reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

A w poprzedniej ciąży przytyłam łącznie jakoś 18 kg, jestem niska i drobna także brzuszek na koniec był dosyć spory także teraz jestem ciekawa jak to będzie i z ciekawości muszę się zważyć i zrobić pierwsze zdjęcie brzuszka z profilu bocznego dziś z rana nadczo jeszcze i następne będę robiła co miesiąc na pamiątkę ☺️

reklama
Ja to pisałam, cieszę się, że tak każda dobrze pamięta heh ;)

To bardzo przykre, ale nie można przekładać tego na każda sytuacje.
Może się tak zdarzyć, a może również być dobrze.
Ja słyszałam o wielu sytuacjach gdy po takich badaniach niby było dużo ryzyko choroby jakiejś u dziecka, matka cała ciąże do końca stres i płacz, a dziecko rodziło się zdrowe także nie ma reguły ;)

Ja możliwe, że pójdę na prenatalne badania, ale zobaczymy. Lepiej myśleć pozytywnie i dbać o siebie i swoje zdrowie psychiczne i głowę niż szukać możliwości negatywnych. Wiadomo zawsze jest ryzyko, ale o czym się intensywnie myśli to się przyciąga.

Ja 2 lata temu za badanie pappa płaciłam chyba 250 zł.

W internecie znalazłam takie info:

„Jeśli kobieta nie znajduje się w grupie ryzyka, a chce wykonać badanie prenatalne, musi przygotować pewną sumę. Przykładowo amniopunkcja to koszt od 1300 do 2000 zł, a test PAPP-A około 250 zł. Najwięcej zapłacimy za nowoczesną metodę – test NIFTY. Wyniesie on około 2400 zł.”

Także jeśli ktoś chce mieć pewnosc to może się upewniać, ja w tej ciąży pewnie zrobie badanie pappa tak jak poprzednio i na nic więcej się nie zdecydujemy, bo dla mnie są szokiem te ceny.

Przydatna informacja, zdecyduje się na to samo czyli badanie pappa, bo kwoty są zawrotne 😵

To super w końcu kiedyś muszą minąć 😉
Mnie już przeszły ale i tak musze uważać jeszcze na jedzenie.
A to który już tydzień ciąży?(pytam bo za dużo Was dziewczyny heh) 😋
11 🙆‍♀️ kiedy to zleciało 😁 są gorsze, dni, momenty, ale czuję poprawę w stosunku do 2-3 tyg wstecz. W pierwszej ciąży też nie miałam takich ekscesów, czasem wrażenie jakby metalicznego posmaku w ustach, ale nic więcej.
Niestety moja wizyta nie doszła do skutku
emoji2959.png
Okazało się że jest problem z moim pakietem zdrowotnym i nie umieją tego wyjaśnić
emoji2959.png

Jestem rozczarowana strasznie i mega wściekła, bo cały dzień czekałam na tą wizytę.
Ale nie po to płaciłam kupę kasy za pakiet żeby kolejny raz pakować 300 za wizytę. Badań też jutro nie zrobię, bo to też w ciul kasy a po to był mi ten cholerny enelmed żeby tego uniknąć. Eh...
Współczuję nerwów
Dokładnie, wesela hulają, aquaparki otwarte a do lekarza pierwszego kontaktu to u nas tylko teleporady 🙄
Moja przychodnia 1kontaktu na szczescie od początku maja funkcjonuje normalnie 🙏 ale z tego co słyszę jest chyba jedyną w okolicy, reszta wszędzie teleporady
Hej dziewczyny mam pytanie ile płacicie za badania prenatalne USG +papa? Któraś pisała kilka postów wcześniej że nie ma 30 i nie urodziła chorego dziecka to nie jest wyznacznik moim zdaniem mam przyjaciółkę w wieku 26 lat urodziła bardzo chore dziecko z zespołem patou czy jakoś tak chodź oboje z mężem zdrowi i w rodzinie brak chorób niestety córeczka żyła tylko 4 miesiące .

Miłego dnia wszystkim życzę i energii 😁
Poszukaj w swojej okolicy na stronie centrum badań prenatalnych i tam są cenniki. U nas USG wg fmf 270 zł i podwójny PAPP-A 200. Ale mają program unijny i mieszkanki województwa mają za darmo.

Hej.
U nas dzisiaj pogoda jak za karę. Niebo ciemne, wiatrzysko. Zaraz zbieram się na pazurki i przy okazji odbiorę coombsa, bo zalega w lab, a nie mam dostępu do wyniku online. Ja też już jakiś wielki brzuchol mam. W niedzielę aż spodnie rozpielam, jak wsiadłam do samochodu 🙆‍♀️ ze starsza to po 20 tyg dopiero coś zaczęło być widać a tu raptem 11 i już. Kupiłam w razie draki gacie ciążowe, bo się kiedy rano obudzę i nie będzie co na tylek wciągnąć. W domu to wiadomo, można nawet koszulkę od męża założyć, ale na złość, pewnie trzeba będzie gdzieś wyjść 🤣🤣🤣 takie to już mam szczęście

Dziewczyny! Czuje, że rośnie mi zimno na ustach ☹️ naczytałam się, że to niebezpieczne
Miałyście taki problem? Co stosowalyscie?

Dziewczyny, to moja pierwsza ciąża, jestem zielona totalnie. Powiedzcie mi jak Wy sobie radzicie z powiększającym się biustem, ale od strony technicznej. U mnie to 11. tydzień i już powinnam zmienić biustnosz, bo w tym mi się biust nie mieści (ja mam biustonosze z fiszbinami, usztywniane, ale bez żadnych wkładek, więc nawet nie mam co wyciągnąć). Zastanawiam się czy ja teraz stanika co miesiąc nie będę musiała kupować, bo jak tak to trochę pieniędzy to wyjdzie 🤔

U nas też dzisiaj leje od rana :mad: głowa mi pęka... i zasypiam na siedząco ..
U mnie z rana brzuszek prawie nie widoczny, ale jak zjem coś w ciągu dnia to normalnie 5 miesiąc :o
W pierwszej ciąży przytyłam niemal 20 kg, ale też szybko zrzuciłam.. Ale czuje , że teraz będzie podobnie , tylko szybciej ..

reklama
Dziewczyny, to moja pierwsza ciąża, jestem zielona totalnie. Powiedzcie mi jak Wy sobie radzicie z powiększającym się biustem, ale od strony technicznej. U mnie to 11. tydzień i już powinnam zmienić biustnosz, bo w tym mi się biust nie mieści (ja mam biustonosze z fiszbinami, usztywniane, ale bez żadnych wkładek, więc nawet nie mam co wyciągnąć). Zastanawiam się czy ja teraz stanika co miesiąc nie będę musiała kupować, bo jak tak to trochę pieniędzy to wyjdzie 🤔

W pierwszej ciąży kupiłam sobie taki biustonosz że mogłam chodzić w nim do końca ciąży 😉
Później jak laktacja ruszy to dopiero zacznie się problem z biustonoszem więc usztywniane z fiszbinami odpadają 😊

Do góry