reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2023

W moim przypadku jest to operacja żołądka po której hipoglikemia po takiej ilości cukru występuje bardzo często.
Raz robiłam to po operacji i cukier spadł mi tal mocno, że straciłam przytomność. Gdybym była wtedy w ciąży to dziecko by raczej nie przeżyło.
Płód ma dużo niższy poziom cukru niz my więc nasze spadki to jego spadki.
Jakbym miała coś doradzić to najpierw za pomocą glukometru obserwować się poposilkowo i jeśli cukry spadają za bardzo (na przykład po godzinie jest niższy niz na czczo) to po prostu odmówić badania.
Nie musicie mieć absolutnie żadnych powodów żeby odmówić, możecie powiedzieć nie i już i totalnie nic się nie wydarzy 😉
Ale też bez paniki w drugą stronę
A powiedz jeszcze tylko dla podsumowania - jak sprawdzić skłonność do hipoglikemii w ciąży? Bo jak rozumiem, takie badanie rozwiałoby wszelkie wątpliwości :)

reklama
A powiedz jeszcze tylko dla podsumowania - jak sprawdzić skłonność do hipoglikemii w ciąży? Bo jak rozumiem, takie badanie rozwiałoby wszelkie wątpliwości :)

Glukometr (ogólnie uważam, że to najważniejsza rzecz w apteczce mamy).
Kontrola, kontrola i jeszcze raz kontrola.
Badamy sobie na czczo, godzinę po rozpoczęciu jedzenia i 2 godziny po rozpoczęciu jedzenia.
Cukry nie powinny być niższe niż te na czczo. Jeśli są to może to być objaw jakiejś delikatej hipoglikemii, która przy normalnych posiłkach jest totalnie ok, ale przy dowaleniu glukozy może być dramat

Mamy ładnego kropka. Dziś zrobiona cytologia - jeśli będę lekko plamić to mam się nie przestraszyć.
Kolejna wizyta 18 kwietnia i wtedy też panel badań i założona karta ciąży.
Od dziś też L4 ze względu macicę - jakieś nieładne naczynko mam bardzo blisko blizny i trzeba to kontrolować.
No i pięknie💚!
Ale to co? Takie naczynko może pęknąć, czy o co chodzi?
Dziewczyny, czy Was tez tak męczą zwykle czynności? Ja wychodzę spod prysznica tak zmęczona myciem włosów, ze muszę 15min odpocząć 🙈 moje mieszkanie jest na piętrze, jak wejdę po schodach to musze oddech łapać. Meczy mnie gotowanie obiadu a raczej stanie przy kuchni. nie wiem czy zrzucac to na obecny stan czy coś jest ze mną nie tak i przesadzam..
Dziś jakiś przypływ energii miałam po wczorajszym leżeniu.
Umyłam naczynia, potem oczywiście zrobiłam makaron spaghetti cacio e pepe (od razu większą ilość na jutro do pracy też) i poszliśmy z pieskiem na spacer.
Teraz dopiero klapnęłam na rzić.
Jedyne co, to mi się do pracy chodzić nie chce😝. Nudy są i czasem mnie ludzie wkurzają, ale jeszcze miesiąc wytrzymam, byle do urlopu🤞🏻.
Nie trzeba pić tego świństwa . Można zrobić coś takiego : oznaczyć we krwi stężenie hemoglobiny glikowanej – HbA1c
Super, tej informacji mi trzeba było. Dziękuję😍.
Jak samopoczucie?
Nie ma tragedii, robiłam dwa razy, ze smakową glukozą i ze zwykłą: ze zwykłą chyba lepiej mi poszło. One smakują jak lukier z pączka 😁
Lubię lukier, ale nie w nadmiarze😅.

No i pięknie💚!
Ale to co? Takie naczynko może pęknąć, czy o co chodzi?

Dziś jakiś przypływ energii miałam po wczorajszym leżeniu.
Umyłam naczynia, potem oczywiście zrobiłam makaron spaghetti cacio e pepe (od razu większą ilość na jutro do pracy też) i poszliśmy z pieskiem na spacer.
Teraz dopiero klapnęłam na rzić.
Jedyne co, to mi się do pracy chodzić nie chce😝. Nudy są i czasem mnie ludzie wkurzają, ale jeszcze miesiąc wytrzymam, byle do urlopu🤞🏻.

Super, tej informacji mi trzeba było. Dziękuję😍.
Jak samopoczucie?

Lubię lukier, ale nie w nadmiarze😅.
Nie tyle co pęknąć ale jeśli jest bardzo blisko starej blizny, to robiąc kolejne CC, mogą jej nie zauważyć i po prostu przeciąć a wtedy może być nieciekawie bo najzwyczajniej mogę się wykrwawić na stole. Aczkolwiek zrobił USG i przez pochwę i przez brzuch i na razie powiedział by się tym nie stresować bo zobaczymy jak będzie rosnąć brzuch to jak to się umiejscowi.

U mnie dziś od rana znów plamienia 😭😭😭 tym razem dużo więcej i już nie jasne tylko ciemne, brązowe 😔 do tego chce mi się rzygac na potęgę a musze siedzieć w pracy. Wizyta o 15, chyba nigdy dzień nie będzie mi się tal dłużył jak dziś… fatalnie się czuję i fizycznie i mentalnie 😩

Ja jeszcze póki co bez kibelka, ale jest mi wciąż niedobrze i mdło :(
Umówiłam się na badanie prenatalne na 20 kwietnia - będzie wtedy 11+5 wiec chyba spoko 😁
Kto ma jutro wizytę? Ktorej trzymamy kciuki? 😍
Jaaaa! Dziś 6+6 i pierwsza wizyta o 9:30 🥺
Właśnie wstałam i zauważyłam lekko różowe plamienie 😔

reklama
U mnie dziś od rana znów plamienia 😭😭😭 tym razem dużo więcej i już nie jasne tylko ciemne, brązowe 😔 do tego chce mi się rzygac na potęgę a musze siedzieć w pracy. Wizyta o 15, chyba nigdy dzień nie będzie mi się tal dłużył jak dziś… fatalnie się czuję i fizycznie i mentalnie 😩
Trzymam mocno kciuki aby to nie było absolutnie nic groźnego i abyś usłyszała dziś dobre wieści 🥺❤️

Do góry