zastanawiam się nad wyborem szpitala....
W każdym szpitalu raczej powinno się wcześniej zjawić z dokumentami, kartą ciąży, badaniami i tak jakby "zapisać", podjąc im termnin porodu. Oni cię rejestrują i jakby jesteś przewidziana w ich statystykach na ilość potrzebnych miejsc na porodówce.
Niestety, gdy zjawisz się 1 raz w danym szpitalu, dopiero w chwili akcji porodowej, to mogą cię odesłać, byś szukała sobie innej porodówki, bo oni mają "komplet" , a ty się jakby nie zapowiedziałaś z terminem. I może się tak skończyć, że będę cię tak oprawiać w każdym szpitalu w Lublinie i może się zdarzyć, że znajdzie się miejsce np. w Świdniku.
Poród to ważna sprawa i warto zatroszczyć się o jego w miarę spokojny przebieg. przynajmniej pod względem organizacyjnym.
Teraz jest dużo rodzących i trzeba przewidzieć, że może być obłożenie na porodówkach, więc nie ma co ryzykować.
Gdy odwiedzisz dany szpital, by się "zapowiedzieć za swoim porodem" , to panie z rejestracji dadzą ci też stosowny informator, co masz koniecznie zabrać ze sobą na poród i pobyt poporodowy w danej placówce, możesz też porozmawiać z nimi, co osobiście radzą zabrać.
Ja miałam lekarza prowadzącego ze szpitala przy al.Kraśn. i mimo wszystko wybrałam się na taką wizytę, by zasięgnąć informacji o tej placówce.
Powodzenia :-)