reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

Jak sie czujecie dziewczynki? Mi juz coraz czesciej brzucho twardnieje i ledwo już łażę. Przeglądałam swoje wyniki i zobaczyłam z ostatniego usg, że mam wskaźnik afi 19. Z tego co pamietam norma jest do 20 i troche mnie to zastanowilo ale nie chce sie nakrecac bo mysle ze lekarz by coś powiedział. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Już dopinam ostatnie rzeczy- zalatwilam polozna srodowiskową i ogarniam pediatre dla małej. Ostatnie badania i zapisalam sie na ktg za tydzien. Jejuuuu jak to szybko mija, az ciężko nadążyć.
Pozdrawiam cieplo z krakowa!

reklama
U mnie ktg na początku lutego.
Wieczora i łapią mnie nie raz krótkie skurcze. Brzuch twardnieje i skurcz idzie od góry brzucha po samo krocze. Taki strzał bardziej nieprzyjemny niż bolesny.
Ciężej mi się chodzi (dół wówczas pobolewa) Przekręcanie się na boki to cały proces logistyczny 😉 ba pod prysznicem ciężko mi stać, a to tylko ok 10 kg więcej. Nie mam pojęcia jak ludzie funkcjonują z dużą nadwagą 😱
Położna środowiskowa mam że swojego ośrodka zdrowia a pediatrę też wybrałam te samą co u syna. Sprawdzona i zadowolona z niej jestem. Bez problemu mogę do niej zapisać mała, mimo że nowych pacjentów nie przyjmuje.

Wczoraj wyprałam ostatnie pieluszki tetrowe i flanelowe, także na balkonie powiewają niczym flagi 😂
Muszę po prasować pościel i ostatnie ubranka (znowu mama kolejne mi dowiozła).
Rozpakowałam przewijak, zerknęłam do torby czy wszystko mam do szpitala. Dopakowalam sobie ręczny laktator a elektryczny będzie do korzystania w domu. Zrobiłam w kuchni miejsce na podgrzewacz i butelki (w razie czego by już było).
Zaraz zmykam po podbior wyniku z wymazu.

Ostatnia edycja:
To ja wczoraj cały dzień męczyłam się ze skurczami. Dzisiaj jest lepiej, ale znowu ciśnienie mam troszku podwyższone. Ja dzisiaj dalej piorę, bo dostałam nową dostawę ciuszków😉 W nocy też mam coraz większe trudności z przekręcaniem się, o goleniu podczas kąpieli nie wspomnę.
Ja jestem w 35 tyg. także chciałabym jeszcze te dwa tygodnie wytrzymać. Zapalenie chyba minęło, bo nic mi tam nie doskwiera. Położną i pediatre mam już wybranych.
@Darapuszkin co to jest ten wskaźnik afi?

Afi o ile dobrze pamietam to wody płodowe. Oznaczenie ich poziomu.
19 to i tak wysoko 😉
U mnie nie wiem szczerze ile jest, ale lekarz mówił że dużo ich mam

A co do twardniena to tez idzie u mnie od gory i ciagnie w dole. Czasami nawet caly brzuch sie wykrzywia. Lekarz mowil ze opina sie na wiekszych czesciach ciala dziecka. Nieprzyjemne mega uczucie jak dla mnie ale chyba poki nie boli to jest spoczko :)

Ja ostatnio nie dostałam żadnej kartki od mojego gina, także nawet nie wiem jaki jest u mnie ten wskaźnik. Nic nie mówił to chyba wszystko ok🤷‍♀️U mnie najbardziej ciągnie i uwypukla się prawa strona. Dzisiaj czuję takie rozpieranie i w brzuchu, i w głowie ale to przez ciśnienie.

@natusia.mamusia86 jakie masz te cisnienie? Bierzesz cos na zbicie? Ja codziennie mierze ale nigdy wiecej niz 120/60 nie mialam... (na dwoch cisnieniomierzach) u lekarza zdarzylo sie 140/80 ale nastepny pomiar juz zawsze nizszy. To stres ale juz po 9 miesiacach powinnam miec cisnieniomierz gleboko w tyle :D

reklama
Do góry