reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutowe 2020

Chcieli ksero bez danych wrażliwych. Czyli zakryłam nr PESEL czy nr dowodu. Było widoczne zdjęcie i imię i nazwisko, więc nic z tym nie zrobią.
[/QUOTE]
A to co innego :) to mądrze zrobiłaś:)

reklama
Och zazdroszczę (w pozytywnym sensie) , że dajesz radę gotować. Mi to sprawiało radość przed ciąża A teraz bym uciekała z kuchni czym szybciej
Łączę się w bólu... mogę jeść, ale zapach jedzenia wywołuje od razu odruch zwrotny:p dzisiaj wrzuciłam tylko do gotowania tortellini, ale smażenie czegokolwiek od początku ciąży odpada... Mąż musi mnie z tego wyręczać.

Laski jak będziecie w lidlu to popatrzcie w przecenach bo dziś kupiłam ciążowe leginsy za 12.50 I dwie pary dzinsow ciazowych po 6 zl za parę. Myślę że warto [emoji16]
Aaaa a nasz lidl jest w remoncie do 24 lipca [emoji33][emoji33] może jutro jak będę wracać z badań to wstapie do innych po drodze [emoji23] mega cena [emoji14] mam jedne leginsy z poprzedniej ciąży i super są [emoji14]

Chcieli ksero bez danych wrażliwych. Czyli zakryłam nr PESEL czy nr dowodu. Było widoczne zdjęcie i imię i nazwisko, więc nic z tym nie zrobią.
[/QUOTE]
No to dobrze, ale i tak pierwsze słyszę żeby jaka kolwiek poczta prosiła o takie rzeczy.... Resetuje się hasło od meila i już... Nigdy nie miałem takiej sytuacji. Dlatego jestem mega zaskoczony że ktoś takie coś praktykuje

Da Ci pewnie skierowanie do endokrynologa i będziesz musiała się zapisać. Niech ginekolog da Ci zaświadczenie, że jesteś w ciąży to muszą Cię przyjąć od ręki lub wyznaczyć termin w ciągu tygodnia. Nie daj się zbyć, że terminów nie mają.
Wielkie dzięki za informacje

@coco07 Tu znajdziesz wszystkie informacje Link do: Zwolnienie lekarskie w trakcie ciąży - co warto wiedzieć? :)

Do ustalenia podstawy zasiłku chorobowego, zgodnie z ustawą z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2017 r. poz. 992) najczęściej bierze się pod uwagę pełne 12 miesięcy poprzedzające okres zwolnienia lekarskiego (w przypadku osób zatrudnionych min. 12 miesięcy). Dla osób zatrudnionych krócej stosuje się inny system wyznaczania okresu branego pod uwagę przy określaniu wysokości zasiłku chorobowego. Do podstawy zasiłku chorobowego zalicza się nie tylko wynagrodzenie zasadnicze, lecz także inne premie, dodatki czy nagrody, od których były odprowadzane składki na ubezpieczenie chorobowe.

Składniki zaliczane do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego to między innymi:

premia uznaniowa, miesięczna, kwartalna, roczna,

wynagrodzenie za czas urlopu,

wynagrodzenie za godziny nadliczbowe,

ekwiwalent za pracę w nocy.

Ważne, że to średnia z ostaniach 12 miesięcy, więc zależy też czy premia i dodatki są co miesiąc, no i czy od nich odprowadzane są składki.
Dzięki za informacje ;) Ja mam premie przyznawana za każdy dzień obecny w pracy. Jesli mam zwolnienie lub urlop to najprawdopodobniej nie jest mi wtedy naliczana premia. Nawet nie wiem czy to do końca jest zgodne z prawem:confused:

Laski jak będziecie w lidlu to popatrzcie w przecenach bo dziś kupiłam ciążowe leginsy za 12.50 I dwie pary dzinsow ciazowych po 6 zl za parę. Myślę że warto [emoji16]
Dzięki ☺️ Jutro może podjade ... a ostatnio jak byłam w lidlu kupiłam sobie jedna pare legginsów ;) raz je już założyłam i mega wygodne są... teraz poluje na krótkie spodenki ciążowe.. nie widzialyscie gdzieś w fajnej cenie?:p

Dzięki za informacje ;) Ja mam premie przyznawana za każdy dzień obecny w pracy. Jesli mam zwolnienie lub urlop to najprawdopodobniej nie jest mi wtedy naliczana premia. Nawet nie wiem czy to do końca jest zgodne z prawem:confused:

Dzięki [emoji5]️ Jutro może podjade ... a ostatnio jak byłam w lidlu kupiłam sobie jedna pare legginsów ;) raz je już założyłam i mega wygodne są... teraz poluje na krótkie spodenki ciążowe.. nie widzialyscie gdzieś w fajnej cenie?:p
W hm na wyprzedaży były krótkie spodenki ciążowe ale nie pamiętam niestety jaka cena [emoji86] mozesz sobie na stronce sprawdzić :) :)

Dziewczyny, uzupełniłam nasz tabelkę. Brakuje nam kogoś w dniacz 3,6,9,11,17,19,23,25,26,27 Nie ma nikogo chętnego rodzić w tych terminach???
Sporo dziewczyn jeszcze sie nie wpisało. Zapraszam :)

reklama
W ogóle odkad wiem o ciąży to mega mocno drga mi powieka i to tylko jedna prawa. Dziś to dosłownie non stop ... mega irytujące. Wręcz prawie zamyka mi się sama drga kilka razy i puszcza. Ktoś się zna od czego to może być?:p

Do góry