reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

reklama
11,5kg ;p ale urodzona z wagą prawie 4kg. I ogólnie długa bo pajace na 86 są za krótkie.
Teraz odkąd drepta itp to waga stanęła w miejscu.
Wyobrażasz sobie, że ja na dwa lata ważyłam 15 kg i mam w książeczce zdrowia wpisana otyłość ! 97 centyl wagi i 90 wzrostu i kwalifikowałam się pod otyłość 🤣

Wyobrażasz sobie, że ja na dwa lata ważyłam 15 kg i mam w książeczce zdrowia wpisana otyłość ! 97 centyl wagi i 90 wzrostu i kwalifikowałam się pod otyłość 🤣
No ale z tą waga u dzieci to jest paranoja. Lekarze często ślepo patrzą tylko na siatki itp a nie po tpostu na dziecko jako człowieka. I za dużo źle, za mało źle, proszę dawać mniej jeść albo w drugą stronę tuczyć. Na szczęście moja pediatra to nawet nawet w tych kwestiach dość postepowa. Ale jak słyszę od znajomych co pediatrzy czasami wygadują to głowa mała jest. Mojej znajomej kazali podawać dziecku kaszkę z olejem minimum 4x dziennie żeby tuczyć. Dziecko urodzone 2300.......... Waga proporcjonalna do wzrostu, dziecko szczęśliwe, aktywne, z apetytem. No byłam w szoku :D a ostatnio jak byłam na wizycie w Warszawie to doktorka powiedziała mamie przede mną, że jak będzie tak dziecko karmić to ono przez otyłość nie dożyje 40. Także pozdro! Nie wiem skąd się biorą lekarze.

Wyobrażasz sobie, że ja na dwa lata ważyłam 15 kg i mam w książeczce zdrowia wpisana otyłość ! 97 centyl wagi i 90 wzrostu i kwalifikowałam się pod otyłość
;D u mojego brata syn poszedl do 1 klasy. Wazy 18kg ;p a moja mloda prawie 12 mając niecały rok....
Ale żeby była otyła? Nie powiedziałabym bo nie widac po niej nawet. ;p

No ale z tą waga u dzieci to jest paranoja. Lekarze często ślepo patrzą tylko na siatki itp a nie po tpostu na dziecko jako człowieka. I za dużo źle, za mało źle, proszę dawać mniej jeść albo w drugą stronę tuczyć. Na szczęście moja pediatra to nawet nawet w tych kwestiach dość postepowa. Ale jak słyszę od znajomych co pediatrzy czasami wygadują to głowa mała jest. Mojej znajomej kazali podawać dziecku kaszkę z olejem minimum 4x dziennie żeby tuczyć. Dziecko urodzone 2300.......... Waga proporcjonalna do wzrostu, dziecko szczęśliwe, aktywne, z apetytem. No byłam w szoku :D a ostatnio jak byłam na wizycie w Warszawie to doktorka powiedziała mamie przede mną, że jak będzie tak dziecko karmić to ono przez otyłość nie dożyje 40. Także pozdro! Nie wiem skąd się biorą lekarze.
Ja cale szczęście nie mam tego problemu z lekarzami. I neonatolog i pediatra do tej pory twierdzą że mala super rosnie i sie rozwija. Patrząc po wadze urodzeniowej i po tym co przeszła obie lekarski uważają ze wszystko z nią jest ok i przyjdzie czas zeby waga stanela w miejscu.

Zgadzam się. Dla mnie to zawsze było chore, te siatki centylowe, ja wiem, że musi być jakiś wyznacznik itp. Ale ślepo patrzeć to chore. Siostra mieszka w Szwecji, tam jej co dwa dni kazali przychodzić, za mało waży, za dużo. Dosłownie co dwa dni była w przychodni. Teraz na bilansie na 6 lat powiedzieli jej, że córka jest za wysoka 😳 No jak to ZA wysoka? No po prostu wysoka🤦

reklama
Do góry