reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

Ja jeszcze miesiączki nie dostałam, ale też zaczyna mnie coś brzuch pobolewać. Zganiam to na dźwiganie coraz cięższego Jasia😉Co do piersi to jak dziewczyny pisały. Mi pomagało przystawianie i delikatny masaż, właśnie takie glaskanie.
@Ane20.02.20 podziwiam jadłospis, u nas ledwo na obiad jarzynowa wchodzi, 3 łyżeczki i odruch wymiotny. Na deser śliweczka ale to samo. U nas większość ze słoiczka ląduje w zalewie. Dzisiaj zaczęłam wprowadzać gluten, czyli jedna mała łyżeczka kaszki na śniadanie. Co do gaworzenie to u nas czasami pojawi się mama albo mamm, amm no i Ala też😉. Częściej jednak piszczenie i zabawa głosem.

reklama
Tez do tej pory nie mialam takich problemow za bardzo. Licze ze mala sciagnie. Dziewczyny a czy wasze dzieci gaworzą? Bo głużenie to mamy juz za soba ale czytalam ze w wieku 5-6mcy dziecko powinno laczyc sylaby bababababa mamamama tatatata. Roma cos tam gada ale to bardziej jakis marsjanski jezyk
Jak chodzi o gaworzenie to moj glownie robii ooouuuuu i aaaaauuuuuuu. Non stop. Bardzo rzadko zdarzy mu sie jakies ba, raz chyba zrobił "mamu". Takze tez piszczy, krzyczy, ostatnio nawet warczy ale do sylab daleko...

To mnie uspokoilyscie bo jak przeczytalam ze juz na tym etapie to tylko bababab lalala to sie zmartwilam. U nas warczenie, piszczenie, kaslanie, parskanie, auu i ouuu i jedynie bububu jak jest wkurzona :D

A cmokają dzieciaki? Mój takie buziaki zaczął dawać 😀a i na marudny dzień odpalam na fb w watch Music Baby Art. I się wygłupiamy. Starszy brat też zachwycony. @natusia.mamusia86 mój je b.mało tylko to sam smakuje. A sos beszamel dla nas robiłam. Np jak wstawiam zupę to w małym rondelku jemu eko warzywa część z nich to zupa a część w słupkach to drugie. W tej samej wodzie gotuję np kluski eko mu. Np kładę przed nim malinkę, on chwyta jak zabawkę i memla. Też się krzywił. Ale się oswoił ze smakiem. Nie będzie wybrzydzał jak sam se pcha, nie? 😉 próbowałaś tak? W ogóle pamiętaj. To co mama daje jeść to najlepsze. Kuchnia mamy jest the best zawsze 😀 przywyknie.
Ps. Faktycznie to wywalanie jedzenia jest trudne. Ja mu często gotuję na 2dni.zasada jest taka że dzielę wcześniej by nie miało kontaktu ze śliną.

reklama
Tak jak pisze @Ane20.02.20 też dzielę sobie to co zrobię na porcje. Mała zjada w zależności od dnia 60-100 ml obiadu + woda gdzieś godz. po piersi.
Wczoraj gotowałam rosołek, do części dodałam pomidory i już były 2 zupy. Odłożyłam porcje pomidorówki na wczoraj i dziś a rosołek i 1 porcje pomidorówki zamroziłam.
Ile teraz tygodniowo przybierają wasze maluchy? Wczoraj zważyłam swoją i przybrała 90g czyli już mniej jak wcześniej, ale w górnej granicy dla dzieci 6-9 mies

Do góry