reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Przeczytaj sobie,fajnie jest opisane u pana tabletki ząbkowanie zębów. Link do: Ząbkowanie - co zastosować i jak pomóc dziecku. - Pan Tabletka
Ale bąkow raczej nie wiązałbym z ząbkowaniem.
Tylko że po podaniu przeciwbólowego przestaje się wykręcać w nocy i bąki wtedy już nie mają miejsca 🤷🤷🤷🤷 dlatego jest to trochę bez sensu. Nie ma też wzdetego brzuszka, kupę robi minimum raz dziennie, konsystencja prawidłowa, pediatra wstępnie powiedziała, że jeśli taka jest sytuacja to raczej te dolne dwójki 🤷🤷🤷

reklama
Moja Élodie ma.covid, wszystkie dzieci od niani chore. Miała gorączkę w sobotę w nocy do niedzieli popołudnia, między 38-39, niedziela wieczor spokój i w poniedziałek popołudniu znowu gorączka, więc dostała raz paracetamol i jest ok. Na szczęście póki co łagodnie przechodzi. My na razie negatywni, ale mnie właśnie zaczyna cieknąć z nosa...., więc pewnie się zaczyna.
Zdrówka dużo.

Kurcze u nas też dziwne sprawy. Ogólnie w dzień dziecko złote, radosne, zadowolone. Drzemki w dzień średnio, ma teraz jedna w środku dnia i czasami budzi się po 40 min z płaczem, no ale dobra, może pralka go obudziła czy coś.
Ale noce? Od jakiegoś czasu jest dziwnie, niby przesypia tak z 3h, ale pobudki też są z dziwnym płaczem i co gorsze - bąkami i wykrecaniem się :( przedwczoraj było najgorzej. Myślałam, że coś mu nie służy z jedzenia,ale stary mówi może żeby, daj Nurofen. Dalam, spał ponad 4h... Nad ranem sen niespokojny. Ostatnia noc daliśmy mu Nurofen przed usypianiem i spał od 19 30 do 3!!!!
Potem nad ranem już sen dużo mniej spokojny.
I teraz się zastanawiam czy to mogą być żeby? Wyszła mu dolna dwójka jedna, drugiej nie widzę, ale może też idzie?
Jak to jest z tymi zębami - czy ból dziecko odczuwa tylko przy samym przebijaniu, czy jak ząb rośnie to tez? Czy w ogóle mogę bąki powiązać z ząbkowaniem??? W sumie tylko nocne bąki - w dzień pierdzi, ale swobodnie i nie płacze w dzień praktycznie w ogóle. Skoro kupę można powiązać z ząbkowaniem to może bąki też 🤔🤔🤔
Tyle pytan, tak mało odpowiedzi 😂
Moja też ostatnio pierdzi tak i się kręci. Co prawda przesypia jako tako. Budzi się na mleko raz i potem drugi bliżej rana. Ale druga jedynka dolna wychodzi. Wczoraj zobaczyłam. Kupki robi bez problemu. A w dzień nie pierdzi, wszystko ok.

Moja też ostatnio pierdzi tak i się kręci. Co prawda przesypia jako tako. Budzi się na mleko raz i potem drugi bliżej rana. Ale druga jedynka dolna wychodzi. Wczoraj zobaczyłam. Kupki robi bez problemu. A w dzień nie pierdzi, wszystko ok.
No właśnie dziwi mnie to, że primo bąki są w zasadzie tylko po pobudce w nocy, ale też nie jest tak, że budzi się jakoś częściej - raczej tak jak zawsze, co 3-4h, no i secundo Nurofen zdziałał cuda dwie noce z rzędu, bo dziecko spało smacznie i bez kręcenia się i pierdów długo, ostatniej nocy prawie 8h bez pobudki 😱 tylko jeśli to faktycznie zęby to mam niemałą niespodziankę bo wszystkie poprzednie 6 sztuk wyszło bezobjawowo, nie licząc lekkiego kataru--w sumie teraz tez ma delikatnie przytkany nosek.
Będę jeszcze obserwować i zobaczymy.
Przyszły mi do głowy jeszcze owsiki, bo bratanek miał ostatnio, a łatwo się tym zarazic i pasowałoby do nocnej pory i ewentualnych gazów, ale moja pediatra na urlopie i w przychodni powiedzieli, że nie dadza mi skierowania na wymaz bo to pediatra musi policzyc czas jaki minął od ostatniego badania etc. 🤦 Co jest absurdalne bo byle lekarz mógłby mu wystawic zlecenie i na teleporadę miałabym już gotowy wynik.
No ale to grosze kosztuje to robimy prywatnie bo szkoda żeby się dziecko męczyło w razie gdyby wymaz wyszedł dodatni.

No właśnie dziwi mnie to, że primo bąki są w zasadzie tylko po pobudce w nocy, ale też nie jest tak, że budzi się jakoś częściej - raczej tak jak zawsze, co 3-4h, no i secundo Nurofen zdziałał cuda dwie noce z rzędu, bo dziecko spało smacznie i bez kręcenia się i pierdów długo, ostatniej nocy prawie 8h bez pobudki 😱 tylko jeśli to faktycznie zęby to mam niemałą niespodziankę bo wszystkie poprzednie 6 sztuk wyszło bezobjawowo, nie licząc lekkiego kataru--w sumie teraz tez ma delikatnie przytkany nosek.
Przyszły mi do głowy jeszcze owsiki, bo bratanek miał ostatnio, a łatwo się tym zarazic i pasowałoby do nocnej pory i ewentualnych gazów, ale moja pediatra na urlopie i w przychodni powiedzieli, że nie dadza mi skierowania na wymaz bo to pediatra musi policzyc czas jaki minął od ostatniego badania etc. 🤦 Co jest absurdalne bo byle lekarz mógłby mu wystawic zlecenie i na teleporadę miałabym już gotowy wynik.
No ale to grosze kosztuje to robimy prywatnie bo szkoda żeby się dziecko męczyło w razie gdyby wymaz wyszedł dodatni.
Owsiki raczej byś zobaczyła w pieluszce i w kupce

No ja narazie obserwuje. :) Oby to ząbki. 😂

Dziewczyny, szczepiące dzieci na meningokoki szczepionką Bexero, kiedy poddajecie 3 dawkę? Bo właśnie ogarnęłam, że jednak są 3, nie 2, a że tą przypominająca podaje się po skończonym roku, to wychodzi, że niewielki odstęp będzie między podstawowymi, a tą przypominająca. Fakt, że nam się przesunęła pierwsza dawka i byliśmy dopiero w listopadzie, czyli mały miał już 9 miesięcy, w lutym idziemy na drugą i teraz się zastanawiam, czy tą trzecia dawać po 2-3 miesiącach od razu, czy przenieść ją na później, bo jeszcze mmr po drodze no i ospa jak pójdzie do żłobka 😵

Owsiki raczej byś zobaczyła w pieluszce i w kupce
Kupę oglądam z każdej strony i nie ma. W pieluszce nie widać bo jest biało. Ostatni wymaz na pasożyty wyszedł ujemny. Znalazlam właśnie wczoraj i dziś jakieś nitki na pupie, ale teraz uzywamy pampers premium care i one się tak dziwnie "ciągną" w środku jakby ten materiał się rwał wewnątrz i bardziej mi wyglądały te nitki właśnie na pozostałość po pampersie niż na owsika. No ale że bratanek owsiki miał no to wiadomo, muszę sprawdzić czy na pewno mój nie złapal. a ten wymaz to zupelnie nieinwazyjny dla dziecka to lepiej zrobić niż nie.

Kupę oglądam z każdej strony i nie ma. W pieluszce nie widać bo jest biało. Ostatni wymaz na pasożyty wyszedł ujemny. Znalazlam właśnie wczoraj i dziś jakieś nitki na pupie, ale teraz uzywamy pampers premium care i one się tak dziwnie "ciągną" w środku jakby ten materiał się rwał wewnątrz i bardziej mi wyglądały te nitki właśnie na pozostałość po pampersie niż na owsika. No ale że bratanek owsiki miał no to wiadomo, muszę sprawdzić czy na pewno mój nie złapal. a ten wymaz to zupelnie nieinwazyjny dla dziecka to lepiej zrobić niż nie.
Pewnie, że lepiej zrobić. Nawet nie wiedziałam że jest. Lepiej sprawdzić. Ja zawsze się boję jak swędzi pupa basi 😂😂

reklama
Mam dwa pytania:
1. Ile razy i jakie porcje dajecie dzieciakom mleka ? (Chodzi o mamy karmiące mm)
2. Jak ogarniacie kwestie drzemek, tzn. ile dzieciaki mają przerw między drzemką/drzemkami? Mój mały budzi się różnie. Czasem 7, kilka razy nawet przed 8 a najczęściej o 6. Ok 10 jest już senny ale jakoś go trzymam do 11. Zazwyczaj śpi 2h, ale od 16 już się robi mega marudny a gdzie do 19... Dzisiaj spał do 12:10 i już mi jest słabo jak sobie pomyślę co będzie wieczorem .. nie chce go też dać za wcześnie spać na noc bo boje się że obudzi się np o 5 rano. Druga drzemka nie wchodzi w grę bo jak obudzi się np ok 16 to i o 21 nie będzie chciał spać .. (już próbowałam). Ostatnio spróbowałam uśpić go o 9 i spał do chwilę po 10. Druga drzemka wtedy skończyła się po 15 ale mimo to po 19 nie chciał spać i zasnął dopiero o 20:30

Do góry