, to w sumie na usg nie musi. Bo u mnie zaczelo sie od tego, ze w czesci pochwowej byla krotka i miekka i dlatego zaczal lekarz bardziej na to zwracac uwage. Mi sie tez otwieralo ujscie zewnetrzne. Czasem lekarz rutynowo cos sprawdza ale nie mowi jak jest ok.
W KTG sie nie wypowiem, ale slyszalam, ze w terminie porodu dopiero sie robi pierwsze.

Hahaha
Ale w sumie to prawda. Jesli bada Ciebie na fotelu i w czesci pochwowej masz dluga szyjke, zamknieta i twarda, to w sumie na usg nie musi. Bo u mnie zaczelo sie od tego, ze w czesci pochwowej byla krotka i miekka i dlatego zaczal lekarz bardziej na to zwracac uwage. Mi sie tez otwieralo ujscie zewnetrzne. Czasem lekarz rutynowo cos sprawdza ale nie mowi jak jest ok.
W KTG sie nie wypowiem, ale slyszalam, ze w terminie porodu dopiero sie robi pierwsze.
Mi zawsze mowi, szyjka twarda dluga i zamknięta 😀 takze chyba nie ma po co robić usg dopochwowo gdyby cos było nie tak pewnie by robil 😀

reklama
U mnie jest tak, że zazwyczaj rusza się bardzo dużo, ale są dni (rzadko coprawda), że dużo mniej, obserwuj, może u Ciebie jest podobnie.
Hej jestem w prawie idento sytuacji jak Ty tez szew, szyjka z lejkiem, zalozony szew w 17 tc, teraz 27tc i teraz cel 30 tc, potem 34tc ale tak naprawde ciesze sie juz kazdym dniem wiecej😁

Do góry