reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2023

Ja się bije z myślami czy nie umówić się do ginekologa.
Ciągnie mnie dosyć intensywnie brzuch. :-/
Mam wypieki na twarzy.. powiedzcie, że wy tez tak macie
momentami mnie ciągnie i mam całkiem mocny skurcz jak na okres ale jest to chwilowe,szybko przechodzi i zdarza się to pare razy na dzień,czasem mam tak ze aż za brzuch się łapie bo czuje taki skurcz ale się nie przejmuje bo nie ma krwi i wiem ze to w moment przechodzi jest to chwila,tez jestem spokojniejsza bo dużo kobiet które były w ciazy i urodziły mówią ze tak samo miały,także staram się nie zamartwiać póki nie muszę jak coś się wydarzy będę się dopiero martwić 🤷‍♀️

reklama
Mój skromny arsenał. Nie, nie przeczytałam wszystkich od deski do deski 🤣
Plus segregator od mamy ginekolog. Teraz też już mam kupiony 🤭
Wiem, że niedawno mama ginekolog z drugim lekarzem wydali książkę o ciąży.
Ogrom wiedzy (a w zasadzie najwięcej) czerpałam z internetu. Polecam zaobserwować profile typu mama fizjoterapeuta- świetnie pokazane jak wspierać rozwój maluszka, jak nosić, przekladać itp.
Justyna Naglowska (wspaniała podcasterka, nie wiem czy znacie) nagrała serię świetnych podcastów "Matka też człowiek" baaaardzo polecam 🥰
Nie chodziłam do szkoły rodzenia. Nawet do położnej nie chodziłam (pandemia), ani ona do mnie nie przyjeżdżała po porodzie tylko gadalyśmy sobie przez telefon w ramach telewizyty 😅
Nie martwcie się, bo na pewno sobie świetnie poradzicie i będziecie najlepszymi mamami ❤️ i to bez różnicy czy zrobicie doktorat z wiedzy o noworodkach czy też nie. To się po prostu czuje ❤️
Pokaźna biblioteczka! ❤️ Na pewno skorzystam z poleceń. Dziękuję.😘 Właśnie korzystałaś poprzednio z tego segregatora mamy ginekolog, jak oceniasz? Właśnie się zastanawiam nad zamówieniem, ale mam obawy, że to za wcześnie… Bardzo bym chciała myśleć inaczej, ale mam taką blokadę. 🙈

Pewnie takie bóle to będzie miała większość z nas. Moja to 4 ciąża a tez się zastanawiam jak jajnik pociągnie czy brzuch się jakby napina na miesiączkę boli i plecy …. Ale przecież to norma tak jak piszecie. Tylko chyba hormony już się udzielają.😉 macica jest bardzo teraz przekrwiona i się szykuje na kolejne miesiące wiec mówię sobie „ tak ma być aby było dobrze później „ a właśnie tez wiem ze jak nie ma gorączki czy krwawień to wrzucić na luz 😉

momentami mnie ciągnie i mam całkiem mocny skurcz jak na okres ale jest to chwilowe,szybko przechodzi i zdarza się to pare razy na dzień,czasem mam tak ze aż za brzuch się łapie bo czuje taki skurcz ale się nie przejmuje bo nie ma krwi i wiem ze to w moment przechodzi jest to chwila,tez jestem spokojniejsza bo dużo kobiet które były w ciazy i urodziły mówią ze tak samo miały,także staram się nie zamartwiać póki nie muszę jak coś się wydarzy będę się dopiero martwić 🤷‍♀️
Ja mam tak samo, najczęściej w nocy i aż mnie zimne poty oblewają przy tym skurczu. Wczoraj mówiłam o tym lekarzowi i mówił, żeby się tym nie przejmować, że tak może być i można wziąć nospe.

Ze swojego doświadczenia jeszcze dodam - zarówno w pierwszej jak i aktualnej ciąży mam bóle okresowe, ciągnięcia i kłucia. Z pierwszej ciąży jest zdrowy 5-latek :) w ciąży pozamacicznej tez odczuwałam bóle, ale one w pewnym momencie nasiliły się na tyle, ze nie byłam w stanie się wyprostować ani ustać na nogach + wystąpiło krwawienie. Jeżeli czujemy tylko delikatne pobolewania, z którymi jesteśmy w stanie funkcjonować i nie ma przy tym krwawień to powinnismy się zrelaksować i cieszyć ciążą 🥰

Temat dla rozluźnienia atmosfery- Wasi faceci też czekają na poranne mdłości 😁?

Bo wiecie, jaki jest sposób na na nie 😎
Licking Ice Cream GIF by Unbreakable Kimmy Schmidt

Kochane, co do bóli to ja też je odczuwam. W pierwszej ciąży mialam dosyć mocne i dlugo mi towarzyszyły, momentami to były az takie skurcze, myslalam ze zaraz zacznę krwawic do tego mocno bolał krzyż, ale wszysrko było dobrze, urodziłam zdrową córkę. W drugiej coazs tez miewałam bole podobne do miesiackzowych, ciągnięcia itp ale już nie były tak intensywne jak w tej pierwszej, straciłam ciążę w 10 tc ale dziecko było chore wiec bole nie miały nic z tym wspólnego. Teraz w styczniu mialam niby biochemiczna, hak się dowiedziałam to mialam lekkie bole miesiączkowe, ale pewnego dnia dostalam ostrego bolu po lewej stronie, tak bardzo bolalo, kłuło i rwała cała nogą ze juz wiedzialam ze cos jest nie tak I faktycznie, po jakies 3 godzinach pojawiło się krwawienie. Teraz odczuwam pobolewania, ciągnięcia, klucia, ale jest to wg mnie normalne.. nie przeszkadza mi to w wykonywaniu czynności i przypomina, że jestem w ciąży, a fasolka rośnie i niech tak rośnie do listopada ❤️❤️

Pokaźna biblioteczka! ❤️ Na pewno skorzystam z poleceń. Dziękuję.😘 Właśnie korzystałaś poprzednio z tego segregatora mamy ginekolog, jak oceniasz? Właśnie się zastanawiam nad zamówieniem, ale mam obawy, że to za wcześnie… Bardzo bym chciała myśleć inaczej, ale mam taką blokadę. 🙈
Mi się bardzo spodobał, bo są takie podstawowe informacje ciążowe, miejsca na zapiski, daty wizyt, no i wszystko super uporządkowane dzięki temu miałam. Jak jechałam do szpitala to miałam pewność, że wszystko mam.
Generalnie przeżyjesz bez tego, wiadomo, ale jest to fajny gadżet 😁
Ja kupiłam na olx, babka sprzedawała zdublowany prezent, więc wyszło trochę taniej.

reklama
Mnie dopadły po obiedzie takie mdłości że nie jestem w stanie nic przełknąć. Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi to niewielka ulgę przynosi mi zagryzanie ogórków kiszonych, mam wrażenie że po tym trochę mniej mnie mdli 😱leżę i odpoczywam, spać mi się chce tez cały dzień , czekam aż córka pójdzie spać i ja położę się odrazu po niej

Do góry