Z tymi zapasami to w obecnych czasach nie jest wcale taki niedorzeczny pomysł, jak nas pozamykają, to w sklepach będą puste półki, problemy z dostawami i trzeba będzie brać co jest :OCo do wyprawki ja kupuje podkłady bella, bephanten do pupki, chusteczek mokrych nie zamierzam uzywac ttlko woda i waciki (chyba ze na wyjścia) pozniej jak moja corka miala 2 miesiace to pupa pod zlew i juz. Przy corce uzywalam oliatum do mycia, teraz bede uzywala albo hipp albo baby dream maja najlepsze składy. Proszek do prania lovela, smoczek bibs, lezaczek babybjorn, dostawka do łóżka naszego, kocyk tkany jakis, nosofrida, sol fiziologiczna, nozyczki do paznokci, no i co najważniejsze dobry fotelik samochodowy (to dla mnie chyba najwazniejsze) witamina d3 daje sie dziecia kiedys jeszcze byla witamina k ale juz niby nie.kupie 1 butelkę bo nie wiadomo jaka ksiezniczka bedzie akceptowaćteraz w sklepie jest wszystko takze trzeba zobaczyć co dziecku sluzy niz robic zapasy co kompletnie pozniej sie nie sprawdzi
![]()
reklama
Jak czytałam o obciążeniu glukozą ze względu na moje dziwne wyniki krzywej insulinowej, to natknęłam się na coś takiego jak hipoglikemia reaktywna, ale nie wiem, czy ma to związek, poczytaj. Generalnie na chłopski rozum, skoro po godzinie już miałaś glukozę niższą niż na czczo, to organizm musiał zrobić ostry wyrzut insuliny, jeśli po 2h dalej glukoza spadała, to szukałabym przyczyn w wydzielaniu insuliny, ale pewnie to bardziej skomplikowane.Hej mamusie!właśnie jestem po teście obciążenia glukoza... Strasznie się nim stresowałam ale dałam radę, najgorsza była pierwsza godzina. A nawet pol
tyle że zastanawiają mnie wyniki. Glukoza na czczo 84 a po godzinie od wypicia 79
po 2 nie wiem bo już nie sprawdziłam. Któraś tak miała?
Nie będzie tak źleZ tymi zapasami to w obecnych czasach nie jest wcale taki niedorzeczny pomysł, jak nas pozamykają, to w sklepach będą puste półki, problemy z dostawami i trzeba będzie brać co jest :O![]()
![Beaming face with smiling eyes :grin: 😁](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f601.png)
![Beaming face with smiling eyes :grin: 😁](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f601.png)
Żadnych diet w ciąży! Poza tym waga maluszka w małym stopniu zależy od ilościowej diety mamy, a właściwie od przyrostu wagi mamy - głównie jest uwarunkowana genetycznie. Na wagę wpływa też nieleczona cukrzyca ciążowa, dlatego ważne jest zdrowe odżywianie, żeby cukrzycy nie mieć albo z nią walczyć, wtedy odpowiednią dietą, jak już się przytrafi. Ja cukrzycy nie mam, dlatego się nie fiksuję, generalnie jem zdrowo, ale jak mam ochotę to zjem i chipsy i batona, czasem jedno i drugie i nawet zupkę chińską zdarzyło mi się zjeść, ale staram się pilnować, żeby dostarczać sobie odpowiednią ilość wapnia, witamin i innych mikroelementów, z żelazem dietą mi się nie udało, DHA suplementuję, bo spożycie ryb w ciąży znacznie u mnie spadło (początkowo mnie odrzucało, teraz nie mam zbytnio ochoty, ale czasem jem dla maluszka) i co najważniejsze nie jem za mało. Wolę zjeść ciut więcej i dostarczyć wszystkiego co najlepsze mojej dzidzi niż żeby miał jakieś niedobory, w sumie jem intuicyjnie, jak jestem głodna/mam ochotę, nie liczę kalorii.Nawet nie wiesz jak się cieszę że masz podobnie ❤ ja juz zaczynałam sobie dietę wprowadzać bo mowie może to przez to ze tyle przytyłam i juz stres ze cos bedzie nie tak
Ja dopiero zacznę brac zelazo to sie będę mogła wypowiedzieć. Czy morfologia i mocz badacie co kazda wizyte? Bo mi lekarz nie przepisał i nie wiem czy zapomnial czy co;/ tym bardziej że tyle leków mi przepisal i się zastanawiam czy nie zrobić tych badań i tak
A tak w ogóle jak jesteś szczupła to naturalne, że przybierasz na wadze szybciej i więcej. Ja szczupła nie byłam przed ciążą, a i tak waga pnie się w górę, ale dopóki w granicach normy, to się nie martwię
U mnie prawie co każdą wizytę teraz dostaję skierowanie na morfologię i mocz, jak coś dodatkowo musiało na danym etapie ciąży być, też dostawałam skierowanie
![Smiling face with smiling eyes :blush: 😊](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f60a.png)
marta18691
Fanka BB :)
No ja mialam 13 ale zaczelo spadac ale juz mowil ze jak znowu spadnie to zelazo jakies trzeba wprowadzic ja tez staram sie jesc rzeczy z zelazemNo to wynik w normie, ja miałam ostatnio 11,7 też w normie no, ale zapisała mi to żelazo, wcześniej jednak miałam koło 12-13 i było ok![]()
Dokładnie, też jestem tego zdania, dlatego nie byłam zadowolona, że od razu przepisała mi taką dawkę tego żelaza i to jeszcze w formie leku na receptę, a nie jakiegoś suplementu z mniejszą dawką. Jak jutro po zażyciu tabletki znów będzie mnie bolał brzuch, to będę miała pewność, że to od tego i podziękuję. Organizm nie jest głupi i skoro coś mu nie służy, to znaczy, że tego nie potrzebujeJa mam hemoglobine 12.4 i lekarz moj mowi ze jest w normie i nie ma co brać lekow jak jeszcze jest w normie. Zaczniemy sie martwic jak spadnie poniżej normy. Ja tez jestem tego zdania im mniej lekow tym lepiej.
Bo korona to nie jest leczenie pierwszej potrzeby, to bardziej względy estetyczne. Ząb mam zdrowy tylko wypełnienie wylatuje (no i wtedy może się rozwinąć tam próchnica, dlatego chciałam go zrobić póki co tylko tak "na sztukę"), bo nie dość, że w tym zębie została tylko 1 ściana (reszta to wypełnienie) to obok nie ma ani 6ki ani 8ki (tak się złożyło, że nie mam dwóch zębów i akurat oba z tej samej strony). Myślałam też o moście, ale jednak żal mi 5ki (bo ją by trzeba wyszlifować, a to zdrowy ząb), no i nie chcę mieć "połączonych" zębów, to już wolę koronę i zamiar 6ki wstawić implant, ale to nie są rzeczy na okres ciążyA czemu po porodzie? Mi wlasnie lekarka tez kaze isc na przeglad i jesli trzeba to leczyc, ale ja sie boje przyjmowac w ciazy znieczuleniea bez tego boje sie isc do dentysty
ona twierdzi ze mozna w ciazy sie znieczulac ale jakos ja jestem mniej liberalna w tych kwestiach...
Co do znieczulenia ponoć można, teraz są już znieczulenia bezpieczne dla ciężarnych, ale ja sama się nie zdecydowałam jak byłam ostatnio, tyle, że nic mnie nie bolało (moja dentystka lubi dać znieczulenie tak trochę na wyrost, może dlatego, że mój chłopak zawsze bierze, niezależnie od tego, czy będzie bolało, czy nie
Póki co jakoś nie jestem przekonana, jem buraczkiOj tak, ja zawsze jak suplementowalam zelazo to mialam problemy z brzuchem. Z tym ze ja mam bardzo delikatny żołądek. Do tego problemy ze wzdeciami i zaparciami czesto powodujemoze sprobuj jednak ten sok z buraka, naprawde polecam
tylko trzeba robic regularnie bo wytrzymuje w lodowce maaaksymalnie trzy dni.
MimiiMalwina
Fanka BB :)
Dziękuje Ci bardzoJa jestem jeszcze trochę z ręką w nocnikuNiby wciąż coś zamawiam, ale ciągle czegoś brakuje. Wybraliśmy łóżeczko, to jest utrudniony kontakt ze sklepem, nie wiadomo, czy mają atesty, bo po pytaniu o nie nagle przestali się odzywać.
Właśnie, może ktoś ma łóżeczko albo jakieś doświadczenia ze sklepem AMC baby w Toruniu?
Ja będę miała kombinezonek od siostry, a śpiworek kupię pewnie do spania albo do wózka (ponoć nie wszystkie dzieci lubią mieć luz). Myślę, że te 2 miesiące jakoś przetrwamy, później zrobi się cieplej
Rożki też mam jakieś od siostry plus kupiłam jeden w Lidlu, kocyk taki cieńszy z Ikei, może jeszcze jakiś grubszy kupię ze względu na porę roku.
Co do listy aptecznej na pewno jałowe gaziki, sól fizjologiczna, Octenisept do przemywania kikuta pępowiny i w ogóle do dezynfekcji się przydaje, coś do mycia (ja kupię żel Hipp, sama używam ze względu na problemy ze skórą i ten mam sprawdzony i ładnie pachnie, a jak się okazuje nie każdy żel do mycia niemowląt ładnie pachnie, np. AA mi się nie podoba), jakiś tłusty krem do buzi, krem do pupy przeciwko odparzeniom - ja mam Bephanten, ew. coś już na odparzenia (ja nic typowego chyba nie mam, tylko krem pod pieluszkę kupiłam i on się ponoć nadaje), pieluchy (ponoć 1 opakowanie tych najmniejszych wystarczy, ja jeszcze nie kupowałam), kupiłam jeszcze wodę oczyszczającą do przemywania po przewijaniu (chusteczek lepiej nie używać tak cały czas), chusteczki nawilżane, płyn do prania i płukania dla dzieci, podkłady jednorazowe, miękką szczoteczkę do włosków, nożyczki do paznokci, aspirator do noska (podobno lepszy katarek plus od zwykłego, ale pewnie są też jakieś inne), potem pewnie jakieś witaminy, coś przeciwbólowego, jakieś herbatki, ale ja jeszcze nic z tego nie kupowałam, bo nie wiem konkretnie co i od kiedy będzie mi potrzebne. A no i dla siebie kupiłam jeszcze podkłady poporodowe (takie większe podpaski), majtki poporodowe: jednorazowe i siateczkowe wielorazowe, poza tym jeszcze zamówiłam bawełniane majtki poporodowe takie wysokie (ale to już nie w aptece) - nie wiem, w jakich akurat będzie mi najwygodniej![]()
![Hugging face :hugging: 🤗](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f917.png)
odnosnie sklepu AMC baby mialam tam kupic łozeczko ale przeczytalam opinie i kazdy odradzal zakup. ( material slabej jakosci do tego niedbale wykonane)
Na chwile obecna wybralam HUBIBO maja zachecajace opinie.
Kiedy Termin porodu?
reklama
No i właśnie w styczniu nie chcę się zajmować zakupami, tylko już mieć wszystko gotowe, bo kto wie kiedy urodzę. W styczniu i lutym chcę już mieć absolutny spokój i niczym się nie martwić, a jak nie pokupuję najważniejszych rzeczy teraz, to potem będą nerwy. Pewnie inaczej, gdyby to nie było moje pierwsze dziecko - zawsze bym coś miała, wiedziałabym czego się spodziewać...Nie będzie tak źlelistopad bedzie kijowy, moze grudzień a w styczniu wrócimy do normalności. Mój tesciu dostal udaru zrobili mu test na covid i pozytywny
takze niewidoczny covid. W pierwszym szpitalu w niedzkele mu zrobili test negatywny, wczoraj pojechalam z tesciowa do Castoramy odwiozlam ja do domu i dostaje telefon ze inny test wyszedl pozytywny tescia (w innym szpitalu) takze nie podoba mi sie to
No właśnie zastanawiam się jak to jest z tymi testami, że tyle ludzi nagle ma covida, a na grypę np. testów nie zlecają i zazwyczaj covid pozytywny, albo różne wyniki - nie wiadomo już komu wierzyć, dlatego ja bym się bała zrobić sobie test, bo jeszcze by wyszło, że to cholerstwo mam
![Face screaming in fear :scream: 😱](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f631.png)