reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

reklama
Czyli kupuje laktator a te lejki dostosowane do rozmiaru sutka trzeba osobno kupic? I wtedy one pasują do wszysykich laktatorow? Tez nie wiem czy dobrze to mierze bo cos podejrzanie male mi wychodzą 😆 Bo właśnie nie widziałam żadnych oznaczen na laktatorach i nie wiem już się gubię xd
Ja to nic nie mierzyłam 😁kupilam laktator tam cos bylo i tefo uzywalam

hej! ja uczestniczę w zajęciach szkoły rodzenia "Położna z sercem" - wszystkie zajęcia online - jest świetnie! Dużoooo przydatnych informacji :)
Ja z polecenia poszłam do szkoły rodzenia "Dobry Początek" i póki co też fajnie :) Online nie miałabym chyba takiego przekonania ze względu na ćwiczenia - zwykle coś źle robię i lubię jak mnie ktoś od razu poprawi.

Pytałam już pod którymś z poprzednich Twoich postów, ale może nie zauważyłaś: na kiedy masz termin i gdzie planujesz rodzić? To Twoja pierwsza ciąża? :)

Beti do tych specjalistów udałaś się tak profilaktycznie czy miałaś jakieś wskazania? Ja zastanawiam się nad kardiologiem - tak profilaktycznie...
Coś Ty, ja profilaktycznie do lekarza rzadko chodzę, zwłaszcza teraz :D Do endokrynologa miałam już termin od dawna, wizyta kontrolna i fajnie zbiegło się z ciążą (mam Hashimoto), u okulisty nie byłam wieki, a okazało się, że jak się ma wadę wzroku (ja mam krótkowzroczność i astygmatyzm), to trzeba okulistę odwiedzić (nawet nie wiedziałam, że w związku z wadą wzroku, mogą wystąpić przeciwskazania do porodu siłami natury :o), a u neurologa w ogóle byłam pierwszy raz w życiu z potrzeby chwili, miałam straszne bóle kulszowe (podobno normalne w ciąży jak dziecko uciska nerw, ale w najgorszych dniach ledwo chodziłam, spać nie mogłam, płakałam z bólu), ale jak już nastał termin wizyty, bóle były zdecydowanie mniejsze, a obecnie całkiem ustąpiły :) Jeśli nie masz żadnych problemów z sercem, to chyba nie ma sensu, pchać się do kardiologa. Ja kiedyś chciałam iść tak profilaktycznie, to mi nawet rodzinny nie dał skierowania, a prywatnie nie szłam, bo jakichś szczególnych wskazań nie miałam.

Dziewczyny jak wygląda u Was temat wyprawkowy? Co już macie, a może jeszcze w ogóle się za to nie zabrałyście? Od czego zaczynacie, a co zostawiacie sobie na koniec? Ja póki co (27 tc 2 dni) kupiłam kilka ciuszków i wyprawkę kosmetyczno-higieniczną dla siebie i maluszka. W pierwszej kolejności chciałabym mieć moją torbę porodową skompletowaną na tip top tak, żeby nie martwić się jeśli akcja mnie zaskoczy :)
Ja właśnie też tak myślę, żeby wszystko do szpitala było gotowe, powoli kompletuję ;) Póki co mam trochę ciuszków (kilka kupiłam albo dostałam, a resztę mam po siostrzeńcu), ale i tak pewnie co nie co będę musiała jeszcze dokupić, bo nie zawsze dany rozmiar współgra z porą roku, która akurat w danym okresie będzie, z tymi rozmiarami też różnie bywa. Zamówiłam też sporo rzeczy do higieny noworodka plus dla siebie po porodzie, dzisiaj akcja IKEA i kolejne "drobnostki" (wanienka, ręczniki, śpiworek, stolik do przewijania i jakieś ładne pudełka na to wszystko - zobaczymy, co będzie, bo niektórych rzeczy widzę, że aktualnie nie mają), mam też kilka rożków i akcesoriów dla malucha, poduchę ciążową/do karmienia, jakieś zabawki od siostry, a z takich grubszych rzeczy, mam nadzieję, na dniach zamawiamy łóżeczko. Od siostry mam też 2 laktatory i kilka butelek, powoli przestaję ogarniać już co mam :D Później kupimy wózek i fotelik i całą resztę dupereli dla dziecka i dla mnie - lista mi się nie kończy, gorzej z pieniędzmi 🤯😳🥺🙄

No ja powiem szczerze że już chyba większość mam:D robiłam w ten sposób ze rozłożyłam sobie wydatki na parę msc, śledziłam olx i vinted i szukałam okazji z rzeczy których uważam nie muszą być nowe ( eko, nie produkujemy niepotrzebnie śmieci + oszczesność na rzeczach które będą używane przez krótki czas), jak coś znalazłam fajnego i w super stanie to brałam, wiec mam juz, łóżeczko, wózek, przewijak, a nawet krzesełko do karmienia bo super okazja była:D ciuszki tez juz chyba wszystko mam na początek, połowa nowa połowa używana, juz wyprane leżą, jeszcze tylko zostawiłam sobie prasowanie na jakiś wolny dzień później:)
Zestaw do porodu nawet już mam, właśnie wczoraj przyjechał koszula+szlafrok, polecam na allegro bardzo fajne i za 100zł macie nówke komplet elegancki, nie w żyrafki ani misie. Jeszcze w listopadzie chce się zaopatrzyć w rzeczy wszystkie kosmetyczne, to na koniec zostawiłam. Juz grudzień chciałam się skupić na świętach i nie latać po sklepach bo tłumy będą a teraz staram się ich unikać a na styczeń juz mieć wszystko gotowe :D
Myślę podobnie, grudzień święta, a styczeń/luty to już chcę mieć spokojną głowę i przygotować się psychicznie do porodu, także działam z zakupami teraz :)
Podeślesz linka do tego zestawu do porodu? :)

Dziewczyny jak wygląda u Was temat wyprawkowy? Co już macie, a może jeszcze w ogóle się za to nie zabrałyście? Od czego zaczynacie, a co zostawiacie sobie na koniec? Ja póki co (27 tc 2 dni) kupiłam kilka ciuszków i wyprawkę kosmetyczno-higieniczną dla siebie i maluszka. W pierwszej kolejności chciałabym mieć moją torbę porodową skompletowaną na tip top tak, żeby nie martwić się jeśli akcja mnie zaskoczy :)

Ja mam o tyle dobrze, że łóżeczko, wózek, kołyskę i fotelik dostanę od siostry, czyli wszystko co najdroższe mnie omija do kupienia 🙂 ubranek też dużo dostałam po siostrzencach w bardzo dobrym stanie, póki co mam kupione tylko jedną parę body, spodnie i czapeczki. Tak planuje na większe zakupy w połowie listopada pojechać, po męża wypłacie 😁 albo na allegro zamówić kosmetyki bo podobno bardziej się opłaca, a z pakowaniem o praniem poczekam do stycznia, chyba, że na wcześniejszych USG wyjdzie mi, że poród może się wcześniej odbyć 🙂

Tylko kupno laktatora mnie stresuje bo niby przeczytałam chyba wszystkie blogi o laktacji itp a nadal nie wiem jaki kupic i jak patrzec na rozmiar itp :(
To tam są jakieś rozmiary?? :o Ja mam jeden ręczny, drugi elektryczny (tyle wiem, że się tym różnią), oba używane od siostry, ale o rozmiarach itd. to ja nie wiedziałam. W ogóle mam nadzieję, że nie będę ich potrzebować tak na co dzień, dlatego się ucieszyłam, że nie muszę kupować w razie gdybym nie potrzebowała, ale żeby się zaraz nie okazało, że coś nie pasuje... Muszę się chyba doszkolić w tym temacie!

reklama
Ja jeszcze nic nie kupiłam, ale mam po corce dostawke do lozka naszego,lezaczek bujaczek, maty na podloge, kilka ciuszków, resztę zostawiam na po świętach bo będą promocje 😁zrobię listę co potrzebuje i bede zamawiac 😁 wiem ze przy 1 dziecku mialam mase niepotrzebnych rzeczy teraz kupuje malo rzeczy. Żyjemy w takich czasach ze zawsze mozna cos dokupic 😁

Do góry