reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

Mierzyłam wieczorem na czole a dziś pupa i czoło. Na czole 37,6 a pupą 37,1 czyli zgadza się temp, bo od pomiaru w pupie odejmuję się 0,5 st.
Pupa nie jest straszna koniec tyci się tylko wsuwa, znacznie gorzej czopek podać [emoji6]
Maluchom pod pachą się nie mierzy
Czyli mial 37.6 w pupie i odjelas 0.5 ?

Co do pachy to tez tak slyszalam ale dzos wyczytalam ze powyzej 3 miesiaca mozna pod pacha lub w pachnie.

reklama
My wczoraj meningokoki. Dostal 2 razy paracetamol- podobno sa wytyczne teraz takie i raczej goraczki nie mial. Tylko marudny jest, chyba go nozka boli w ktora mial uklucie.
Nam zostala 1 dawka 6w1, 1 prevenar (chociaz moja lekarka mowi ze trzeba 3+1 ale ona jest dziwna, niedlugo ją zmieniam) i druga meningo.
A na te meningo AWY i cos tam szczepicie? Ja chyba poczekam z nia bo pozniej o ile kojarze jest mniej dawek
My temp mierzymy pod pacha lub na czole lub w uchu. A dlaczego pod paszką sie nie mierzy?

My wczoraj meningokoki. Dostal 2 razy paracetamol- podobno sa wytyczne teraz takie i raczej goraczki nie mial. Tylko marudny jest, chyba go nozka boli w ktora mial uklucie.
Nam zostala 1 dawka 6w1, 1 prevenar (chociaz moja lekarka mowi ze trzeba 3+1 ale ona jest dziwna, niedlugo ją zmieniam) i druga meningo.
A na te meningo AWY i cos tam szczepicie? Ja chyba poczekam z nia bo pozniej o ile kojarze jest mniej dawek
My temp mierzymy pod pacha lub na czole lub w uchu. A dlaczego pod paszką sie nie mierzy?
Moja tez uważa ze pneumo te platne trzeba szczepic 3+1. Wyjasniala mi to ale nie zrozumialam ;) te nfz moga byc 2+1

My meningokoki mielismy miesiąc temu i też zalecili nam profilaktycznie paracetamol. Gorączki nie było, marudzenia też nie. Teraz kolejna dawka w drugiej połowie lipca nas czeka.
Czyli 6w1 i rotawirusy są 3 dawki w pierwszym roku, pneumokoki dwie a meningokoki cztery dawki? Tak by wynikało z kalendarza szczepień, ale nie bardzo to ogarniam..
Powiecie ile w Waszych przychodniach kosztują te szczepionki?

My meningokoki mielismy miesiąc temu i też zalecili nam profilaktycznie paracetamol. Gorączki nie było, marudzenia też nie. Teraz kolejna dawka w drugiej połowie lipca nas czeka.
Czyli 6w1 i rotawirusy są 3 dawki w pierwszym roku, pneumokoki dwie a meningokoki cztery dawki? Tak by wynikało z kalendarza szczepień, ale nie bardzo to ogarniam..
Powiecie ile w Waszych przychodniach kosztują te szczepionki?
Rota sa dwie dawki. Przynajmniej Rotarix.
6w1 trzy dawki.
Pneumo zalezy. Jak na NFZ to chyba 2 dawki+1 pozniej a jak Prevenar13 to 3 dawki+ 1 pozniej.
Co.do cen to ja kupuje w aptece i za zestaw 6w1, rotarix, prevenar płace ponad 750zl.

A zapomnialam napisac a to chyba @Darapuszkin Ty pisalas. Moj tez zamilkl. Duzo sie smieje ale przestal gluzyc.

@Darapuszkin my mamy refluks utajony czyli małemu podchodzi do gardła ale połyka spowrotem . Zdiagnozowany na USG , 3h po jedzeniu mleko było jeszcze w przełyku. U nas było już tak że mając prawie 3 miesiące zmuszałam w małego po 20/30ml bo więcej n nie chciał jeść... Także masakra. Jak Twoja ulewa ale je to prawdopodobnie minie , u nas dopiero po aminokwasach lepiej i zaczął jeść świadomie a nie ma spiocha czyli goi mu się przełyk. Po 3 miesiącu mały przybrał przez miesiąc tylko 200g ale na szczęście na początku przybierał ponad normę więc nie ma złej wagi ... ;)

reklama
Do góry