reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Dziewczyny wiem, że któraś z Was ma maluszka z obniżonym napięciem. Łączę się.. Mój maluch niestety też ma zaburzenia dystrybucji napięcia mięśniowego, ćwiczyliśmy w domu ale przez chorobę/antybiotyk nie zawsze nam wychodziło. Na kolejnej konsultacji u fizjoterapeuty do diagnozy doszła niewielka asymetria. Mój mały pięknie trzyma główkę jak leży na brzuszku, ale w podporze nieco ucieka mu prawy łokieć do tyłu. Nie wykonuje poprawnie próby trakcji, ma tzw żabi brzuszek, jest duży i jest mu ciężej. Wczoraj byłam na NFZ u lekarza rehabilitacji żeby chociaż coś było "za darmo" bo neurolog, radiolog, ortopeda, fizjo wszystko prywatnie. Potwierdził to co fizjo nam mówił, dostał skierowanie na pilne na zabiegi i drugie na pilne na oddział dzienny rehabilitacji dziecięcej Wiecie co ? Termin na pilne to połowa lipca i koniec roku. I weź teraz rodzicu nie miej kasy..
Współczuję, my chodzimy na NFZ i chyba czekałam dwa tygodnie. Na neurologa czekałam jakoś miesiąc niecały, a nie mam napisane pilne.

reklama
my niestety tak mamy 😞 ja mam wcześniaka i teraz rehabilitacja ok 1,2 tys
nie układa główki na wprost ani na lewo, obrał sobie prawa strone i już. ma słabe mięśnie brzucha.
w domu ćwiczymy ale serio to bez profesjonalnej rehabilitacji ani rusz 🥺
na NFZ to nawet nie liczę!
mały ma podejrzenia bezdechu mieli nad przyjąć do szpitala to nie bo covid mieli przerobić jak sytuacja się unormuje jasne do tej pory brak telefonu.
niestety będę musiała w pn jechać bo mały dzisiaj dwa takie epizody miał 😭 i jak zwykle zrobiłam wszystko źle powinnam go lekko dmuchnąć, poruszyć żeby zaczął oddychać a ja oczywiście jak zobaczyłam że głowa purpurowa, zatkał się, klatka nie unosi się to go do góry odrazu na pionowo 🥲 niestety tak się usztywnil i zaczął płakać ze dopiero o północy mam zasnal od g18 😭ale cała się trzęsłam że inaczej nie mogłam. a teraz czuwamy na zmianę. dawno tak nie było ☹️ od urodzenia to ze dwa razy. jak nas nie przyjmą to chyba ich rozniosę.....
Bardzo Ci współczuję, ale też myślę że po takim epizodzie was nie odpiszą z izby tylko przyjmą chociażby na obserwację.

My w domu też ćwiczymy, ale lepiej jak ktoś kontroluje bo nie wiesz na co zwrócić uwagę że jednak jest źle.

Nie wiem nie pytajcie jak ona to zrobiła, spała prosto 😂 a taka niespokojna była od 3 w nocy się kręciła, jęczała.. Wzięłam do nas do łóżka, to jeszcze nogami w szczebelki stukała 🙈

Załączniki

• IMG_20210516_064639.jpg
    IMG_20210516_064639.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 101
my niestety tak mamy 😞 ja mam wcześniaka i teraz rehabilitacja ok 1,2 tys
nie układa główki na wprost ani na lewo, obrał sobie prawa strone i już. ma słabe mięśnie brzucha.
w domu ćwiczymy ale serio to bez profesjonalnej rehabilitacji ani rusz 🥺
na NFZ to nawet nie liczę!
mały ma podejrzenia bezdechu mieli nad przyjąć do szpitala to nie bo covid mieli przerobić jak sytuacja się unormuje jasne do tej pory brak telefonu.
niestety będę musiała w pn jechać bo mały dzisiaj dwa takie epizody miał 😭 i jak zwykle zrobiłam wszystko źle powinnam go lekko dmuchnąć, poruszyć żeby zaczął oddychać a ja oczywiście jak zobaczyłam że głowa purpurowa, zatkał się, klatka nie unosi się to go do góry odrazu na pionowo 🥲 niestety tak się usztywnil i zaczął płakać ze dopiero o północy mam zasnal od g18 😭ale cała się trzęsłam że inaczej nie mogłam. a teraz czuwamy na zmianę. dawno tak nie było ☹️ od urodzenia to ze dwa razy. jak nas nie przyjmą to chyba ich rozniosę.....
Kurczę współczuję mega... Mi serce staje jak mały się zakrztusi podczas jedzenia, nie wyobrażam sobie siebie, gdyby przestał oddychać albo był siny. Człowiek niby wszystko wie co robić, ale w nerwach ciężko myśleć na zimno. Nawet nie wiedziałam, że takie akcje przez wcześniactwo... Moja siostra urodziła córeczkę bardzo wcześnie, w 26tc. bodajże, waga niecały kg, ale na szczęście nic podobnego się nie działo.
Co do NFZ to porażka jakaś...

Bardzo Ci współczuję, ale też myślę że po takim epizodzie was nie odpiszą z izby tylko przyjmą chociażby na obserwację.

My w domu też ćwiczymy, ale lepiej jak ktoś kontroluje bo nie wiesz na co zwrócić uwagę że jednak jest źle.
Kurczę współczuję mega... Mi serce staje jak mały się zakrztusi podczas jedzenia, nie wyobrażam sobie siebie, gdyby przestał oddychać albo był siny. Człowiek niby wszystko wie co robić, ale w nerwach ciężko myśleć na zimno. Nawet nie wiedziałam, że takie akcje przez wcześniactwo... Moja siostra urodziła córeczkę bardzo wcześnie, w 26tc. bodajże, waga niecały kg, ale na szczęście nic podobnego się nie działo.
Co do NFZ to porażka jakaś...
dzięki dziewczyny za wsparcie😘 to są tzw bezdechy wcześniacze. Region Warszawa. poprzednio oczywiście odesłali nas ale nie z kwitkiem z serią badań do wykonania bo na tamten moment nie było zagrożenia a my nie byliśmy w stanie stwierdzić ile to trwało czy było 20 s czy nie, przecież nie stałam z zegarkiem w ręku i nie liczyłam 😞.
dostaliśmy laryngologa, pulmonologa, usg serca, usg głowy i inne badanie z krwi, skierowanie do poradni leczenia bezdechu -> wszystko terminy od 1-12 ms. Jak już komplet mieliśmy badań to udaliśmy się do tej poradni a tutaj szok! wszystko musi mieć swój czas pierwsze pytanie jakie nam zadali to po co tak szybko robiliśmy badania końcu mój Mąż się wkurzył i powiedział trochę nie miłych słów....wpisali nas na listę planowanych przyjęć ale potem planowane przyjęcia (dzięki naszemu kochanemu rządowi) zostały zawieszone.
no nic byliśmy rano w szpitalu priv i osłuchali go niby, zrobili echo jest ok niby uśmiechnięty jakby nic. My bardzo dużo go kangurowaliśmy od małego i ja i M a teraz właściwie od ms przestaliśmy a powiedzieli nam dzisiaj w szpitalu, żeby to robić nawet do pół roku bo dzięki temu maluch uczy się oddychać i to jest najlepsza metoda leczenia. No nic dzisiaj zaczęliśmy i mały już leży na mnie😉

Oj bidulko, nawet sobie nie wyobrazam co musieliscie przezyc. Masakra...

Mysle ze Was przyjma, a jesli nie to niech dadza karteczke potwierdzajaca brak zgody przyjecia do szpitala 😬😠
Jejku, co to jest za miasto?? W szpitalu na izbie przyjęć nie wezmą???? Przy bezdechu powtarzającym się kilkukrotnie to powinni was przyjąć normalnie na sorze pediatrycznym 🥺🥺kiedyś pediatra mi dobrze poradził gdy jechałam do szpitala i bałam się właśnie że nas nie przyjmą: jak przyjedziecie na izbę i lekarz będzie badal i kwalifikował do przyjęcia to jeśli was odeśle to wystarczy poprosić o dokument z informacją o odmowie przyjęcia i zaleceniach dla takiego dziecka w waszym przypadku z bezdechem, wtedy nikt się nie podejmie odesłania was z powrotem do domu. Zresztą to tylko podejrzenie bezdechu, więc tym bardziej, mówicie ze dziecko przestało oddychać i zrobiło się całe sine i tyle w temacie, nie wiem co za cep by was odesłał 🥵
Masakra, bardzo współczuję, ale zastanawiam się co to za region, u nas w Krk oba dziecięce szpitale wojewódzkie przyjmują na potęgę i nie trzeba się jakoś specjalnie starać. 🥺🥺
Dzięki!
Warszawa tutaj najgorzej
byliśmy dzisiaj w priv szpitalu i chyba już tam zostaniemy dali nam zalecenia co robić. Tam też rodziłam więc znają malucha.
musimy mieć optymalną temp, nie przegrzewać go, glutki z nosa wyciągać i kangurować do pół roku - już żałuje, że zaprzestaliśmy 😞

Wspolczuje idzie przeżyć koszmar nagle dziecko przestaje oddychac niw wyobrażam sobie tego
dzięki dziewczyny za wsparcie😘 to są tzw bezdechy wcześniacze. Region Warszawa. poprzednio oczywiście odesłali nas ale nie z kwitkiem z serią badań do wykonania bo na tamten moment nie było zagrożenia a my nie byliśmy w stanie stwierdzić ile to trwało czy było 20 s czy nie, przecież nie stałam z zegarkiem w ręku i nie liczyłam 😞.
dostaliśmy laryngologa, pulmonologa, usg serca, usg głowy i inne badanie z krwi, skierowanie do poradni leczenia bezdechu -> wszystko terminy od 1-12 ms. Jak już komplet mieliśmy badań to udaliśmy się do tej poradni a tutaj szok! wszystko musi mieć swój czas pierwsze pytanie jakie nam zadali to po co tak szybko robiliśmy badania końcu mój Mąż się wkurzył i powiedział trochę nie miłych słów....wpisali nas na listę planowanych przyjęć ale potem planowane przyjęcia (dzięki naszemu kochanemu rządowi) zostały zawieszone.
no nic byliśmy rano w szpitalu priv i osłuchali go niby, zrobili echo jest ok niby uśmiechnięty jakby nic. My bardzo dużo go kangurowaliśmy od małego i ja i M a teraz właściwie od ms przestaliśmy a powiedzieli nam dzisiaj w szpitalu, żeby to robić nawet do pół roku bo dzięki temu maluch uczy się oddychać i to jest najlepsza metoda leczenia. No nic dzisiaj zaczęliśmy i mały już leży na mnie😉
😞

reklama
Podziwiam Cię, jesteś super dzielna mamą!

Do góry