reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Si, si :) Wlasnie laduje telefon po 'referacie' i zjadam gruszke :p przyplynelismy w ciekawe miejsce gdzie jest pelno motyli :) Pogoda nawet spoko, ale jakos nie zdecydowalam sie jeszcze wejsc do jeziora i biore prysznic na lodce :) Od jutra ma troche padac. A jak Wasz wypoczynek? :)
Kochana jak zwykle jesteś niezastąpiona ! :* Ja wizytę będę miała w 9t2d więc będę już madrzejsza o ta wiedzę i pogadam z lekarka :) Dziękuję Ci ;) odpoczywaj ;) Ja właśnie wróciłam od rodziców, zjadłam bułeczki z pomidorkiem i wypilam koktajl z truskawek ;)
ForgetMeeNot 3mam kciuki, daj znać jak maleństwo :)

reklama
Kochana jak zwykle jesteś niezastąpiona ! :* Ja wizytę będę miała w 9t2d więc będę już madrzejsza o ta wiedzę i pogadam z lekarka :) Dziękuję Ci ;) odpoczywaj ;) Ja właśnie wróciłam od rodziców, zjadłam bułeczki z pomidorkiem i wypilam koktajl z truskawek ;)
ForgetMeeNot 3mam kciuki, daj znać jak maleństwo :)

A no wiem wiem moja Droga Fanko :p hehe ;) Ty tez odpoczywaj :)

Forget powodzenia! :)

Ja uciekam na zewnatrz poczytac :)

Wiolka USG prenatalne robi sie od 11 do 13+6 (w 14+0 i dalej juz sie nie robi, warunkiem jest odpowiednia długość ciemieniowo-siedzeniowa płodu – musi ona wynosić od 45 do 84 mm).

Kochana, w trakcie ciazy powinno sie zrobic 3 USG ktore potocznie nazwane sa prenatalnymi. Roznia sie one od zwyklego USG tym, ze sa bardziej dokladne, trwaja dluzej i nastawione na konkretne badania np.:
1 USG prenatalne; zwane inaczej USG genetycznym lub USG NT: 11+0 - 13+6. Podczas badania ocenia sie wszystkie narządy płodu, ryzyko wystąpienia najczęstszych chorob (zespoły Downa, Edwardsa i Pataua) oraz ocenia sie wiek ciążowy. Trwa ono ok. od 20 do 40 min.
Procedura wyglada tak: zapisujesz sie na USG NT prywatnie (koszt: 200-300 zl) lub robi Ci je lekarz prowadzacy ciaze (o ile sie na tym zna, ma certyfikaty i uprawnienia, a jesli nie to powinien Cie skierowac do innego specjalisty). Jesli USG wykaze ze jest wszystko OK wtenczas lekarz kieruje Cie na test podwojny (pappa + bhcg), ktory mozesz zrobic, a nie musisz. Jesli na USG wyjda nieprawidlowosci to wtenczas nie robi sie testu Pappa i lekarz kieruje cie dalej do osrodka referencyjnego, gdzie sa inni lekarze specjalisci w tym genetycy. Moga zalecic juz wtedy inne badania - w tym inwazyjne - np. amniopunkcje.

Co do samego testu Pappa (uwaga tlumacze po "chlopsku" :p) jest to badanie tj. spoleczne a nie indywidualne. Na podstawie zebranych danych z krwi przyrownuje sie je do innych badanych z podobnymi wartosciami, wiekiem matki itd. wtenczas uzyskuje sie przyblizony wynik (jest to troche na zasadzie prawdopodobienstwa). Co wazne: oceniane jest ryzyko danej wady, a nie jest to wynik rozstrzygajacy o chorobie. Uwaga: ryzyko nie jest tozsame z tym ze plod jest chory! Test pappa wykrywa 9 na 10 dzieci z zespolem downa (jest to wg mnie wysoka czulosc). Wiecej 'oszukanych' wynikow jest w mlodszej grupie wiekowej tj. 20-30 lat, gdyz jak wiadomo wspolczynnik plodnosci w tych grupach jest wyzszy.
Dodatkowo: Lekarz powininen wziac pod uwage lacznie USG oraz test pappa i dopiero na tej podstawie wykonac OPIS (czeka sie na niego ok. 14 dni).

WAZNE: By zrobic USG NT u lekarza ktory posiada certyfikat FMF itd. Taki lekarz specjalizuje sie w USG, odbywa kursy oraz jezdzi na konferencje itp. itd.

Wpiszcie w google: certyfikat fmf, wejdzcie na stronke, wyszukajcie PL (mapa) i spr. czy na tej liscie jest wasz lekarz. Jesli nie proponuje wybrac tego z FMF. Moj lekarz na NFZ zaproponowal mi USG NT, ja jednak odmowilam, bo wg mnie nie ma on do tego odpowiednich kwalifikacji.

Dla kogo USG prenatalne i test podwojny:
- dla wszystkich kobiet,
- a przede wszystkim dla tych, ktore (+ refundacja z NFZ):
- ukonczyly 35 r.z.
- urodzily dzieci z wadami
- wady wystepuja w rodzinie

Ps. Jeszcze sa inne testy z krwi np. NIFTY, Harmony itd., ktore maja wieksza czulosc (ok. 99.9%) niz test podwojny (jest jeszcze potrojny - od ktorego sie powoli odchodzi), wykrywaja wiecej mozliwych mutacji genow (wiecej wad) - ale cena tez jest wyzsza, koszt od ok. 2000 - 3000 zl. Testy te wskazane sa glownie dla kobiet, ktore maja wyzszy wspolczynnik ryzyka obciazenia wada genetyczna (ww. od myslnikow).

Zwykle USG: podczas tego badania spr sie zazwyczaj akcje serca, wielkosc plodu, jego ulozenie - jest to usg mniej dokladne niz prenatalne i trwa kilka minut, moze wykonywac je kazdy lekarz ginekolog.

Dwa nastepne bad. prenatalne:
- 18 a 23 t.c. (inne zrodla: 21-26 t.c., 20-22 t.c.) tzw USG polowkowe
- 28 a 32 t.c.

To sie nadrukowalam, ze tel mi pada :p Mam nadzieje, ze pomoglam :)
Ja będę dokładnie w 13t5d ciąży to zdążę .
No naczytalam się że hoho

Aha czyli jest takie coś jak badanie ugs prenatalne tak?
Tak i to jest jedno z 3 obowiązkowych usg w trakcie trwania ciąży. To pierwsze robi się między 12 a 14 tygodniem, drugie to połówkowe w 20-22 tygodniu, trzecie to chyb w 32-24 tygodniu, ale nie pamiętam dokładnie.

EDIT: Komentarz Megi zobaczyłam już po wstawieniu swojego. Ona tam cudnie wszystko i ze szczegółami opisała. :-)

Ostatnia edycja:
Uff właśnie ogarnęłam ostatnie zakupy do domku [emoji2] garnki, talerze itd [emoji1]
I z tej radości dostałam niezłego kopa energii. Idę ją wykorzystać na czyszczenie mieszkania i pakowanie.

@ForgetMeeNot kciuki za wizytę [emoji110][emoji106]

Aaa i widziałam, że pisałyscie o pobraniu krwi. No ja rano byłam na tym całym zestawie ciężarnych i o dziwo nie było problemu ze znalezieniem żył, ale znów jak mi pobrały 4 fiolki to myślałam, że z fotele nie zejde. Słabo zaczęło mi się robić, w głowie kręcić. Ale jakoś, jakoś mąż mnie wyprowadził w końcu [emoji23]
Nie lubię tego bardzo [emoji2]

Karolina921 u mnie ostatnio też tyle:D i sobie myślę, że człowiek tyle swojej cudownej krwi musi oddać;d:D heheh

Karolina921 u mnie ostatnio też tyle:D i sobie myślę, że człowiek tyle swojej cudownej krwi musi oddać;d:D heheh
Ja przy pierwszej i drugiej fiolce byłam spokojna [emoji1] ale przy czwartej to już zastanawiałam się czy transfuzje można przeprowadzać w przychodni i czy to bezpieczne [emoji23][emoji23][emoji23]

Hej dziewczyny, dopisuje się do grupy.. trochę zaskoczona tym co się zadzialo z chęcią czytam wasze komentarze. Zwłaszcza że jeszcze nie wszyscy wiedzą..(np. w pracy) pytanko do was mam jeśli pracujecie - kiedy planujecie iść na L4?

reklama
Hejka,nie pisałam bo u mnie sytuacja skonplikowana.naposalam Wam,że na izbie przyjęć stwierdzili,se to ciąża pozamaciczna.przy kolejnych powiedzieli że nie są pewni że trzeba poczekać bo to dopiero był 4tc. Wyszłam na własne żądanie bo czułam się dobrze i kazali przyjechać gdyby się coś działo. I tak w czwartek będzie 6tc kiedy mam nadzieję będą mogli potwierdzić diagnozę.troche straciłam ta ciążę już w głowie ale nadzieja umiera ostatnia.pozdrawiam was

Do góry