reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

Myślicie dziewczyny czy to jęczenie jest związane z mniejszą ilością czasu i tulenia z dzieckiem w ciągu dnia? Ja jak olałam gotowanie (w słoiki w zeszłym tyg zrobiłam) i sprzątanie to jest lepiej. Jak u Was?

reklama
Ja ostatnio z braku pomysłów podałam słoik, dynia z kurczakiem chyba, to zjadła tak z połowę tego, na drugi dzień podałam jakąś zupkę z indykiem i ani trochę nie zjadła. W ogóle to jak nie mam czasu lub pomysłu to po prostu gotuję jej warzywa na parze i to wciąga.

Co do jedzenia naszych maluchów, czy u Was też tak jest że te porcje zjadane przez bąble są takie tyci małe? Mam wrażenie, że Nela to zjada jest chwilę ok i już cyca wola, że ona się tym nie najada i nie kuma tego, że to jest posiłek. Rozumiem, że to jest uzupełnienie cyca, ale mam obawy, że się nie nauczy jeść normalnie (jutro już 8 miesięcy kończy)- czy ja panikuje?

Jak Roma je kawalki to nie wiem czy cokolwiek zjada czy tylko memle. Jak daje lyzeczka to rzeczywiscie je. Pediatra mnie wczoraj nastraszyla z kawalkami ze ostroznie itd... ze chrupki kukurudziane dobre sa bo sie rozpuszczaja no i ogolnie jakies miekkie rzeczy tylko. Najlepiej zeby dziecko dobrze grudki opanowalo. U nas Roma grudki, papki, male kawaleczki zjada ladnie a duze kawalki to gryzie ale czesto polyka w calosci albo wypluwa. Nie do konca umie zuc jeszcze. Probuje rozne konsystencje ale nadal mam megastres

Mój też je niewiele z takich pozacycowych :) no chyba ze suchy chleb, jest pycha najwyrazniej ;) chyba to normalne, wiadomo ze mleko mamy jest najlepsze ;) z czasem to sie zmienia ale 8 miesieczniak to jeszcze dalej maluch :) zauwazylam tez ze jak go zeby bolą to nie chce nic jesc tylko piers.

My tez zawsze sloiczki choc dzis udalo mi sie zrobic zupe z ciecierzycy i soczewicy. Zobacze czy cos zje 😁 a wczoraj dostal koncowke z pizzy (pizza hut 🙈) - tą czesc z obwodu. Od razu sie uskokoil i ją tak dokladnie mietolił i ssał ze z 20 minut spokoju było 🙃🙃🙃

@Ane20.02.20 spojrzalam i teraz sie zaczyna kolejny skok no i pewnie kazde dziecko z ząbkami walczy. Musimy jakos sobie radzic 😂

Mój też je niewiele z takich pozacycowych :) no chyba ze suchy chleb, jest pycha najwyrazniej ;) chyba to normalne, wiadomo ze mleko mamy jest najlepsze ;) z czasem to sie zmienia ale 8 miesieczniak to jeszcze dalej maluch :) zauwazylam tez ze jak go zeby bolą to nie chce nic jesc tylko piers.

My tez zawsze sloiczki choc dzis udalo mi sie zrobic zupe z ciecierzycy i soczewicy. Zobacze czy cos zje 😁 a wczoraj dostal koncowke z pizzy (pizza hut 🙈) - tą czesc z obwodu. Od razu sie uskokoil i ją tak dokladnie mietolił i ssał ze z 20 minut spokoju było 🙃🙃🙃

@Ane20.02.20 spojrzalam i teraz sie zaczyna kolejny skok no i pewnie kazde dziecko z ząbkami walczy. Musimy jakos sobie radzic 😂
Ojjj krawezniki z pizzy to jest to!! :D

Hmm chrupeczki to daje jako zajęcie się czymś podczas spaceru jak jest już marudna. Kawałki to daję taki ultra rozgotowane to wiem że zjada bo często potem to w pampersie widać.
Ostatnio kawałek naleśnika też zjadła. I co jest najdziwniejsze, tak jak wcześniej jej łyżeczka nie pasowała (teraz zjada tylko z tej od normalnej zastawy), tak oprócz obiadku nic nie zje w krześle do karmienia. Karmimy ją albo na kolanach,albo jak siedzi sobie na podłodze 🙄

Hmm chrupeczki to daje jako zajęcie się czymś podczas spaceru jak jest już marudna. Kawałki to daję taki ultra rozgotowane to wiem że zjada bo często potem to w pampersie widać.
Ostatnio kawałek naleśnika też zjadła. I co jest najdziwniejsze, tak jak wcześniej jej łyżeczka nie pasowała (teraz zjada tylko z tej od normalnej zastawy), tak oprócz obiadku nic nie zje w krześle do karmienia. Karmimy ją albo na kolanach,albo jak siedzi sobie na podłodze 🙄
Oswiecilas mnie z daniem chrupka na spacerze! Mysle ze ro zmieni wymiar spacerowania :D

reklama
My szczepilismy na meningo Typ B (bexero) 2 dawka końcem pazdziernika i jeszcze po roku 1 przypominająca.
Na grypę nigdy się nie szczepiliśmy i nie chorowaliśmy (nie licząc czegoś w czasach szkoły) także nie będziemy. Ani my a ni starszy nie chorowaliśmy na nią odkąd syn się urodził.
Czy wasze dzieciaki zastopowały z waga. Mała ważona 16.09 i dziś ma tyle samo na liczniku. Co prawda teraz cały czas w ruchu więc może to.
Jeśli chodzi o jedzenie to zależy od dnia raz zje więcej raz mniej. Ale tak 100-150 ml zje i oczywiście pierś.
Zasypia albo po piersi wrulona we mnie albo od razu odłożona do łóżeczka. Włączam pozytywkę odwraca się na boczek i śpi.
Spać z nią nie umiem. Raz spałam niedawno i mało na zawał nie zeszłam jak ona na 4 stała a ja twardo spiąć jej nie słyszałam (jak śpi w łóżeczku słuszne ja 😂) Zdecydowanie wolę łóżko dla mnie i męża bez małej lokatorki.
Dziś mimo kataru tylko 2 pobudki w tym pierwsza o 3. Sama ja wziąłem na śpiocha, bo piersi już twarde miałam.
Ostatnio przylepa i gramoli mi się na kolana ciągle. Jak robię obiad to wędruje po kuchni albo sadzam ja do krzesełka.
Co do chrupkow to lub wafle ryzowe wcinać i ostatnio dałam jej biszkopta.

Do góry