reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2023

Już tłumaczę.
Po pierwsze i najważniejsze mam ku temu przeciwwskazania więc siłą mnie nie zmusza.
Po drugie jak każdego badania można odmówić, a ja uważam że są przypadki gdzie to badanie jest skrajnie niebezpieczne dla płodu. Ponieważ mało który lekarz przed zleceniem krzywej weryfikuje czy pacjentka nie miewa skłonności do hipoglikemii w ciąży (jest to prawie tak samo częste zjawisko jak cukrzyca ciążowa) to po prostu takie badanie w skrajnych przypadkach może doprowadzić do obumarcia płodu. Znam osobiście taki przypadek (tam było również przeciwwskaznie, które gin zignorowal).
Oczywiście miliony kobiet wykonuje to badanie i wszystko jest ok więc to też nie jest tak, że wszyscy umrzemy.
Ja po prostu jestem przewrażliwiona plus mam przeciwwskaznia.
A co w zamian.
Po pierwsze hemoglobina glikowana, należy pamiętać że ją trzeba wtedy oznaczać kilka razy w ciąży o obserwować tendencje.
Po drugie jak komuś bardzo zależy to tak zwany test kanapkowy.
Nie jest on idealny, ale w zupełności wystarczającym do zdiagnozowania ewentualnej cukrzycy ciążowej. Jest w 100% bezpieczny, można go wielokrotnie powtarzać bez żadnego uszczerbku na zdrowiu i pokazuje jak nasze cukry zachowują się po zjedzeniu realnego posiłku, a nie koszmarnej ilości cukru
A powiesz nam co to za przeciwskazania?

reklama
Mamy ładnego kropka. Dziś zrobiona cytologia - jeśli będę lekko plamić to mam się nie przestraszyć.
Kolejna wizyta 18 kwietnia i wtedy też panel badań i założona karta ciąży.
Od dziś też L4 ze względu macicę - jakieś nieładne naczynko mam bardzo blisko blizny i trzeba to kontrolować.
Cudownie 🥰 rośnijcie zdrowo!
Dziewczyny, czy Was tez tak męczą zwykle czynności? Ja wychodzę spod prysznica tak zmęczona myciem włosów, ze muszę 15min odpocząć 🙈 moje mieszkanie jest na piętrze, jak wejdę po schodach to musze oddech łapać. Meczy mnie gotowanie obiadu a raczej stanie przy kuchni. nie wiem czy zrzucac to na obecny stan czy coś jest ze mną nie tak i przesadzam..
Miałam tak na samym początku. Prasowałam na siedząco, a i tak mnie to męczyło tak, że potem musiałam leżeć i odpoczywać 😅

A jak to argumentujesz? Bo ja bym wolała znów tego w siebie nie wpychać, tym bardziej, ze mam glukometr i mogę im dostarczyć wyniki po 1h i po 2h bez najmniejszego problemu.
Ja tak robiłam w pierwszej ciąży. Kupiłam glukozę smakową, uwaliłam się na kanapie z serialami i mierzyłam glukometrem. Wypicie tego nie jest dla mnie problemem, ale potrójne kłucie i stres w przychodni w oczekiwaniu na kolejne pobrania już tak. Mam nadzieję, że tym razem lekarz też się zgodzi na takie rozwiązanie.

Fajnie, ze dobrze to znosisz, ja miałam już jakieś 4-5 razy w życiu i za każdym razem czuje się koszmarnie, jakbym zjadła trzypiętrowy tort czekoladowy i nic do końca dnia nie jestem w stanie zrobić. Uczucie ciężkości towarzyszy mi nadal następnego dnia. Ledwo jestem w stanie doczłapać się po tym do samochodu
Dopiero odczytałam wpis @Zazuu . Może też spełniasz warunki, żeby tego badania nie zrobić?

Cudownie 🥰 rośnijcie zdrowo!

Miałam tak na samym początku. Pracowałam na siedząco, a i tak mnie to męczyło tak, że potem musiałam leżeć i odpoczywać 😅

Ja tak robiłam w pierwszej ciąży. Kupiłam glukozę smakową, uwaliłam się na kanapie z serialami i mierzyłam glukometrem. Wypicie tego nie jest dla mnie problemem, ale potrójne kłucie i stres w przychodni w oczekiwaniu na kolejne pobrania już tak. Mam nadzieję, że tym razem lekarz też się zgodzi na takie rozwiązanie.
Ale nie powinnaś być wtedy sama. Był ktoś z Tobą?

A powiesz nam co to za przeciwskazania?

W moim przypadku jest to operacja żołądka po której hipoglikemia po takiej ilości cukru występuje bardzo często.
Raz robiłam to po operacji i cukier spadł mi tal mocno, że straciłam przytomność. Gdybym była wtedy w ciąży to dziecko by raczej nie przeżyło.
Płód ma dużo niższy poziom cukru niz my więc nasze spadki to jego spadki.
Jakbym miała coś doradzić to najpierw za pomocą glukometru obserwować się poposilkowo i jeśli cukry spadają za bardzo (na przykład po godzinie jest niższy niz na czczo) to po prostu odmówić badania.
Nie musicie mieć absolutnie żadnych powodów żeby odmówić, możecie powiedzieć nie i już i totalnie nic się nie wydarzy 😉
Ale też bez paniki w drugą stronę

W ogóle nie sądziłam, że można tego nie robić. Ale dobrze, że poruszacie ten temat. Jeśli można nawet tego uniknąć to podoba mi się to rozwiązanie.
@Zazuu a lekarz co na to, że nie będziesz tego robić? Zgodził się bez problemu?

W ogóle nie sądziłam, że można tego nie robić. Ale dobrze, że poruszacie ten temat. Jeśli można nawet tego uniknąć to podoba mi się to rozwiązanie.
@Zazuu a lekarz co na to, że nie będziesz tego robić? Zgodził się bez problemu?

Lekarz nie musi się zgadzać.
O wszystkich badaniach zawsze decydujemy my, mamy prawo odmówić absolutnie wszystkich "usług" medycznych.
Po prostu mówię, że odnawiam i nie poddaje dyskusji😂

reklama
Dziewczyny, czy Was tez tak męczą zwykle czynności? Ja wychodzę spod prysznica tak zmęczona myciem włosów, ze muszę 15min odpocząć 🙈 moje mieszkanie jest na piętrze, jak wejdę po schodach to musze oddech łapać. Meczy mnie gotowanie obiadu a raczej stanie przy kuchni. nie wiem czy zrzucac to na obecny stan czy coś jest ze mną nie tak i przesadzam..
Mam tak samo. Nie mam na nic siły, wszystko mnie męczy, a jak wchodzę po schodach to dostaję zadyszki. Gotowanie obiadu sprawia mi podwójny problem...nie mam siły plus wszystkie zapachy potęgują mdłości.

Do góry