reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

A ile jest czasu na decyzjęo urlopach?
Ja.wizytę mam przełożoną z pon na wtorek. Nie ma mojej lekarki. Ech. No może Bóg mi daje czas na rozkręcenie akcji?
A masz już z góry przesądzone i zaplanowanę cc
Coś czytałam, że ma się 21 dni na złozenie wniosku i od tego zależy kwota wypłacana za urlopy m. i r. Ale nie jestem pewna🤷‍♀️

reklama
Czas to chyba 3 tyg. Jak bierzesz od razu pełna pulę to masz 80% a jak najpierw macierzyński to płacą za te 20 tyg 100% a za dobrany później rodzicielski 60%
Biorę jak @natusia.mamusia86 od razu wszystko i może później dobiorę trochę urlopu by nie przepadł, bo z zeszłego roku tego mam prawie cały a tu już nowy i kolejny przyjdzie.

A masz już z góry przesądzone i zaplanowanę cc
Coś czytałam, że ma się 21 dni na złozenie wniosku i od tego zależy kwota wypłacana za urlopy m. i r. Ale nie jestem pewna🤷‍♀️
Hej z tego co sie zorientowalam to odnosnie urlopow:
- Jesli chcesz miec 80% pensji przez caly rok i planujesz wziac pd razu macierzynski i caly rodzicielski to masz 21 dni od porodu na zlozenie wniosku o oba urlopy od razu. Wada: jesli sie pozniej rozmyslisz i np bedziesz chciala o kilka tygodni skrocic urlop rodzicielski a od razu nie przejmie go ojciec dziecka to ta niewykorzystana czesc przepada
2. Jesli chcesz miec na poczatku 100% przez pol roku a potem 60% wynagrodzenia przez kolejne pol (czyli na rok wychodzi to samo co w przypadku 80% przez caly czas - no chyba ze komus zmienia cos przekroczenie progu podatkowego, wtedy trzeba przeliczyc) to najpierw sklada sie wniosek o sam macierzynski 20 tygodni (czytalam ze nie trzeba juz w ciagu 21 dni ale te opisy w necie sa takie nieprecyzyjne czasami a moje kadry tez do dupy i nie odpowiedzialy mi na te pytanie. W kazdym razie planuje zlozyc ten wniosek i tak w ciagu 21 dla pewnosci). A potem co najmniej 21 dni przed koncem macierzynskiego wniosek o rodzicielski 32 tygodnie lub mniej tygodni (ale nie mniej niz 8 i chyba pierwsza czesc nie mniej niz 16 tygodni) zaleta tego jest ze mozesz brac w kawalkach, jesli potrzebujesz - wrocic do pracy i potem mozesz ta reszte wykorzystac do 6 roku zycia (tyle ze w conajmniej 8 tyg kawalkach).
Wezme ta opcje bo nie wiem jak potem z zlobkiem czy niania- przy corce musialam poslac ja o miesiac wczesniej do zlobka i stracilam 4 tygodnie urlopu bo zawnioskowalam od razu o macierzynski i rodzicielski
Generalnie te przepisy sa troszke zagmatwane 😝

a fotelik mamy maxi cosi cabriofix z baza 2 way fix ( potem baza pasuje to nastepnego fotelika 2 way pearl) - mamy fotelik tez po corce, tyle ze wazny do wrzesnia 2020 - mam nadzieje ze w miare szybko bedziemy mogli sie przesiasc na ten kolejny wlasnie bo on duzo dluzej wazny. Z baza jest bardzo wygodnie, a z pasami trzeba uwazac i najlepiej dopasowac fotelik w sklepie do samochodu bo ostatnio sprawdzalismy czy damy rade zapiac bez bazy a tylko na pasy i okazalo sie ze w naszym aucie za duzy kat nachylenia cabriofix bez bazy.
Drugi raz bym wybrala chyba inne foteliki bo chcialam jak najdluzej tylem - a tymczasem corka ma 3.5 roku i juz z pearla wyrasta i kupilismy kolejny juz duzy, docelowy przodem bo na 2 lata nie chcialam znow wydawac z tysiaka na kolejny tylem.

U mnie później wejdzie opcja niani. W żłobku więcej dziecka by nie było niżby chodziło i trzeba byloby kombinować z opieką. A tak chore czy nie ma opiekę w domu.

No my tez raczej niania. Corka chodzila do zlobka pol roku z czego ostatnie 4 miesiace to tydzien w zlobku i potem 2 tyg w domu i ktores za nas na l4, 3 x antybiotyki. Tez nie dalismy rady tyle l4 brac, znalezlismy nianie i byl spokoj. W przedszkolu od wrzesnia na razie duzo lepiej jesli chodzi o choroby.
Z zlobkiem to rozwazamy tylko opcje ze jakby sie dostal do panstwowego tj bez oplat to poszukalibysmy niani na choroby.

Ja biore od razu macierzynski i rodzicielski i pewnie jeszcze wykorzystam zalegly urlop :) a co pozniej to jeszcze nie myslelismy... ja bede zmieniac prace na pewno bo już się chyba wypaliłam w obecnej. Wczesniej tez duzo podrozowalismy we dwojke po swiecie wiec myslimy zeby gdzies kilka razy wyskoczyc z córką ale to najwcześniej jak skończy pół roku :)

A jak Wasze brzuszki? Mi sie dosc mocno juz spina i czesto plus zaczyna pobolewac jak na okres. Sporo polazilam w weekend wiec moze akurat nadchodzi ta godzina...? Alez bym juz chciala!

reklama
Do góry