reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

Maltanka,twoj "Migdalowiec" jest bardzo podobny do ciasta ktore ja robie,nazywa sie 3-BIT

Ciasto 3 BIT:
Podaję składniki w kolejności od pierwszej warstwy:

1). warstwa-Herbatniki ( na blachę wchodzi jakieś 7 opakowań zwykłych Herbatników Petit, choć podobno w Biedronce sprzedają mega paczki i wtedy można kupić 2 opakowania)
2). Warstwa-Masa karpatkowa
3).Warstwa-Herbatniki
4).Warstwa-"Krówka"
,czyli 1 puszka ugotowanego skondensowanego mleka (lub jeden sloik gotowego mleka z Ukrainy,mi takie kolega przywozi :-D:-D:-D)
5).Warstwa-Herbatniki
Bita śmietana
(ok. 500ml śmietany 30-36% zmiksowana z 2 opakowaniami śmietanfixu i 2 łyżkami cukru pudru, lub 3 lyzeczkami zelatyny-wczesniej rozpuszczonej w niewielkiej ilosci wody)
6).warstwa-polewa czeloladowa,albo starta czekolada
SMACZNEGO!
 
reklama
Maltanka,twoj "Migdalowiec" jest bardzo podobny do ciasta ktore ja robie,nazywa sie 3-BIT

Ciasto 3 BIT:
Podaję składniki w kolejności od pierwszej warstwy:

1). warstwa-Herbatniki ( na blachę wchodzi jakieś 7 opakowań zwykłych Herbatników Petit, choć podobno w Biedronce sprzedają mega paczki i wtedy można kupić 2 opakowania)
2). Warstwa-Masa karpatkowa
3).Warstwa-Herbatniki
4).Warstwa-"Krówka"
,czyli 1 puszka ugotowanego skondensowanego mleka (lub jeden sloik gotowego mleka z Ukrainy,mi takie kolega przywozi :-D:-D:-D)
5).Warstwa-Herbatniki
Bita śmietana
(ok. 500ml śmietany 30-36% zmiksowana z 2 opakowaniami śmietanfixu i 2 łyżkami cukru pudru, lub 3 lyzeczkami zelatyny-wczesniej rozpuszczonej w niewielkiej ilosci wody)
6).warstwa-polewa czeloladowa,albo starta czekolada
SMACZNEGO!

Ja zamiast warstwy "masa karpatkowa" daję 2 budynie waniliowe zrobione na 1 l mleka. Czasem zamiast pierwszej warstwy herbatników daję biszkopt (ciasto jest wtedy wyższe;-)). Gotowe masy krówki pojawiły się też już u nas - ja ostatnio kupiłam taką w Leclercu, ale widziałam je też w Stokrotce.
 
-2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
-kasza kus kus (cała torebka)
-papryka - zielona i żółta
-2 pomidory
-2 duże ogórki kiszone
-puszka kukurydzy
-mały słoiczek oliwek
-3 łyżki majonezu
-łyżka musztardy
-sól
-pieprz
-do ozdobienia szczypiorek

Kaszę kus kus zalać wrzątkiem (tyle, żeby przykryła ziarenka), poczekać aż napęcznieje, rozdrobnić. Można też zalać kaszę bulionem
Odcedzić kukurydzę, oliwki, tuńczyka, sparzyć pomidory, ściągnąć skórkę i wydłubać z nich pestki. Pokroić w kosteczkę. Papryka w kosteczkę, tak samo ogórki.
Oliwki pociąć w ćwiartki.
Z majonezu, musztardy, soli i pieprzu zrobić sos, połączyć z nim wszystkie składniki, posypać dużą ilością szczypiorku.
Schłodzić przez około 15 min.
 
Gotowe masy krówki pojawiły się też już u nas - ja ostatnio kupiłam taką w Leclercu, ale widziałam je też w Stokrotce.

ja używałam dwa razy gotowej masy i więcej nie kupię :no:
raz była za słodka i nie dało się jeść, a drugi raz był cukier nie rozpuszczony i trzeszczał w zębach. jednak gotowane mleko jest najlepsze :tak:

mama m i o a jaką tą kaszę kus kus dajesz? moja nie jest w torebkach tylko taka sypana.

a sałatkę z tuńczyka ja robię taka:

tuńczyk u puszce w sosie własnym,
jajko,
kukurydza w puszce,
ser żółty,
cebula,
majonez,
ananas.

wszystko pokroić w kostkę i wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

laski dajcie pomysły co robicie na sylwestra? muszę coś przygotować a mam pustkę w głowie.
 
Ja zawsze robię taką i szybko znika
Sałatka z tuńczykiem
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
torebka ugotowanego ryżu
puszka kukurydzy
puszka kiełków sojowych lub seler ze słoiczka Rolnik (z kiełkami bardziej chrupiąca)
3 plastry ananasa pokrojone w kawałki
3 łyżki majonezu.
 
Torcik -biedronka
Biszkopt:
5 jajek (dzień wcześniej wyjęte z lodówki) ubić z
5 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym.Jak zrobi się białe to dodać
3 łyżki mąki pszennej i
2 łyżki mąki ziemniaczanej i
1 łyżeczkę proszku do pieczenia(wszystko to przesiane) i ubić chwilę.
Piec ok.20-25 minut w nagrzanym piekarniku w 175stopniach.
To jest przepis na torownicę-wtedy będą po przekrojeniu 3 placki lub blachę to 2 placki wychodzą(jeśli kroimy wzdłuż i wszerz to 4 małe placuszki wyjdą)
Masa:
1 duży budyń (ja lubię kokosowy dać) gotujemy według przepisu i jak wystygnie ucieramy z 1/2 kostki masła roślinnego i przekładamy nasączone ponczem placki.
Poncz:
1/2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku i jak wystygnie nasączamy(wersja dla dzieci),możemy dodać jakieś %,najlepiej rum i dosłodzić troszkę.
Na wierzchu i boki smarujemy masą i możemy wyłożyć tężejącą czerwoną galaretkę i powsadzać brązowe groszki a z paluszków zrobić czułki a oczka też z groszków.
To wyjdzie taka biedronka jak u Olka na 5 lat robiłam,na NK masz fotkę.
 
MASA ZBITEJ SMIETANY I SERA BIALEGO!
* ser bialy 0,5 kg ,śmietankowy(w wiadereczku z Biedronki)
* śmietana 18% 200 ml(kwasna gesta,)
* pol szklanki cukru
* zelatyna 3 lyzeczki
* 0,5 litra kremowki smietany(schlodzonej)
* cukier waniliowy

WYKONANIE:
Ser bialy,śmietane kwasna i pol szklanki cukru miksowac razem,az do rozpuszczenia sie cukru.
3 lyzeczki zelatyny rozpuscic w ok,pol szklanki wrzadku,gdy troche przestygnie dodac do zelatyny ok, 3 lyzki masy serowej i wymieszac,nastepnie zelatyne dodac do masy serowej i razem wymieszac,odstawic na chwile na bok.
Smietane kremowke ubic z cukrem waniliowym(na wolnych obrotach) na sztywno,a nastepnie wymieszac delikatnie z masa serowa.
Przekladac biszkopt gotowa masa.....mozna tez uzyc tej masy do rolady(pycha)
 
reklama
Do góry