reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

A ile jest czasu na decyzjęo urlopach?
Ja.wizytę mam przełożoną z pon na wtorek. Nie ma mojej lekarki. Ech. No może Bóg mi daje czas na rozkręcenie akcji?
A masz już z góry przesądzone i zaplanowanę cc
Coś czytałam, że ma się 21 dni na złozenie wniosku i od tego zależy kwota wypłacana za urlopy m. i r. Ale nie jestem pewna🤷‍♀️

reklama
Czas to chyba 3 tyg. Jak bierzesz od razu pełna pulę to masz 80% a jak najpierw macierzyński to płacą za te 20 tyg 100% a za dobrany później rodzicielski 60%
Biorę jak @natusia.mamusia86 od razu wszystko i może później dobiorę trochę urlopu by nie przepadł, bo z zeszłego roku tego mam prawie cały a tu już nowy i kolejny przyjdzie.

A masz już z góry przesądzone i zaplanowanę cc
Coś czytałam, że ma się 21 dni na złozenie wniosku i od tego zależy kwota wypłacana za urlopy m. i r. Ale nie jestem pewna🤷‍♀️
Hej z tego co sie zorientowalam to odnosnie urlopow:
- Jesli chcesz miec 80% pensji przez caly rok i planujesz wziac pd razu macierzynski i caly rodzicielski to masz 21 dni od porodu na zlozenie wniosku o oba urlopy od razu. Wada: jesli sie pozniej rozmyslisz i np bedziesz chciala o kilka tygodni skrocic urlop rodzicielski a od razu nie przejmie go ojciec dziecka to ta niewykorzystana czesc przepada
2. Jesli chcesz miec na poczatku 100% przez pol roku a potem 60% wynagrodzenia przez kolejne pol (czyli na rok wychodzi to samo co w przypadku 80% przez caly czas - no chyba ze komus zmienia cos przekroczenie progu podatkowego, wtedy trzeba przeliczyc) to najpierw sklada sie wniosek o sam macierzynski 20 tygodni (czytalam ze nie trzeba juz w ciagu 21 dni ale te opisy w necie sa takie nieprecyzyjne czasami a moje kadry tez do dupy i nie odpowiedzialy mi na te pytanie. W kazdym razie planuje zlozyc ten wniosek i tak w ciagu 21 dla pewnosci). A potem co najmniej 21 dni przed koncem macierzynskiego wniosek o rodzicielski 32 tygodnie lub mniej tygodni (ale nie mniej niz 8 i chyba pierwsza czesc nie mniej niz 16 tygodni) zaleta tego jest ze mozesz brac w kawalkach, jesli potrzebujesz - wrocic do pracy i potem mozesz ta reszte wykorzystac do 6 roku zycia (tyle ze w conajmniej 8 tyg kawalkach).
Wezme ta opcje bo nie wiem jak potem z zlobkiem czy niania- przy corce musialam poslac ja o miesiac wczesniej do zlobka i stracilam 4 tygodnie urlopu bo zawnioskowalam od razu o macierzynski i rodzicielski
Generalnie te przepisy sa troszke zagmatwane 😝

a fotelik mamy maxi cosi cabriofix z baza 2 way fix ( potem baza pasuje to nastepnego fotelika 2 way pearl) - mamy fotelik tez po corce, tyle ze wazny do wrzesnia 2020 - mam nadzieje ze w miare szybko bedziemy mogli sie przesiasc na ten kolejny wlasnie bo on duzo dluzej wazny. Z baza jest bardzo wygodnie, a z pasami trzeba uwazac i najlepiej dopasowac fotelik w sklepie do samochodu bo ostatnio sprawdzalismy czy damy rade zapiac bez bazy a tylko na pasy i okazalo sie ze w naszym aucie za duzy kat nachylenia cabriofix bez bazy.
Drugi raz bym wybrala chyba inne foteliki bo chcialam jak najdluzej tylem - a tymczasem corka ma 3.5 roku i juz z pearla wyrasta i kupilismy kolejny juz duzy, docelowy przodem bo na 2 lata nie chcialam znow wydawac z tysiaka na kolejny tylem.

U mnie później wejdzie opcja niani. W żłobku więcej dziecka by nie było niżby chodziło i trzeba byloby kombinować z opieką. A tak chore czy nie ma opiekę w domu.

No my tez raczej niania. Corka chodzila do zlobka pol roku z czego ostatnie 4 miesiace to tydzien w zlobku i potem 2 tyg w domu i ktores za nas na l4, 3 x antybiotyki. Tez nie dalismy rady tyle l4 brac, znalezlismy nianie i byl spokoj. W przedszkolu od wrzesnia na razie duzo lepiej jesli chodzi o choroby.
Z zlobkiem to rozwazamy tylko opcje ze jakby sie dostal do panstwowego tj bez oplat to poszukalibysmy niani na choroby.

Ja biore od razu macierzynski i rodzicielski i pewnie jeszcze wykorzystam zalegly urlop :) a co pozniej to jeszcze nie myslelismy... ja bede zmieniac prace na pewno bo już się chyba wypaliłam w obecnej. Wczesniej tez duzo podrozowalismy we dwojke po swiecie wiec myslimy zeby gdzies kilka razy wyskoczyc z córką ale to najwcześniej jak skończy pół roku :)

A jak Wasze brzuszki? Mi sie dosc mocno juz spina i czesto plus zaczyna pobolewac jak na okres. Sporo polazilam w weekend wiec moze akurat nadchodzi ta godzina...? Alez bym juz chciala!

reklama
Do góry