reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

reklama
Ale te wytyczne sie zmieniają. Jeszcze 3 lata temu bylo zeby mieso po chyba 7 mcu, jajko wydaje mi sie po 8 i nabial tez jakos później. Czyli teraz wszystko jak najszybciej?
Ja wczoraj ugotowalam malemu lososia z ziemniakiem, dodalam kapke oleju i mały zwymiotował już po jednej łyżce 🙃 tak wiec dzis lecial już sloiczek ugotowany przez hipp i było ok, nawet cos tam wszamał 😉
Jutro moze dam jogurt w takim razie. A tak to czekam z niecierpliwoscia az maly usiadzie. Mam nadzieje ze wtedy bedzie lepiej w wozku go wozic bo znow mamy jakies mini kryzysy na spacerach 😄

Ale te wytyczne sie zmieniają. Jeszcze 3 lata temu bylo zeby mieso po chyba 7 mcu, jajko wydaje mi sie po 8 i nabial tez jakos później. Czyli teraz wszystko jak najszybciej?
Ja wczoraj ugotowalam malemu lososia z ziemniakiem, dodalam kapke oleju i mały zwymiotował już po jednej łyżce 🙃 tak wiec dzis lecial już sloiczek ugotowany przez hipp i było ok, nawet cos tam wszamał 😉
Jutro moze dam jogurt w takim razie. A tak to czekam z niecierpliwoscia az maly usiadzie. Mam nadzieje ze wtedy bedzie lepiej w wozku go wozic bo znow mamy jakies mini kryzysy na spacerach 😄
Tez mnie frustruje jak gotuje i nic tego wiec sloiczki wjezdzaja czesto :D teraz sa wytyczne ze dziecko od poczatku moze jesc wszystko oprocz mleka, miodu no i wiadomo ze tatara tez chyba nie :D

U nas takie rzeczy... samo sie zrobilo!

Załączniki

• 20200831_103241.jpg
    20200831_103241.jpg
    2,2 MB · Wyświetleń: 56
Oczywiscie babcie orzekly ze za wczesnie. Ale co ja zrobie? Nie przywiaze jej do kaloryfera :(
No co Ty. Raczkowanie, siadanie i stawanie przy meblach nastepują krótko po sobie. Moja córka wstawała przy meblach tez okolo 7 miesiecznicy ;) wszystko z nią jak najbardziej ok- bardzo jest sprawna na tle rówieśników 😊 ciekawe kiedy mój młodszy klusek się zabierze za raczkowanie 🤔🤔🤔

Mój syn stawał jak miał 7, 5 mies. a że wcześniak to liczone 6,5 mies korygowalwnego. Chodził sam mając 10,5 mies korygowalnego. Każde dziecko inne. Do dziś ma się dobrze i sprawny, zwinny chłopak z niego.

Słodkie ma wałeczki na nogach jak moja 🤣 Tylko Roma więcej włosków ma 😁

U mnie też czasem wjeżdża sloiczek, jak niechce mi się stać przy gotowaniu a obiad dla reszty jest lub ruszamy gdzieś w drogę.

Ostatnio młoda zaliczyła dłuższy wypad do Decathlonu, bo musieliśmy kupić sprzęt wspinaczkowy dla całej rodzinki. Na szczęście grzeczna bya, a w sumie to był jej pierwszy wypad do dużego sklepu.

Ostatnia edycja:
reklama
Co do tych zaleceń odnośnie rozszerzania diety to mleko można podawać, ale nie jako samodzielny posiłek, tzn nie do wypicia w szklance, ale kaszkę na mleku już można zrobić ;) Teraz wszystko można wprowadzać od razu, to samo gluten, nie robi sie ekspozycji na gluten, tak jak kiedyś, że każdego miesiąca podawało się w określonych ilościach..
Ja z kolei kucharką jestem srednią i nie miałam jakichś ambitnych planów wielkiego gotowania dla małego, raczej zakładałam, że słoiczki u nas będą częstym gościem. A tu się okazało, że mały tak chętnie je moje kulinarnia, że gotuję mu niemal codziennie ;) Wczoraj np jedliśmy kurczaka z kalafiorem i pietruszką, bardzo mu smakowało i zjada całkiem duże porcje ;)
@Darapuszkin gratuluję! Szybciutko się córa rozwija. U nas dalej mały się buja w pozycji czworaczej. Ostatnio też podkłada nogę pod tyłek, ale do siadu jeszcze mu daleko.

Do góry