ziel-ona
Fanka BB :)
@ForgetMeeNot twoja dzidzia ma na tej fotce świetną pozę. Gratuluję udanej wizyty i życzę szybkiego wyleczenia tego, co się przypałętało.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Masz brać wszystko na raz? Podpytałabym jeszcze chociaż farmaceutę.Dziewczyny, a słyszałyście coś o tych lekach? Miałyście może z nimi styczność?
@Megi86 ja robię państwowo i datę ustala mi szpital, u mnie będzie równo 20 tc ale jakoś nie zawracam sobie tym głowy i nie będę mieszać i przekładać. Tu w UK jest on robiony miedzy 18 a 22 tygodniem wiec jesteśmy dokładnie po środku u nas super, brzuszek mi rośnie, Szymek nie może już doczekać sie siostry i codziennie pyta ile jeszcze dni zostało
@ForgetMeeNot cieszę sie ze u maleństwa ok! A co do leków to przykro mi a co w tych ulotkach?
To dobrze, ze u Was dobrze [emoji4] Cieszy mnie to bardzo! Heh to Szymek jeszcze troszeczke poczeka.. [emoji4] Pozdrawiam i sle usciski! [emoji4]
@ForgetMeeNot Gtatuluje udanej wizyty! [emoji4] Ja znam tylko furagin - na zapalenie pecherza. Hmm sporo tych lekow..
Z tego co czytam to Sorbifer to wit. C + zelazo - i jest bezpieczne dla kobiet w ciazy. Mialas niskie zelazo czy spadek hemoglobiny? Bo jesli zelazo to moze warto oznaczyc poziom ferrytyny (bialko magazynujace zapasy zelaza) bo wynik tego mowi wiecej i jest bardziej wiarygodny niz samo zelazo. Warto tez zmienic diete - tzn wprowadzic skladniki zawierajace zelazo np. sok z burakow, sezam, pestki dyni, rosliny zielone itd. nie zapominajac o wit. C ktora wplywa na jego wchlanianie (zurawina - ta przy okazji bdb wplywa na drogi moczowe, pomarancza itd.) Na czas ciazy zrezygnuj z podrobow [emoji4]
Neurovit - hmm przeciez to wit. z grupy B. Oznaczalas je w badaniu krwi? Te same zawiera np. Femibion 2 ale podejrzewam ze w mniejszych dawkach.. Powiedzial dlaczego Ci to przepisal? Tam jest uwaga, ze lek niewskazany jest dla kobiet w ciazy.. i ze leczy nerwobole..
Gdy bylam w szpitalu rozmawialam z ordynator i mowila ze nie ma sensu brac witamin jesli sie dobrze kobieta odzywia, bo pozniej zamiast 3 kg rodza sie 5 kg noworodki [emoji6] Sadze, ze cos w tym jest.
Macmiror - w koncu dochodzimy do leku na wspomniana infekcje. Jesli ta jest to nalezy jej sie pozbyc, a lek wydaje sie byc bezpieczny przy zachowaniu ostroznosci [emoji4]
Sama zdecyduj co i jak. Ja w szpitalu oprocz luteiny dostawalam po 3 x dziennie nospe i magnez. Razem bym wziela 10 tabl. Nie jestem z tych lekowych dlatego wzielam nospe i magnez tylko 4 x. Poziom magnezu mam OK, a nospe uwazalam za bezsadna - nic mi nie dolegalo; swoja droga 4 tabletki przeciwbolowe, rozkurczowe itp. to ja moze lacznie biore w roku [emoji6] Oczywiscie nie namawiam Cie do tego bys nie brala lekow - jak trzeba to trzeba - ale zachowaj umiar i rozsadek [emoji4] Bo jak trafi sie np. na lekarza lekomana to wypisuje medykamenty na potege
Dziękuje za odpowiedz. [emoji846]
Wlansie najbardziej mnie ten Neurovit zastanawia. Wzięłam jedna tabletkę ale chyba jutro do niego zadzwonię i po prostu spytac po co to. Mam tylko nadzieje, ze nie odbierze tego w w sposób, ze podważam jego zdanie [emoji846]
Aaa,i jeszcze asparagin mam brać.
Ehh zaczelam czytac o furaginie i ten sie nie bardzo nadaje w ciazy - wrecz jest niewskazany w I trym. a w III moze prowadzic do niedokrwistosci hemolitycznej (anemii) u dziecka czyli jesli masz dobry poziom zelaza (jaki masz poziom?) to on Sorbifer przepisal zapobiegliwie by Ci podwyzszyc zelazo. Ja bym sie tej furaginy troche bala szczerze mowiac.. Ty masz stwierdzone zapalenie pecherza?
Chorujesz na serce, ze ten asparagin? Przeciez to potas i magnez.. Wiesz ze z magnezem tez mozna przedawkowac, o potasie nie wspominajac i wcale to korzystnie nie wplywa na zdrowie? Ehhh troche dziwny ten Twoj lekarz.. [emoji6] Przepisal Ci duzo roznych lekow i wszystkie naraz.
Ps. Bierzesz teraz jakies witaminy?
Ps. 2 Zazywanie zelaza przy jego dobrym poziomie moze Ci popsuc watrobe, bo tam sie ono magazynuje.
Mam dużo bakterii w moczu i 3-4 wizyty w toalecie w nocy, stad furagin. W II trymestrze podobno jest bezpieczny.
Sorbifer to na niski poziom hemoglobiny i niski hematokryt.
Jeśli chodzi o witaminy to biore Prenatal Duo.
Najbardziej mnie nurtuje ten Neurovit. Wzięłam jedna tabletkę i się teraz zestresowałam.
Aspargin to na skyrcze mięśni, głównie łydek.
Ja tez nie jestem z tych lekowych dlatego tak mnie to nurtuje.
Ja też urodziłam malucha z zakażeniem. Ale nie wiem czy da się temu zapobiec przed czasem. Kiedyś lekarz coś mówł o oznaczaniu crp i sprawdzaniu dobrostanu płodu poprzez ktg. No i antybiotyk przed CC ale przy Zosi też go dostałam i to małej nie uchroniło.Ja w poniedzialek mialam wizyte w szpitalu w zwiazku z tym, ze urodzilam wczesniaka. A stalo sie to dlatego, ze tu opieka jest jaka jest i nie badaja "podwozia" wcale. Mowilam, ze cos jest nie tak, ale polozna mnie zbyla w czwartek, a we wtorek juz nie czulam ruchow. Infekcja wod plodowych. No i ta poniedzialkowa wizyta to w sumie strata mojego czasu. Zaproponowali mi, ze jak bede sie bala to moga mi podac podczas porodu antybiotyk! Nie wiem co to niby ma dac, jakby byla infekcja to i tak za pozno na antybiotyk podczas porodu... Wtedy dostalam antybiotyk, a zaczelam rodzic pare godzin pozniej i i tak mlody spedzil na intensywnej terapii tydzien, bo przejal infekcje ode mnie.