Owulacja
Fanka BB :)
A powiesz nam co to za przeciwskazania?Już tłumaczę.
Po pierwsze i najważniejsze mam ku temu przeciwwskazania więc siłą mnie nie zmusza.
Po drugie jak każdego badania można odmówić, a ja uważam że są przypadki gdzie to badanie jest skrajnie niebezpieczne dla płodu. Ponieważ mało który lekarz przed zleceniem krzywej weryfikuje czy pacjentka nie miewa skłonności do hipoglikemii w ciąży (jest to prawie tak samo częste zjawisko jak cukrzyca ciążowa) to po prostu takie badanie w skrajnych przypadkach może doprowadzić do obumarcia płodu. Znam osobiście taki przypadek (tam było również przeciwwskaznie, które gin zignorowal).
Oczywiście miliony kobiet wykonuje to badanie i wszystko jest ok więc to też nie jest tak, że wszyscy umrzemy.
Ja po prostu jestem przewrażliwiona plus mam przeciwwskaznia.
A co w zamian.
Po pierwsze hemoglobina glikowana, należy pamiętać że ją trzeba wtedy oznaczać kilka razy w ciąży o obserwować tendencje.
Po drugie jak komuś bardzo zależy to tak zwany test kanapkowy.
Nie jest on idealny, ale w zupełności wystarczającym do zdiagnozowania ewentualnej cukrzycy ciążowej. Jest w 100% bezpieczny, można go wielokrotnie powtarzać bez żadnego uszczerbku na zdrowiu i pokazuje jak nasze cukry zachowują się po zjedzeniu realnego posiłku, a nie koszmarnej ilości cukru