reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
No niestety nie do końca tak to wygląda. Wszystko jest fajnie gdy cykle są super regularne i gdy wie się naprawdę kiedy była owulacja. Jeżeli z tym jest różnie no to już wszysyko nie jest tak oczywiste. Moja siostra do 9t i paru dni miała diagnozę pustego jaja płodowego. Pęcherzyk był odpowiedniej wielkości co do tygodnia ciąży, ale w środku pustka. 3 dni później w szpitalu gdy przyjmowali ją na zabieg w pecherzyku był zarodek i bijące serduszko. Ciąża okazała się młodsza i nikt nie umiał wytłumaczyć czemu pęcherzyk zgadzał się wielkością z wiekiem ciążowym z om. A zarodek ujawnił się tak późno. Dziś to puste jajo ma 7lat [emoji6]
A dwa po historiach z kiliniki już nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć i ciąża to nie matematyka. Tu nie zawsze 2+2 równa się 4:)

To dziwny i raczej bardzo rzadki przypadek jesli chodzi o Twoja Siostre. Sama napisalas ze to bylo 7 lat temu - trzeba to wziac pod uwage a dwa sadze ze lekarze nie byli super specjalistami i/lub sprzet nie byl najlepszej jakosci - bo zarodek musial juz byc (prawa natury a nie matematyki) tylko ze oni nie potrafili go dojrzec lub zle wyliczyli tydz. ciazy albo Twoja Siostra ;)

reklama
Zaczęłam dzisiaj 5 tydzień ( według moich obliczeń, a nie kalkulatorów ). Czy jest sens udać się do lekarza na USG, czy poczekać ? Zrobić chociaż betę z odstępem 2 dni żeby sprawdzić czy rośnie przed wizytą ? Czytam wasze wiadomości o wizytach i czuję, że chyba powinnam coś robić :) to moja pierwsza ciąża więc pytań mnóstwo a nie chcę jeszcze się dzielić tą wiadomością z rodziną póki nie będę wiedzieć, czy wszystko ok
Dokładnie ja tak samo narazie dmucham na zimne. Najgorsze ze takie cyrki mi tu się dzieją od początku. Ale mam wiarę ze bd już coraz lepiej ❤️ Możesz sobie zrobic Kochana dla pewności betę, jak bd spokojniejsza;)

@Baffi26 więc całkiem możliwe,że serduszko się jednak pojawi,wiem że nie tracisz nadzieji dlatego wolisz poczekać na kolejną wizyte,która mam nadzieję wyjaśni wszystkie wątpliwości. Codziennie myślę o Twoim maluszku i mam nadzieję,że w końcu napiszesz nam dobre wieści..a kiedy masz wizytę?
W poniedzialek 2 lipca

To dziwny i raczej bardzo rzadki przypadek jesli chodzi o Twoja Siostre. Sama napisalas ze to bylo 7 lat temu - trzeba to wziac pod uwage a dwa sadze ze lekarze nie byli super specjalistami i/lub sprzet nie byl najlepszej jakosci - bo zarodek musial juz byc (prawa natury a nie matematyki) tylko ze oni nie potrafili go dojrzec lub zle wyliczyli tydz. ciazy albo Twoja Siostra ;)
Tak Ci się tylko wydaje [emoji6] Wiele jest przypadków ciąż które tak naprawdę z medycznego punktu widzenia można było by tylko wytłumaczyć błędem w obliczeniach czy maksymalnie spóźnioną owulacją. Ale wtedy ciężko wytłumaczyć jakim cudem beta w dniu terminu miesiączki już ciążę wykazywała na 4 tydzień. Lekarz co nas prowadził do IVF to sam nie raz mówił, że kobiecy organizm jest zagadką i jeżeli ktoś chce udowodnienia, że cuda się zdarzają to niech przyjedzie do niego.
Sama w tamtym roku przechodziłam diagnozę pustego jaja plodowego. Przekopałam chyba cały internet czy coś się jeszcze może pojawić i u mnóstwa dziewczyn wszystko kończyło się dobrze. Zarodek pojawiał się po prostu później. Przemaglowałam lekarza i ten też twierdził, że trzeba czekać minimum do 9tc jeżeli przyrosty bhcg będą prawidłowe bo organizm to nie robot. Ciąża może okazać się młodsza niż wskazuje na to data om, nawet w regularnych cyklach. U mnie akurat przyrost rozwiał wątpliwości i wiadome było, że szans na to nie będzie. Tak samo wiele jest na forach pytań kiedy musi być widoczne serce. Odpowiadają tam sami lekarze i u jednych w 5tc u drugich dało się je dojrzeć w 9tc. Trzeba czekać i sprawdzać. Jeżeli nic nie pojawi się do 10tc to zwykle wtedy podejmuje się decyzje o wywoływaniu poronienia, a ciążę uznaje za nierokującą. A co do sprzętu i lekarzy siostra wtedy leczyła się w kriobanku. Myślę, że i sprzęt i specjaliści tam są na wysokim poziomie [emoji6]
Ps. A obecnie sama doświadczam cudu. Przy ruchliwości plemników na poziomie 2%, prawidłowości na poziomie 3% i mocno zmniejszonej ich liczby w nasieniu udało nam się zajść w ciążę naturalnie. I jak narazie wszystko wygląda na to, że rozwija się ona prawidłowo[emoji14][emoji6]

reklama
Do góry