Hej dziewczyny mam pytanie ile płacicie za badania prenatalne USG +papa? Któraś pisała kilka postów wcześniej że nie ma 30 i nie urodziła chorego dziecka to nie jest wyznacznik moim zdaniem mam przyjaciółkę w wieku 26 lat urodziła bardzo chore dziecko z zespołem patou czy jakoś tak chodź oboje z mężem zdrowi i w rodzinie brak chorób niestety córeczka żyła tylko 4 miesiące .
Miłego dnia wszystkim życzę i energii
Ja to pisałam, cieszę się, że tak każda dobrze pamięta heh
To bardzo przykre, ale nie można przekładać tego na każda sytuacje.
Może się tak zdarzyć, a może również być dobrze.
Ja słyszałam o wielu sytuacjach gdy po takich badaniach niby było dużo ryzyko choroby jakiejś u dziecka, matka cała ciąże do końca stres i płacz, a dziecko rodziło się zdrowe także nie ma reguły
Ja możliwe, że pójdę na prenatalne badania, ale zobaczymy. Lepiej myśleć pozytywnie i dbać o siebie i swoje zdrowie psychiczne i głowę niż szukać możliwości negatywnych. Wiadomo zawsze jest ryzyko, ale o czym się intensywnie myśli to się przyciąga.
Ja 2 lata temu za badanie pappa płaciłam chyba 250 zł.
W internecie znalazłam takie info:
„Jeśli kobieta nie znajduje się w grupie ryzyka, a chce wykonać badanie prenatalne, musi przygotować pewną sumę. Przykładowo amniopunkcja to koszt od 1300 do 2000 zł, a test PAPP-A około 250 zł. Najwięcej zapłacimy za nowoczesną metodę – test NIFTY. Wyniesie on około 2400 zł.”
Także jeśli ktoś chce mieć pewnosc to może się upewniać, ja w tej ciąży pewnie zrobie badanie pappa tak jak poprzednio i na nic więcej się nie zdecydujemy, bo dla mnie są szokiem te ceny.