reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

Cookie... ja miałam ze starszym niezły numer. Kupki po lilka tygodni mi nie robił a był pogodny. Pediatra mi nie wierzyła na usg mnie wysłała. Potem nie mogła się nadziwić. Był starszy. Po szczepieniu tak miał. Mocno się wypróżnił a potem takie np 3tyg przerwy. Dopiero pan od usg mnie uspokoił że już nie jedni z tym problemem a to normalne. Córkę starszą leczyłam na to bo się bałam.

reklama
Jak duszę bliznę po cc to czuję ją. Wy też?
Bliznę czuje, ogólnie to miejsce kawałkiem ciała jest odretwiale. Lekarz mówił że jeszcze z pół roku mogę czuć zgrubienie, odrętwienie.
@Ane20.02.20 no to u mnie identycznie. Spokojna jest mimo braku wypróżnienia. Rozmawiałam dziś z położna i mówiła by czekać skoro nic jej nie dolega. Będę obserwować i w razie czego dzwonić do pediatry.

Hej Dziewczyny😊Ale mnie ominęło. Nie pokazywał mi się dzwoneczek i już myślałam, że nie macie czasu, żeby się odzywać.U nas za dużej poprawy nie ma. Wczorajszy dzień należy jak na razie do najgorszych. Małego nie szło nawet na krótką chwilkę odłożyć do łóżeczka. Usypiał jedynie na moich rękach.Myślę, że męczyła go kupka. Ogólnie wypróżnia się teraz codziennie, gazy też ma dość często ale wiąże się to z kilku godzinnym preżeniem się, płaczem oraz wyginnaniem główki do tyłu. U nas pojawiła się chyba do tego przepuklina. Na górze pępka,podczas wzdęć,uwypukla się tak jakby taki balonik. Mimo, że czytałam, że go to nie boli to jestem przerażona. W poniedziałek będę dzwonić do pediatry. Czuję się teraz przez koronawirusa jeszcze bardziej bezradna i pozostawiona sama sobie😰😰
@Cookie_ cieszę się, że u Ciebie troszku lepiej. Mnie nadal bolą brodawki, pod lewą pachą wyczuwam zgrubienie na węźle chłodnym.Nie wiem, czy czasem nie toczy mi się w organiźmie stan zapalny. Muszę sobie też zamówić jakieś kompresy. Co do kupki to myślę, że ogromne znaczenie ma to, że mała przyszła na świat przez cc. Synek sn i nie miałaś z tym problemu. Mi pani pediatra kazała kupić probiotyk coloflor cesaria typowo dla dzieci po cc. Na razie podaję acidolac baby, który kupiłam już wcześniej i chcę go już zużyć do końca.

@natusia.mamusia86 zerknęłam na skład polecanego probiotyku i zawiera on szczepy z rodzin które posiada vivomix (on dodatkowo jeszcze kilka innych ma w składzie, łącznie 8 a ten coloflor cesario 3).
Mam nadzieję, że z czasem wszystko się unormuje u naszych maluchów.
Węzeł możesz mieć powiększony od stanu zapalnego u mnie zarówno radiolog jak i ginekolog w czasie usg piersi sprawdzali także węzły. Na szczęście nie były powiększone. Spróbuj kompresów powinny pomoc.

Dzwonilam do przychodni i mi powiedzieli ze te pierwsze szczepienie robią a reszta jest odroczona. Mamy przyjsc i zadzwonic pod przychodnią i wpuszczą nas osobnym wejściem. Reszta uzyskuje tylko teleporady... nie wiem co.o tym myslec. Czytalam na stronie sanepidu ze szczepienia nie sa grozne ale zakaz jest tylko dlatego zeby nie generowac ruchu w przychodniach. Moze byc kilka miesiecy taka sytuacja wiec raczej pojde zaszczepic
Może nam też się uda, dla mnie ważne jest już samo badanie przed szczepienie. Chciałabym, żeby pediatra zobaczył małego i sprawdził go pod kątem prawidłowego rozwoju. Obecnie nie wiem, czy napięcie i odruchy są w normie, niestety brak doświadczenia z niemowlakami generuje ciągły stres.

Witam wszystkie lutowe mamy! ;)
Mój synek urodził się 17.02, a więc wczoraj skończył miesiąc ;)
Muszę przyznać, że ten pierwszy miesiąc był dla mnie trudny.. burza hormonów powodująca wahania nastrojów, zmęczenie (przez pierwszy tydzień po powrocie do domu nie mogłam zasnąć pewnie ze stresu itp), a do tego okazało się że mały ma problemy z brzuszkiem tj. wzdęcia, gazy, ciagle płacze i wcale nie jest jednym z tych noworodków, które tylko śpią, jedzą i robią kupki. Jak czytam wypowiedzi niektórych mam, że z takim maluchem wypracowały już jakiś cykl dnia, jedzenia czy spania to naprawdę zazdroszczę. U nas wszystko jest zależne od aktualnego humoru dziecka i jego mniejszych czy większych problemów z brzuszkiem. Od jakiegoś czasu podajemy mu probiotyk biogaia oraz krople bobotic forte na odgazowanie. Troche pomagają, ataki płaczu chyba trwają krócej, ale o dłuższej drzemce w ciągu dnia i tak nie ma mowy ;) Słyszałam, że pierwsze 3 miesiące są najgorsze i to mnie podtrzymuje na duchu, że z czasem będzie lepiej i sytuacja się sama unormuje a ja w końcu będę mogła cieszyć się w pełni macierzyństwem ;)
Czy któraś z Was ma lub miała podobnie ?
Czuję, że przydałoby mi się wsparcie..

Pozdrawiam serdecznie,
Olga
Witam, dołączam się do każdego zdania, które napisałaś. U nas jest identycznie i każdy dzień jest dla nas ogromnym wyzwaniem😰

Może nam też się uda, dla mnie ważne jest już samo badanie przed szczepienie. Chciałabym, żeby pediatra zobaczył małego i sprawdził go pod kątem prawidłowego rozwoju. Obecnie nie wiem, czy napięcie i odruchy są w normie, niestety brak doświadczenia z niemowlakami generuje ciągły stres.
@natusia.mamusia86 troche tez mi na tym zalezy bo mala duzo placze i sie prezy, w nocy wydaje dziwne odglosy ale wydaje mi sie ze po prostu panikujemy a nie ma instrukcji obslugi dziecka, w necie duzo zaklamanych informacji... spokojnie, damy rade i za jakis czas wszystkie te dolegliwosci miną a pojawi sie np. Ząbkowanie :)

reklama
Hej Dziewczyny😊Ale mnie ominęło. Nie pokazywał mi się dzwoneczek i już myślałam, że nie macie czasu, żeby się odzywać.U nas za dużej poprawy nie ma. Wczorajszy dzień należy jak na razie do najgorszych. Małego nie szło nawet na krótką chwilkę odłożyć do łóżeczka. Usypiał jedynie na moich rękach.Myślę, że męczyła go kupka. Ogólnie wypróżnia się teraz codziennie, gazy też ma dość często ale wiąże się to z kilku godzinnym preżeniem się, płaczem oraz wyginnaniem główki do tyłu. U nas pojawiła się chyba do tego przepuklina. Na górze pępka,podczas wzdęć,uwypukla się tak jakby taki balonik. Mimo, że czytałam, że go to nie boli to jestem przerażona. W poniedziałek będę dzwonić do pediatry. Czuję się teraz przez koronawirusa jeszcze bardziej bezradna i pozostawiona sama sobie😰😰
@Cookie_ cieszę się, że u Ciebie troszku lepiej. Mnie nadal bolą brodawki, pod lewą pachą wyczuwam zgrubienie na węźle chłodnym.Nie wiem, czy czasem nie toczy mi się w organiźmie stan zapalny. Muszę sobie też zamówić jakieś kompresy. Co do kupki to myślę, że ogromne znaczenie ma to, że mała przyszła na świat przez cc. Synek sn i nie miałaś z tym problemu. Mi pani pediatra kazała kupić probiotyk coloflor cesaria typowo dla dzieci po cc. Na razie podaję acidolac baby, który kupiłam już wcześniej i chcę go już zużyć do końca.
Natusia te zgrubienie to pod pacha czy na piersi? Generalnie jak sie pojawi zgrubienie na piersi (nie wiem jak pod pacha, pewnie podobnie) to trzeba szybko dzialac bo to zatkany kanalik. Dziecko przystawiac do tej piersi broda dziecka w kierunku zgrubienia. Mozna cieple oklady na to miejsce przed karminiem i zimne zaraz po karmieniu. Jak sie utrzymuje to brac jakis lek przeciwzapalny (np ibuprom). I jak karmisz to delikatnie masowac to miejsce ruchem sczesujacym w kierunku brodawki.
U mnie blizna czasem zaciagnie, zgrubien nie czuje. Ale po pierwszej cc mialam i zgrubienia i ciagnelo kilka miesiecy i to bylo normalne.
Moj tez w niektore dni bardziej placzliwy w niektore spokojny. Wspolczuje wielu tych placzliwych bo wiem jak to moze wykonczyc psychicznie :(

Do góry