reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Dziękuję i również gratuluję. Mam nadzieję że na następnej wizycie ginekolog pokaże mi te serduszko.. Patrzę na te posty myślałam że to jeszcze nie czas.

reklama
Ehh mi się dopiero zaczyna 5 tydzień a wizyta w czwartek a ja jestem taka niecierpliwa:) myślę,ze już coś zobaczę, na serduszko za wcześnie ale może chociaż zarodek?
Tego Ci życzę, jeśli lekarz ma dobry sprzęt i doświadczenie to jest duże prawdopodobieństwo, że Go zobaczysz :) Na USG widać już 2-3 mm zarodek czyli 5/6 tydz.
Najczęściej:
- echo zarodka - 6 tydz.
- serduszko - 6/7 tydz.

Tylko widziałam (M-mode)[emoji846]
Dziękuję za odp. :)

Cześć Dziewczyny,
jestem tu nowa :-) Przebrnęłam przez 46 str. tego forum by Was lepiej poznać i postanowiłam dołączyć. Na wstępie pragnę wszystkim Paniom serdecznie pogratulować! :)))

Słowem wstępu: Mam na imię Małgosia 31 lat, jestem z pomorskiego i jest to moja pierwsza ciąża.
Większą część życia miałam bardzo nieregularne cykle, a miesiączki trwały różnie - lekarze twierdzili, że taka moja uroda, a ja się przyzwyczaiłam. Pod koniec września /początek października 2017 roku miałam krwawienie, które trwało łącznie 16 dni. W moim mieście zostało to zbagatelizowane więc udałam się gdzie indziej - okazało się, że to polip endometrium i tym samym - szczęście w nieszczęściu - poznałam bdb Panią doktor do której teraz jeżdżę.
Okazało się, że przez tyle lat miałam niedomogę lutealną i gdy zaczęłam brać luteinę od listopada ub. r. to cykle zaczęłam mieć jak w zegarku szwajcarskim - co 28 dni.
25.04.2018 r. - miałam ostatnią miesiączkę, 08.05. - owulację, 19.05. - lekkie plam. implant., 21.05. - 2 x test pozytywny, 23.05. - wizyta u lekarza: potwierdzenie ciąży.
Wg OM: 7 t. 2 d. - data: 30.01.2019 r.
Wg USG: 7 t. 0 d. - data: 01.02.2019 r.

Bhcg: 3 t 6 d: 193.1; 4 t 6 d: 3 788; 6 t. 0 d.: 35 100 i 7 t. 1 d.: 92 992 - przyrost do 6+0 był OK, teraz już nie wzrasta zgodnie z wytycznymi, tzn. na tym etapie może się podwajać co 4 dni albo i dłużej, więc nie ma sensu już jej mierzyć.

Moje objawy: lekki ból sutków przy dotyku i większa senność - tyle.

I teraz drogie Panie u mnie zaczynają się schody, a mianowicie we wtorek (12.06.) byłam na wizycie u ww. P. dr. Wg OM: 6 t 6 d., wg USG: 6 t 4 d - zatem dużej różnicy nie ma; CRL: 0.68 cm, akcja serca jest... tyle, że wg Pani dr trochę zbyt wolna. Nie powiedziała jaka ani nie mam zapisanej jej na wydruku, ale z mężem stwierdziliśmy, że ta była ok 80-90 ud./min. Na początku nie mogła znaleźć zarodka - i stwierdziła, że jest słaba echogeniczność, a tętno jej w ogóle uciekało i raz było słychać z 7 uderzeń, a drugi raz z 4. Zatem nie pocieszyła mnie... a wręcz przeciwnie - jestem teraz i zdenerwowana i smutna.

Swoją drogą czytałam, że niektórzy lekarze badają szybkość tętna dopiero po 10 tyg. i może to jest lepsze - mniej stresu. Mi dała do zrozumienia, że różnie może być: że matka natura wie lepiej... i inne takie - same wiecie... Ehhh... Co o tym Dziewczyny myślicie?
Wizytę mam 26.06. Wtedy się okaże czy serduszko przyspieszyło czy nie... Na razie mam podwojoną dawkę leków: Luteina 2 x 2 tabl. dop. i duphaston 2 x 1. Czy któraś z Was już miała badane tętno płodu? Pozdrawiam serdecznie.

Ja też z pomorskiego i też mam termin na 01.02 :)
12 miałam również pierwsza wizytę:)

Wizyta ok było serduszko widać ale lekarz nie mierzył tętna.
Samopoczucie straszne nudności zwłaszcza wieczorami.
Dzisiaj zaczęłam 8 tydzień;)

Wizyta ok było serduszko widać ale lekarz nie mierzył tętna.
Samopoczucie straszne nudności zwłaszcza wieczorami.
Dzisiaj zaczęłam 8 tydzień;)

Widzę, że już zdążyłaś przeczytać o moich "przebojach" z tętnem ;) Cieszę się, że wszystko dobrze, choć nudności nie zazdroszczę... :p

Dzięki martoosia za fatygę :) tez bym wolała sam AŻ "+". Najgorsze jest to, ze nie mam FHR na wydruku i tylko domyślamy się ile było (nawet włączyliśmy metronom od pianina dla przypomnienia...) i wychodzi jakoś 80/85 ud/min. Staram się być dobrej myśli..

Moja tez pierwsza ale dużo czytam i chyba aż za dużo... ;)

Ja tez dużo czytam ale poki co to ani mdłości ani nic aż trudno mi uwierzyć, ze jestem w ciąży [emoji846] a in więcej czytam tym gorzej to na mnie chyba działa [emoji3]

reklama
Do góry