reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2023

Na bolące piersi polecam ciepłe okłady.
Przy pierwszej ciąży moje piersi bardzo mnie bolały i urosły w ciągu krótkiego okresu czasu o dwa rozmiary.

Na początku po prostu ogrzewałam skarpetki nad parą i wkładałam do biustonosza- czułam wtedy ulgę.
Liście z kapusty też mogą pomóc.
dzięki chyba dzisiaj skorzystam i zrobię sobie jakieś ciepłe okłady może trochę ulży 🥲

reklama
Co to znaczy że masz złe doświadczenia? Coś więcej możesz powiedzieć?
To akurat chodziło o moją babcię i jej przyjmowanie tego leku przez kilka lat niepotrzebnie- to były te czasy, kiedy po 60-tce wypadało chodzić do lekarzy i brać niepotrzebnie leki bez zleconych jakichkolwiek badań. Miało to swoje konsekwencje, ale wchodziły do tego też inne leki i reakcje krzyżowe pomiędzy nimi.
Myślę, że krótkotrwałe zażywanie nie jest niebezpieczne.
Mimo wszystko na mdłości są inne leki.

Myślałam, że jest już wycofany.

Jestem w szoku, że dają Ci to świństwo.
Sorki, ale mam z Torecanem złe doświadczenia.

Mam nadzieję, że szybko dojdziesz do sił.
Daj znać, jak zrobią USG.
A rysunek córeczki śliczny🌈.
Rozumiem, ze chce chcesz dobrze ale nie straszmy jej dodatkowo kiedy i tak jest już przerażona w szpitalu. Uważam, ze jednak lekarze wiedza co robią i warto im zaufać, wiadomo, ze każdy lek działa na każdego inaczej. Jeden będzie zachwalał inny ostrzegał.

To akurat chodziło o moją babcię i jej przyjmowanie tego leku przez kilka lat niepotrzebnie- to były te czasy, kiedy po 60-tce wypadało chodzić do lekarzy i brać niepotrzebnie leki bez zleconych jakichkolwiek badań. Miało to swoje konsekwencje, ale wchodziły do tego też inne leki i reakcje krzyżowe pomiędzy nimi.
Myślę, że krótkotrwałe zażywanie nie jest niebezpieczne.
Mimo wszystko na mdłości są inne leki.

Myślałam, że jest już wycofany.
Myśle, ze w takiej sytuacji to wgl nie ma co porównywać

Rozumiem, ze chce chcesz dobrze ale nie straszmy jej dodatkowo kiedy i tak jest już przerażona w szpitalu. Uważam, ze jednak lekarze wiedza co robią i warto im zaufać, wiadomo, ze każdy lek działa na każdego inaczej. Jeden będzie zachwalał inny ostrzegał.
Ja jednak będę ostrzegać.
Zresztą już wyjaśniłam post wcześniej, o co chodziło.

Ja jednak będę ostrzegać.
Zresztą już wyjaśniłam post wcześniej, o co chodziło.
Dobrze rozumiem, ale w zasadzie to nie dotyczyło Ciebie ani Twojego organizmu zwłaszcza będąc w ciąży, i przede wszystkim dotyczylo wieloletniego stosowania jak sama napisałaś, wiec porównanie tego i wyrażanie takiego „szoku” gdy koleżanka leży dosyć przestraszona w szpitalu wydaje mi się nie potrzebne. Ale rozumiem, ze chcesz dobrze

jest ciut lepiej, dają mi torekan od wczoraj i chyba pomaga bo nie wymiotuje, trochę mdłości mam ale jestem w stanie już coś wypić i zjeść , apetyt powoli wraca. Stresuje się tym torekanem bo z tego co wiem nie jest w 100% bezpieczny, co do maluszka nic więcej nie wiem bo narazie USG nie robili, zapytam lekarza wieczorem czy można by dzisiaj albo jutro jeszcze zrobic. Ogólnie nie podoba mi się że on wczoraj używał dopplera bo z tego co wiem to w 1 trymestrze nie jest to korzystne dla dziecka. Jestem ogólnie w wielkim stresie , strasznie się boję o naszą fasolke.
Córka bardzo się martwiła że jestem chora i wczoraj powiedzieliśmy jej o ciąży. I dzisiaj przywiozła mi do szpitala laurkę, popłakałam się jak zobaczyłam na tym rysunku małe dziecko, ona już tyle rozumie i bardzo się ucieszyła na myśl że będzie miała rodzeństwo 🥹😥 nie wyobrażam sobie jakbym miała jej powiedzieć jeśli stanie się najgorsze...
Będzie dobrze, musisz myśleć pozytywnie 💪❤️ słyszałam, że na mdłości dobry jest lek xonvea. Może po wyjściu ze szpitala po prostu umów się na cito do zaufanego gina i tyle 😉 nie martw się tymi kilkoma dawkami, bo przecież by Ci nie dawali czegoś co mogłoby zaszkodzić, bo łatwo dojść do tego kto to zlecił, raczej żaden lekarz tak nie ryzykuje... Ale po prostu jak są lepsze opcje to warto z nich korzystać. Trzymam kciuki za jutrzejsze USG ✊

O Boże, nie nie to ja nie chce ryzykować. Już wole się przemęczyć. A solą morska psikam, ale za wiele nie daje póki co 😣
Jutro będę u lekarza to zapytam jakie leki można brać w razie przeziębienia i dam Ci znać. Przy katarze pomocne są inhalacje, nie wiem czy masz taki sprzęt w domu? My mamy od kiedy córka poszła do przedszkola i przydaje się bardzo 😅 plus fajnie działa balsam na lekki oddech, z tym, że to trzeba doczytać czy można w ciąży. Ja ostatnio smarowalam tym siebie i córkę i teraz do mnie dotarło, że oczywiście nie sprawdziłam, czy mogę 🤦 no i do weryfikacji olejki eteryczne, bo też fajnie nos odtykają. Zobacz sobie u pana tabletki "katarkiller", ale nie wiem jakie można w ciąży, a jakie nie. W każdym razie chodzi o sam pomysł z podpaską. Jutro też dopytam czy można wdychać w ciąży, bo córce teraz nie robiłam z obawy, że nie można.
Ja jednak nie wytrzymałam czekać i lecę na usg w następnym tyg w sobotę prywatnie 🙈 jestem taka ciekawa żeby już coś zobaczyć ze nie wytrzymam czekać do 4 kwietnia bo tak miałam ustalone usg u mojego lekarza,ja ogólnie nadal większych obaw nie mam i podchodzę do tego z rezerwą,jestem bardzo świadoma ze nadal wszystko może się wydarzyć,tym bardziej ze jeszcze usg nie miałam także nic nie wiadomo,ale tez jakoś nie dopuszczam myśli ze mogę poronić i coś może być nie tak.Staram się funkcjonować normalnie,alee kurde ciężko jest,mogła bym cały dzień spać ☹️,cały czas ziewam do tego na żołądku jakoś dziwnie i zawroty głowy mam a najgorsze teraz to wahania nastroju i piersi bolące😭 nie wiem czy tak samo macie ale jak zdejmuje stanik to muszę piersi przytrzymać bo takie wielkie się zrobiły i bardzo obolałe,okropne to uczucie takie ciągnące nie do wytrzymania ..
No i super, że to USG wcześniej 🥳 na piersi nie wiem, czy teraz się sprawdzi, ale mi bardzo pomagały okłady z kapusty przy zastojach jak karmiłam 😉

Dobrze rozumiem, ale w zasadzie to nie dotyczyło Ciebie ani Twojego organizmu zwłaszcza będąc w ciąży, i przede wszystkim dotyczylo wieloletniego stosowania jak sama napisałaś, wiec porównanie tego i wyrażanie takiego „szoku” gdy koleżanka leży dosyć przestraszona w szpitalu wydaje mi się nie potrzebne. Ale rozumiem, ze chcesz dobrze
Tak, chcę dobrze, bo pewnie, kiedy @Justynka28 zostanie wypisana, dostanie receptę na leki przeciwwymiotne.
Niech zapyta wtedy, czy nie ma jakichś innych środków mniej obciążających układ neurologiczny.
I nie chodzi mi w tym momencie o ciążę, a samą Justynkę.
Szoku w mojej wypowiedzi nie było, jest jedynie ostrzeżenie.

I dobrze, że wiem, że Torecan mogą w razie mdłości zastosować, bo ja akurat nie zgodzę się w moim przypadku na ten lek.

reklama
Będzie dobrze, musisz myśleć pozytywnie 💪❤️ słyszałam, że na mdłości dobry jest lek xonvea. Może po wyjściu ze szpitala po prostu umów się na cito do zaufanego gina i tyle 😉 nie martw się tymi kilkoma dawkami, bo przecież by Ci nie dawali czegoś co mogłoby zaszkodzić, bo łatwo dojść do tego kto to zlecił, raczej żaden lekarz tak nie ryzykuje... Ale po prostu jak są lepsze opcje to warto z nich korzystać. Trzymam kciuki za jutrzejsze USG ✊
Też coś czytałam o tym leku i jeśli po wyjściu ze szpitala dalej będą mnie męczyć mdłości to zapytam swojej lekarki, jestem umowna na 17.03 do niej. Co do torekanu kojarzę że z córką też go brałam chyba 3 dni bo już też nie dawałam sobie rady z wymiotami i lekarka mi przepisala i wszystko było ok, tylko wtedy miałam jakieś większe zaufanie do lekarzy a teraz staram się wszystko sprawdzać co przepisują itd stąd też moje zmartwienie tym torekanem ale myślę że te 3 czy 4, dawki nie wyrządza krzywdy.

Do góry