reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

reklama
Te moje to jest 100% bawełna, oni raczej stawiają na bawełnę, zwłaszcza w ciuszkach dla dzieci i to na plus 🙂 nic nie farbuje, ale zauważyłam, że na kolanach się mechaci trochę 🤔 i teraz nie wiem, czy to młody zrobił od wierzgania nóżkami jak jest na brzuszku (ale w sumie niewiele czasu spędza na brzuszku), czy od prania (piorę w 60 stopniach) 🤷
ja ciuszki tylko w 30 stopniach, bo nie są brudne więc wystarczy je tylko przeprać. Pieluchy tetrowe piore w 90

A ile ma ? Mi neurologopeda mówiła że około 3 miesiąca pojawi się większe zapotrzebowanie na mleko i dziecko będzie mogło się nawet szarpać z piersią. Mam pod żadnym pozorem nie dawać butli , bo rozwalę całą laktację, więc jeżeli zależy ci na kp to po prostu dostawiaj do piersi.
Tam ci się wydaje że nic nie ma, mój kiedyś ssał i ssał, cycki mięciutkie, odstawiłam go i zaczęłam ściągać laktatorem, a tam leciało jak z kranu w szoku byłam 🤣

Noo faktycznie super, a z czego?
2.5 miesiaca. Oo a po co sie idzie do neurologopedy? My bylismy z wedzidelkiem u logopedy, chociaz laktacyjna nam doradzala NEUROlogopede - i tak sie zastanawiam jaka roznica 🤣

no wlasnie mloda nam ladnie przybiera ma wadze, ostatnio 250g w tydzien i wiem ze sobie wkrecam. Ale przez te jej histerie i lekki sen ciezko nie zwatpic w laktacje 😒

Idziemy na komunie do chrześnicy, i z mezem kłócimy się ile dac kasy
U nas ostatnio był podobny temat. Mąż jest chrzestnym siostry synka i jak był jego chrzest kupiliśmy prezent na łączną kwotę około 500 zł. Teraz jak jej mąż został chrzestnym naszego synka to dostał droższy prezent i mąż oczywiście się przejął. A ja mam takie zdanie, że każdy daje tyle ile może i nie ma to większego znaczenia, bo nie pieniądze są w tym wszystkim najważniejsze :)

Ja piorę ubrania całej naszej rodziny razem, nie wstawiam osobno rzeczy malego. Piorę wszystko w proszku dla dzieci i w 40 lub 60 stopniach.
Jeśli chodzi o kp to na swoim przykładzie-3 lata + 11 tygodni - miękkość piersi nie świadczy o tym, że nie ma tam mleka. Nie da się zmierzyć laktatorem ilości mleka w piersi bo dziecko inaczej ssie i w dodatku ssące dziecko inaczej stymuluje mózg mamy.
Dziecko wystymuluje sobie większą ilość mleka chociaż to szarpanie i uczucie, że ssie na pusto bywa irytujące...

Mój mąż stwierdził, że na komunię to chyba 1000 o_O Mój chłop to chyba był ostatnio na komuni 25 lat temu (swojej własnej). 😱🤭

Ja piorę ubrania całej naszej rodziny razem, nie wstawiam osobno rzeczy malego. Piorę wszystko w proszku dla dzieci i w 40 lub 60 stopniach.
Jeśli chodzi o kp to na swoim przykładzie-3 lata + 11 tygodni - miękkość piersi nie świadczy o tym, że nie ma tam mleka. Nie da się zmierzyć laktatorem ilości mleka w piersi bo dziecko inaczej ssie i w dodatku ssące dziecko inaczej stymuluje mózg mamy.
Dziecko wystymuluje sobie większą ilość mleka chociaż to szarpanie i uczucie, że ssie na pusto bywa irytujące...
a jakiego używasz proszku bo ja loveli i kurde nie opiera wszystkiego 😞

2.5 miesiaca. Oo a po co sie idzie do neurologopedy? My bylismy z wedzidelkiem u logopedy, chociaz laktacyjna nam doradzala NEUROlogopede - i tak sie zastanawiam jaka roznica 🤣

no wlasnie mloda nam ladnie przybiera ma wadze, ostatnio 250g w tydzien i wiem ze sobie wkrecam. Ale przez te jej histerie i lekki sen ciezko nie zwatpic w laktacje 😒
wiesz co nie wiem po co właściwie i czym to się różni. U mnie w mieście jest taki ośrodek wczesnej interwencji i tam miałam rehabilitacje, chodzą tam również, a raczej głownie dzieci niepełnosprawne no i po pierwszej wizycie u lekarza rehabilitacji zaczepiła mnie na korytarzu neurologopeda, że może sprawdzić właśnie malucha, więc skorzystałam, skoro chciała od ręki przyjąć i za darmo. W sumie z tej wizyty niewiele wynikło, bo młody akurat chciał jeść i powiedziała, że pięknie ssie, więc nie będzie mu do dziubka zaglądała, mam przyjść jak skończy 6 miesięcy, bo wtedy będzie żuł, a okazało się, że jedzenie ma wpływ na wymowę u dziecka, o czym nie miałąm pojęcia.

Skoro łądnie przybiera to nie przejmuj się. Ja samej sobie robiłam mega terror laktacyjny, bo bardzo mi na kp zależało i jestem szczęśliwa, że się udało.

Moje są brudne i to konkretnie :D Pieluchy tetrowe piorę razem z ciuszkami w 60 stopniach ;)
ja mam pieluchy tetrowe z kupy, więc muszę je wygotować 😂

a jakiego używasz proszku bo ja loveli i kurde nie opiera wszystkiego 😞
polecam jelp.

reklama
Loveli lub jelp. Nie zauważyłam problemu z dopieraniem.
Nie wiem co w tych proszkach jest, ale mój brat pracuje w warsztacie samochodowym jako konstruktor silników eksperymentalnych (?)więc często jeżdżą na wystawy i muszą mieć czyste uniformy...Wyobraźcie sobie że są prane właśnie w proszku dla dzieci bo lepiej dopieraja 🤔

Do góry