reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2023

Ja się bije z myślami czy nie umówić się do ginekologa.
Ciągnie mnie dosyć intensywnie brzuch. :-/
Mam wypieki na twarzy.. powiedzcie, że wy tez tak macie
momentami mnie ciągnie i mam całkiem mocny skurcz jak na okres ale jest to chwilowe,szybko przechodzi i zdarza się to pare razy na dzień,czasem mam tak ze aż za brzuch się łapie bo czuje taki skurcz ale się nie przejmuje bo nie ma krwi i wiem ze to w moment przechodzi jest to chwila,tez jestem spokojniejsza bo dużo kobiet które były w ciazy i urodziły mówią ze tak samo miały,także staram się nie zamartwiać póki nie muszę jak coś się wydarzy będę się dopiero martwić 🤷‍♀️

reklama
Mój skromny arsenał. Nie, nie przeczytałam wszystkich od deski do deski 🤣
Plus segregator od mamy ginekolog. Teraz też już mam kupiony 🤭
Wiem, że niedawno mama ginekolog z drugim lekarzem wydali książkę o ciąży.
Ogrom wiedzy (a w zasadzie najwięcej) czerpałam z internetu. Polecam zaobserwować profile typu mama fizjoterapeuta- świetnie pokazane jak wspierać rozwój maluszka, jak nosić, przekladać itp.
Justyna Naglowska (wspaniała podcasterka, nie wiem czy znacie) nagrała serię świetnych podcastów "Matka też człowiek" baaaardzo polecam 🥰
Nie chodziłam do szkoły rodzenia. Nawet do położnej nie chodziłam (pandemia), ani ona do mnie nie przyjeżdżała po porodzie tylko gadalyśmy sobie przez telefon w ramach telewizyty 😅
Nie martwcie się, bo na pewno sobie świetnie poradzicie i będziecie najlepszymi mamami ❤️ i to bez różnicy czy zrobicie doktorat z wiedzy o noworodkach czy też nie. To się po prostu czuje ❤️
Pokaźna biblioteczka! ❤️ Na pewno skorzystam z poleceń. Dziękuję.😘 Właśnie korzystałaś poprzednio z tego segregatora mamy ginekolog, jak oceniasz? Właśnie się zastanawiam nad zamówieniem, ale mam obawy, że to za wcześnie… Bardzo bym chciała myśleć inaczej, ale mam taką blokadę. 🙈

Pewnie takie bóle to będzie miała większość z nas. Moja to 4 ciąża a tez się zastanawiam jak jajnik pociągnie czy brzuch się jakby napina na miesiączkę boli i plecy …. Ale przecież to norma tak jak piszecie. Tylko chyba hormony już się udzielają.😉 macica jest bardzo teraz przekrwiona i się szykuje na kolejne miesiące wiec mówię sobie „ tak ma być aby było dobrze później „ a właśnie tez wiem ze jak nie ma gorączki czy krwawień to wrzucić na luz 😉

momentami mnie ciągnie i mam całkiem mocny skurcz jak na okres ale jest to chwilowe,szybko przechodzi i zdarza się to pare razy na dzień,czasem mam tak ze aż za brzuch się łapie bo czuje taki skurcz ale się nie przejmuje bo nie ma krwi i wiem ze to w moment przechodzi jest to chwila,tez jestem spokojniejsza bo dużo kobiet które były w ciazy i urodziły mówią ze tak samo miały,także staram się nie zamartwiać póki nie muszę jak coś się wydarzy będę się dopiero martwić 🤷‍♀️
Ja mam tak samo, najczęściej w nocy i aż mnie zimne poty oblewają przy tym skurczu. Wczoraj mówiłam o tym lekarzowi i mówił, żeby się tym nie przejmować, że tak może być i można wziąć nospe.

Ze swojego doświadczenia jeszcze dodam - zarówno w pierwszej jak i aktualnej ciąży mam bóle okresowe, ciągnięcia i kłucia. Z pierwszej ciąży jest zdrowy 5-latek :) w ciąży pozamacicznej tez odczuwałam bóle, ale one w pewnym momencie nasiliły się na tyle, ze nie byłam w stanie się wyprostować ani ustać na nogach + wystąpiło krwawienie. Jeżeli czujemy tylko delikatne pobolewania, z którymi jesteśmy w stanie funkcjonować i nie ma przy tym krwawień to powinnismy się zrelaksować i cieszyć ciążą 🥰

Temat dla rozluźnienia atmosfery- Wasi faceci też czekają na poranne mdłości 😁?

Bo wiecie, jaki jest sposób na na nie 😎
Licking Ice Cream GIF by Unbreakable Kimmy Schmidt

Kochane, co do bóli to ja też je odczuwam. W pierwszej ciąży mialam dosyć mocne i dlugo mi towarzyszyły, momentami to były az takie skurcze, myslalam ze zaraz zacznę krwawic do tego mocno bolał krzyż, ale wszysrko było dobrze, urodziłam zdrową córkę. W drugiej coazs tez miewałam bole podobne do miesiackzowych, ciągnięcia itp ale już nie były tak intensywne jak w tej pierwszej, straciłam ciążę w 10 tc ale dziecko było chore wiec bole nie miały nic z tym wspólnego. Teraz w styczniu mialam niby biochemiczna, hak się dowiedziałam to mialam lekkie bole miesiączkowe, ale pewnego dnia dostalam ostrego bolu po lewej stronie, tak bardzo bolalo, kłuło i rwała cała nogą ze juz wiedzialam ze cos jest nie tak I faktycznie, po jakies 3 godzinach pojawiło się krwawienie. Teraz odczuwam pobolewania, ciągnięcia, klucia, ale jest to wg mnie normalne.. nie przeszkadza mi to w wykonywaniu czynności i przypomina, że jestem w ciąży, a fasolka rośnie i niech tak rośnie do listopada ❤️❤️

Pokaźna biblioteczka! ❤️ Na pewno skorzystam z poleceń. Dziękuję.😘 Właśnie korzystałaś poprzednio z tego segregatora mamy ginekolog, jak oceniasz? Właśnie się zastanawiam nad zamówieniem, ale mam obawy, że to za wcześnie… Bardzo bym chciała myśleć inaczej, ale mam taką blokadę. 🙈
Mi się bardzo spodobał, bo są takie podstawowe informacje ciążowe, miejsca na zapiski, daty wizyt, no i wszystko super uporządkowane dzięki temu miałam. Jak jechałam do szpitala to miałam pewność, że wszystko mam.
Generalnie przeżyjesz bez tego, wiadomo, ale jest to fajny gadżet 😁
Ja kupiłam na olx, babka sprzedawała zdublowany prezent, więc wyszło trochę taniej.

reklama
Mnie dopadły po obiedzie takie mdłości że nie jestem w stanie nic przełknąć. Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi to niewielka ulgę przynosi mi zagryzanie ogórków kiszonych, mam wrażenie że po tym trochę mniej mnie mdli 😱leżę i odpoczywam, spać mi się chce tez cały dzień , czekam aż córka pójdzie spać i ja położę się odrazu po niej

Do góry