reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

Myślicie dziewczyny czy to jęczenie jest związane z mniejszą ilością czasu i tulenia z dzieckiem w ciągu dnia? Ja jak olałam gotowanie (w słoiki w zeszłym tyg zrobiłam) i sprzątanie to jest lepiej. Jak u Was?

reklama
Ja ostatnio z braku pomysłów podałam słoik, dynia z kurczakiem chyba, to zjadła tak z połowę tego, na drugi dzień podałam jakąś zupkę z indykiem i ani trochę nie zjadła. W ogóle to jak nie mam czasu lub pomysłu to po prostu gotuję jej warzywa na parze i to wciąga.

Co do jedzenia naszych maluchów, czy u Was też tak jest że te porcje zjadane przez bąble są takie tyci małe? Mam wrażenie, że Nela to zjada jest chwilę ok i już cyca wola, że ona się tym nie najada i nie kuma tego, że to jest posiłek. Rozumiem, że to jest uzupełnienie cyca, ale mam obawy, że się nie nauczy jeść normalnie (jutro już 8 miesięcy kończy)- czy ja panikuje?

Jak Roma je kawalki to nie wiem czy cokolwiek zjada czy tylko memle. Jak daje lyzeczka to rzeczywiscie je. Pediatra mnie wczoraj nastraszyla z kawalkami ze ostroznie itd... ze chrupki kukurudziane dobre sa bo sie rozpuszczaja no i ogolnie jakies miekkie rzeczy tylko. Najlepiej zeby dziecko dobrze grudki opanowalo. U nas Roma grudki, papki, male kawaleczki zjada ladnie a duze kawalki to gryzie ale czesto polyka w calosci albo wypluwa. Nie do konca umie zuc jeszcze. Probuje rozne konsystencje ale nadal mam megastres

Mój też je niewiele z takich pozacycowych :) no chyba ze suchy chleb, jest pycha najwyrazniej ;) chyba to normalne, wiadomo ze mleko mamy jest najlepsze ;) z czasem to sie zmienia ale 8 miesieczniak to jeszcze dalej maluch :) zauwazylam tez ze jak go zeby bolą to nie chce nic jesc tylko piers.

My tez zawsze sloiczki choc dzis udalo mi sie zrobic zupe z ciecierzycy i soczewicy. Zobacze czy cos zje 😁 a wczoraj dostal koncowke z pizzy (pizza hut 🙈) - tą czesc z obwodu. Od razu sie uskokoil i ją tak dokladnie mietolił i ssał ze z 20 minut spokoju było 🙃🙃🙃

@Ane20.02.20 spojrzalam i teraz sie zaczyna kolejny skok no i pewnie kazde dziecko z ząbkami walczy. Musimy jakos sobie radzic 😂

Mój też je niewiele z takich pozacycowych :) no chyba ze suchy chleb, jest pycha najwyrazniej ;) chyba to normalne, wiadomo ze mleko mamy jest najlepsze ;) z czasem to sie zmienia ale 8 miesieczniak to jeszcze dalej maluch :) zauwazylam tez ze jak go zeby bolą to nie chce nic jesc tylko piers.

My tez zawsze sloiczki choc dzis udalo mi sie zrobic zupe z ciecierzycy i soczewicy. Zobacze czy cos zje 😁 a wczoraj dostal koncowke z pizzy (pizza hut 🙈) - tą czesc z obwodu. Od razu sie uskokoil i ją tak dokladnie mietolił i ssał ze z 20 minut spokoju było 🙃🙃🙃

@Ane20.02.20 spojrzalam i teraz sie zaczyna kolejny skok no i pewnie kazde dziecko z ząbkami walczy. Musimy jakos sobie radzic 😂
Ojjj krawezniki z pizzy to jest to!! :D

Hmm chrupeczki to daje jako zajęcie się czymś podczas spaceru jak jest już marudna. Kawałki to daję taki ultra rozgotowane to wiem że zjada bo często potem to w pampersie widać.
Ostatnio kawałek naleśnika też zjadła. I co jest najdziwniejsze, tak jak wcześniej jej łyżeczka nie pasowała (teraz zjada tylko z tej od normalnej zastawy), tak oprócz obiadku nic nie zje w krześle do karmienia. Karmimy ją albo na kolanach,albo jak siedzi sobie na podłodze 🙄

Hmm chrupeczki to daje jako zajęcie się czymś podczas spaceru jak jest już marudna. Kawałki to daję taki ultra rozgotowane to wiem że zjada bo często potem to w pampersie widać.
Ostatnio kawałek naleśnika też zjadła. I co jest najdziwniejsze, tak jak wcześniej jej łyżeczka nie pasowała (teraz zjada tylko z tej od normalnej zastawy), tak oprócz obiadku nic nie zje w krześle do karmienia. Karmimy ją albo na kolanach,albo jak siedzi sobie na podłodze 🙄
Oswiecilas mnie z daniem chrupka na spacerze! Mysle ze ro zmieni wymiar spacerowania :D

reklama
My szczepilismy na meningo Typ B (bexero) 2 dawka końcem pazdziernika i jeszcze po roku 1 przypominająca.
Na grypę nigdy się nie szczepiliśmy i nie chorowaliśmy (nie licząc czegoś w czasach szkoły) także nie będziemy. Ani my a ni starszy nie chorowaliśmy na nią odkąd syn się urodził.
Czy wasze dzieciaki zastopowały z waga. Mała ważona 16.09 i dziś ma tyle samo na liczniku. Co prawda teraz cały czas w ruchu więc może to.
Jeśli chodzi o jedzenie to zależy od dnia raz zje więcej raz mniej. Ale tak 100-150 ml zje i oczywiście pierś.
Zasypia albo po piersi wrulona we mnie albo od razu odłożona do łóżeczka. Włączam pozytywkę odwraca się na boczek i śpi.
Spać z nią nie umiem. Raz spałam niedawno i mało na zawał nie zeszłam jak ona na 4 stała a ja twardo spiąć jej nie słyszałam (jak śpi w łóżeczku słuszne ja 😂) Zdecydowanie wolę łóżko dla mnie i męża bez małej lokatorki.
Dziś mimo kataru tylko 2 pobudki w tym pierwsza o 3. Sama ja wziąłem na śpiocha, bo piersi już twarde miałam.
Ostatnio przylepa i gramoli mi się na kolana ciągle. Jak robię obiad to wędruje po kuchni albo sadzam ja do krzesełka.
Co do chrupkow to lub wafle ryzowe wcinać i ostatnio dałam jej biszkopta.

Do góry