reklama
Myslniczek
Fanka BB :)
To zależy od lekarza. Jak liczy.
Mój lekarz liczy rozpoczęte tygodnie. Czyli jak pójdę do niego 6+2 powie ze jestem w 7tc
Mój lekarz liczy rozpoczęte tygodnie. Czyli jak pójdę do niego 6+2 powie ze jestem w 7tc
Dzięki! Zastanawiałam się czy moja beta jest w normie bo 4t + 4 d (cykle 28 dnizależy czy 28-35 dni to już jest 5 tydzień.
W ciąży tygodnie liczymy tak, jeśli masz np tak jak ja 6+5 dzień to ja już jestem w 7 tygodniu, jak będę miała np 7+3 to już będzie mówione jakby był 8 tydzień ☺
no właśnie coś mi tu nie pasuje bo teoretycznie podCiąże liczy się w skończonych tygodniach, więc 4 tc to 28-35dni. Jest się w trakcie trwania 5tego tygodnia, ale ciąża na 4 tygodnie(+ew dni)
To zależy od lekarza. Jak liczy.
no właśnie tak się zastanawiam pod katem norm beta hcg bo mówi się, ze pęcherzyk może być widać już w 4 tc rozumianego jako skończony 4t + x dni, ale przy becie 1000-2000 a ta jest w normie dla 5 tc. Podobnie w kalendarzach ciążowych jest norma beta dla 4 tc nieskończonego (rozumianego jako 21-28 dc) do 400, a według normy beta hcg z mojego laboratorium taka wartość jest w normie dla 4tc tylko niewskazali czy skończonego czy nie jakby przyjąć, że norma bety jest dla nieskończonego to by się nic nie zgadzało i bądź tu mądryCiąże liczy się w skończonych tygodniach, więc 4 tc to 28-35dni. Jest się w trakcie trwania 5tego tygodnia, ale ciąża ma 4 tygodnie(+ew dni)
Tak, jesteś w trakcie siódmego tygodnia, ale twoja ciąża ma pełnych 6 tygodni. Rozpatrywał ja będzie w aspekcie 6+ bo co innego w USG i budowie dziecka niż w kontekście 7+To zależy od lekarza. Jak liczy.
Beta kiedyś była tylko narzędziem szpitalnym, od pewnego czasu stała się "modna" dla potwierdzenia ciąż, sprawdzanie przyrostów itp. Najlepiej posługują się nią lekarze, bo oni znają wszystkie te "tajemnice" które można z niej wyczytać. Normalny człowiek w pewnym momencie usiądzie i będzie płakać, a lekarz przyjdzie i powie ze wszystko jest okejDzięki! Zastanawiałam się czy moja beta jest w normie bo 4t + 4 d (cykle 28 dni
no właśnie coś mi tu nie pasuje bo teoretycznie pod
no właśnie tak się zastanawiam pod katem norm beta hcg bo mówi się, ze pęcherzyk może być widać już w 4 tc rozumianego jako skończony 4t + x dni, ale przy becie 1000-2000 a ta jest w normie dla 5 tc. Podobnie w kalendarzach ciążowych jest norma beta dla 4 tc nieskończonego (rozumianego jako 21-28 dc) do 400, a według normy beta hcg z mojego laboratorium taka wartość jest w normie dla 4tc tylko niewskazali czy skończonego czy nie jakby przyjąć, że norma bety jest dla nieskończonego to by się nic nie zgadzało i bądź tu mądry
Myslniczek
No tak mając 6+2 mam skończone pełne 6 tygodni. Al jestem w siódmym. I ja tak wlasnie mówię. Mówię w którym jestem tygodniu a nie ile mam skończonych tygodni.Tak, jesteś w trakcie siódmego tygodnia, ale twoja ciąża ma pełnych 6 tygodni. Rozpatrywał ja będzie w aspekcie 6+ bo co innego w USG i budowie dziecka niż w kontekście 7+
A więcej niż 35lat nie masz? Bo strasznie mnie to zaskoczyło ja we wcześniejszej ciąży nie dostałam skierowania tylko musiałam płacić ale zapytam moja ginekologWczoraj tak powiedział mi lekarz na pierwszej wizycie i dał od razu skierowanie. Panie w recepcji też wiedziały jakie jest wskazanie i mówiły ze potrzebne bedzie jeszcze zaświadczenie od endokrynologa o leczeniu przed ciąża, ale ze moge donieść to później. Jedyne dlaczego mnie nie zapisały to to, że lekarz nie podał terminu porodu
Myslniczek
Jest któras z was z nadmorskich rejonów?
Bo obie formy są poprawne. Normalnie mówisz zwykle w którym tygodniu jesteś, a ile skończonych ważne jest bardziej dla medykówNo tak mając 6+2 mam skończone pełne 6 tygodni. Al jestem w siódmym. I ja tak wlasnie mówię. Mówię w którym jestem tygodniu a nie ile mam skończonych tygodni.
Niestety nie, ale z przyjemnością wyniosła bym się nad morze, albo chociaż na tyle blisko, że można wsiąść w auto, przejechać trochę i pójść na spacer po plaży...Jest któras z was z nadmorskich rejonów?
Się rozmarzyłam...
Nie wiem jak Wy, ale ja już się chyba położę. Normalnie chodziłabym spać z kurami, a w nocy się rzucam i spać nie mogę
reklama
Natalia0221
Zaciekawiona BB
Nie. Nie spełniam żadnych tych kryteriów z internetu o których czytalam i tez bylam zaskoczona. Ale rozmawialam z moją koleżanką ktora też choruje na niedoczynność tarczycy i również miała badania w ramach nfz z tego powodu.A więcej niż 35lat nie masz? Bo strasznie mnie to zaskoczyło ja we wcześniejszej ciąży nie dostałam skierowania tylko musiałam płacić ale zapytam moja ginekolog