FitMum
Fanka BB :)
Twoja dzidzi bedzie miala wszystko co najlepsze a jak trafisz na osobe ktora ci powie ze cie nie stać na dziecko to wyśmiej bo to kto jak rozporzadza swoimi pieniedzmi to jego sprawa.Super to wszystko napisałaś, zgadzam się w 100 procentach. Ja akurat jestem nastawiona na rzeczy używane. Naprawdę można odkupić w bdb stanie za niewielkie pieniądze wszystko z tych ważniejszych rzeczy dla dziecka mnie akurat nie stać na szaleństwa z górnej półki, więc szaleć będę, ale z głową.
Nie ma co sie tutaj unosić.Hmmm. I tutaj powiem tak, żeby nie rozpisywać się za dużo... Ty płacisz w funtach, my w złotówkach i tyle w temacie dla Ciebie fotelik za 300f to pewnie 2 dni pracy, w Polsce fotelik za 1000 zł to czasem półtorej tygodnia harówki, jeśli ktoś pracuje za minimum... Dlatego dla Ciebie wydanie 1000f to drobiazg, w Polsce wydanie 5000 to już spora kwota a co do reszty rzeczy, to nie napisałam nigdzie o żadnych pkynach do kąpieli a o kremie na odparzenie do pupci... Fajnie, że Twoje dozeciaczki nie musiały używać... U nas przy trasach 5 godzinnych w aucie był niezbędny pomimo częstego zmieniania pieluszki. Co do reszty to kwestia podejścia ja jestem zdania, że niektóre rzeczy warto kupić używane, niektóre nowe... Łóżeczko nie musi być wypasione, nasze kosztowało 230zl, ale materac dla dziecka to dla mnie podstawa, bo chodzi o jego kręgosłup, i akby nie było, taki maluszek spędza w łóżeczku część doby, więc warto, żeby był dobry jakościowo... A dobry materac to cena łóżeczka i już masz niemal 500zl. Kocyka jednego sobie nie wyobrażam... Pomimo, że synek spał w śpiworku to na drzemkach w dzień go przykrywałam jesienią. Czasem ulal, więc od razu do prania, a wtedy potrzebny drugi. Do wózka też osobny bo nie wyobrażam sobie brać ten z domu. Sam kocyk, jeśli chce się zadbać o dobra akosc to koszt 100+. Oczywiście, można iść do pepco i kupić za 30zl... To już kwestia wyboru i zasobu gotówki.
Co do wózka... Widzisz, my mieszkamy na wsi, wózek z dobra amortyzacja, dużymi kołami to była podstawa. Synek długo jeździł w gondoli bo prawie 9 miesięcy usiadł mając 8 miesięcy, gondola była wciąż dobra dla niego lżejsza spacerówka u nas, z małymi kółeczkami, gdzie my dużo czasu spacerujemy po terenach gdzie nie ma asfaltu lub zwyczajnie po lesie, niestety w żaden sposób się nie sprawdza (dostaliśmy od kuzynki, oddaliśmy jej z powrotem), dlatego punkt widzenia zależy od punktu siedzenia każdy ma inne spojrzenie, inne warunki i wymagania
Skad wiesz ze wydalam 1000f na fotelik base itd?
Nie tylko od punktu siedzenia ale tez od nas samych.
Nie podwazam twoich decyzji co do zakupu tego jakie i za ile i ile i czy w ogóle potrzebujesz/potrzebowałaś czy nie i obrazic cie tez nie chciałam . To byl tylko i wylacznie przyklad ze to ile sie wyda w duzej mierze zalezne jest od rodzica co nakreśliłam i Od jego sytuacji rowniez przecież Czego potrzebuje. To jasne
Nie tylko jego zarobków..miejsca zamieszkania. Bo ja zarabiajac tu w tych funtach jak nadmieniłas wydalam mniej jak kolezanka w pl podliczajac wszystko z czego wiele było używane badz z Przecen dobrych jakościowo na co wiele Osób sie nie pisze.
Nie byl to 'szajs'
Ja sie tego kompletnie nie wstydze!
Mam charakter oszczedny bez względu na to ile funtow bede miec w portfelu. Dla mnie warto badz nie.
" I pisze o rzeczach niezbednych w wyprawce dla noworodka a nie dodatkowych gadżetach i w duzo pozniejszym okresie. "
I rozumiem ze w pl artykuly dzieciecie so drogie w stosunku do zarobkow.
Ale sa wyjścia na które nie kazdy sie pisze a od tego zalezy czy wyprawka to równowartość auta czy nie. A moze byc ze nie. Da sie
To i ja np mialam 2 wozki (drugi zakupiony dużo później) bo tak bylo nam wygodnie co do mojego Biegania np ale wozek drugi za grosze dobrej firmy w pełni sprawny
Czy przewijak bez którego jestem w stanie sie obejsc jak to było z poprzednimi dziećmi.
Jak napisałaś. Kazdy ma swoje must have i tutaj cena moze windowac w górę
Ale nie ma Co sie Tu rozpisywać bo kłócić sie nie zamierzałam ani nikomu do portfela zaglądać
Ostatnia edycja: