reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

Kochane bo Was bardzo lubię podsyłam moje ostatnie odkrycie na odmóżdżenie moje przy dziecku. Cały czas trójka na głowie. Mąż wraca o 19 to jak nie ma pomysłu to włączam gordonki! Na znanym portalu są online. Nawet trzymatek lubi. A ja ćwiczę z młodszym i spiewam mu. On to lubi. Potem dopiero obiad gotuję. Jak ich zmęczę 😀

reklama
Co do fizjo u nas głowę pięknie trzyma ale chyba brzuszek też będzie za słaby jak u starszego. Cora miała 4mce jak sama w łóżeczku usiadła a drugi miał 7! Takie różne dzieci. No nic.dzieki za linki mamy fizjo. Popatrzę.

Hej dziewczyny.
My bylismy dzis z naszym małym u fizjoterapeuty. Pani stwierdziła lekką asymetrię ułożeniową i zaleciła zestaw ćwiczeń.
Co do leżenia na brzuszku to powiedziała, że jak najwięcej i ważna jest jakość leżenia. W trzecim miesiącu życia łokcie opierając się o podłoże powinny znajdować się pod linią barków (nasz ma trochę cofnięte i musimy to skorygować ćwiczeniami).
Spytałam też czy można nosić takiego malca w nosidle i ewentualnie w jakim i zostało nam polecone nosidło Storchenwiege Babycarrier jako odpowiednie nawet dla takich małych dzieci, które jeszcze nie siedzą samodzielnie. My akurat znamy to nosidło, bo rodzina używa i sobie chwali, więc pewnie i my zakupimy.
Hej😊A po czym stwierdziła tą asymetria? U nas mały czasami jak leży na pleckach to wygina się w lekki, ale to bardzo lekki łuk. Martwi mnie też to, że nadal nie łapie rączek w końcu środkowej. Tylko jak sam przewróci się na boczek.
Dzisiaj mieliśmy drugą dawkę na rotawirusy. Pytałam się pediatry o to wszystko, to stwierdziła, że powinnam porozmawiać z fizjoterapeutką, A co do o oni środka to stymulować zabawką.

Hej😊A po czym stwierdziła tą asymetria? U nas mały czasami jak leży na pleckach to wygina się w lekki, ale to bardzo lekki łuk. Martwi mnie też to, że nadal nie łapie rączek w końcu środkowej. Tylko jak sam przewróci się na boczek.
Dzisiaj mieliśmy drugą dawkę na rotawirusy. Pytałam się pediatry o to wszystko, to stwierdziła, że powinnam porozmawiać z fizjoterapeutką, A co do o oni środka to stymulować zabawką.
A ile ma dokladnie Wasz maluch? Roma tak od okolo 11go tygodnia dopiero zaczela laczyc te lapki i pozniej lapac zabawki. Daj mu czas. Stymulowanie zabawkami pomaga. Pokaz mu cos kontrastowego :)

Asymetria stwierdziła właśnie po lekkim wygięciu w łuk w leżeniu na plecach. To powoduje, że jedna strona ciała jest bardziej spięta, przykurczona, a druga rozciągnięta. Niby nic takiego, ale rzutuje na to, że jedna piąstka jest częściej zaciśnięta i że preferuje głowę na jedną stronę.
Mój mały zakumał, że ma rączki też ok. 11 tygodnia i teraz już składa je w linii środkowej, ale nie jak śpi. Zawsze myślałam że to śpiące dziecko głównie splata ręce w linii środkowej właśnie..

Asymetria stwierdziła właśnie po lekkim wygięciu w łuk w leżeniu na plecach. To powoduje, że jedna strona ciała jest bardziej spięta, przykurczona, a druga rozciągnięta. Niby nic takiego, ale rzutuje na to, że jedna piąstka jest częściej zaciśnięta i że preferuje głowę na jedną stronę.
Mój mały zakumał, że ma rączki też ok. 11 tygodnia i teraz już składa je w linii środkowej, ale nie jak śpi. Zawsze myślałam że to śpiące dziecko głównie splata ręce w linii środkowej właśnie..
Nie no to wlasnie chodzi zeby na swiadomce łączyły :D

Moja jak śpi to ręce w górze najczęściej i tak zazwyczaj dzieciaki śpią.
Ostatnio najlepsza zabawka jest zwykła torebka foliowa. Bardziej ja interesuje niz szeleszczące zabawki 😜

Jasiek skończył 12 tyg. I dlatego tak mnie to martwi, zwłaszcza, że Waszę dzieciątka już to robią. Podnosi rączki do góry ale na razie ich nie łączy, zresztą chyba jeszcze nie zauważył, że je ma.Ale na spokojnie, może potrzebuję więcej czasu. Podczas snu mały preferuję bardziej lewą stronę, zdarzy się, że śpi też na prawej, ale na tej drugiej częściej. Piąstki ma często rozluźnionie, tylko jak leży na brzuszku to ściska. Martwi mnie też jego uciekania z tej pozycji, jakbym go nie przytrzymywała to za długo nie poleżałby. Dzisiaj spróbowałam z lusterkiem, śmiał się i wpatrywał się w swoją buźkę. Leżał na brzuszku dłużej niż zwyklę.

reklama
Hej Dziewczyny! Wczoraj mieliśmy szczepienie na meningokoki i mój mały jest strasznie senny od wczoraj. Spał calutką noc, rano tylko karmienie i dalej śpi. Gorączki nie ma. Na ulotce piszą, że senność jest jednym ze skutków ubocznych. Mam nadzieję że szybko dojdzie do siebie. Bardzo jest osłabiony po tym. Wasze dzieciaczki też tak miały?

Do góry