Takie rady to u moich dziadków 73 letnich, ale od rodziców to nie. Mąż prędzej czyni takie uwagi niż rodzice niestety. Sam nie opiekuje się dziećmi i myśli że jego uwagi czynione raz w tygodniu jak jest w domu pomagają w ich wychowaniu Mój tata raz tylko próbował mnie przekonać do jego metod odpieluchowania, ale ja raczej prędko sprowadziłam go na ziemię czyniąc uwagi co mi się u niego nie podoba. Już nie próbuje.Ja celowalam tak z ciaza zeby od polowy mieszkac juz u siebie, wole problemy organizacyjne niz sluchac "a gdzie ma skarpetki?", "pewnie glodna" , " ubierzcie jej kurtke na klatke" ( na klatce schodowej w zimie kilka stopni mniej niz na pietrze). Szwagierka teraz mieszka z noworodkiem , "korzysta".
reklama
Wygląda jakby ci się zrobił zastój. Jeśli się go nie pozbędziesz może się zrobić zapalenie - to miejsce zrobi się ciepłe, zaczerwienione i możesz dostać temp. Ja przed karmieniem na 10 min przykładałam termofor na to miejsce. Musisz karmić albo ściągać laktatorem. Bo jak się zrobi zapalenie to wtedy lekarz i będzie igła musiał odblokować kanalik. Tu też masz domowe sposoby. Link do: Zatkany kanalik – domowe sposobyDziewczyny, pomóżcie! Dzisiaj w nocy jedna z moich piersi zrobiła się mocno twarda, tak jak wtedy gdy jest w niej dużo mleka. Problem w tym, że karmienie zrobiło się dla mnie bardzo bolesne, a pomimo tego, że co chwilę przystawiam małego to i nadal jest twarda i boli podczas dotyku... Nie miałam wcześniej problemów z karmieniem, przystawiam na prawdę często. Co mogę zrobić? Masowałam, ale bez efektów. Nie wiem nawet co to jest
Unficzka
Fanka BB :)
Wygląda jakby ci się zrobił zastój. Jeśli się go nie pozbędziesz może się zrobić zapalenie - to miejsce zrobi się ciepłe, zaczerwienione i możesz dostać temp. Ja przed karmieniem na 10 min przykładałam termofor na to miejsce. Musisz karmić albo ściągać laktatorem. Bo jak się zrobi zapalenie to wtedy lekarz i będzie igła musiał odblokować kanalik. Tu też masz domowe sposoby. Link do: Zatkany kanalik – domowe sposoby
Dziękuję za podpowiedź! Między czasie jeszcze wypatrzyłam, że na sutku zrobiła mi się taką biała kropka. Zgodnie z tym co wyczytałam w internecie bo męczyłam się już w nocy, robiłam gorące okłady, trzymałam pierś w misce z ciepłą wodą... i przykładałam waciki z oliwą. I oczywiście synka przystawialam praktycznie cały czas. W końcu po którymś karmieniu ten zastój zszedł i tej białej plamki już nie ma. Jeszcze trochę boli, nie wiem czy dlatego, że coś jeszcze jest nie tak, czy może być obolałe po tym, że pokarm się zbierał.
Ty w standardzie przed każdym karmienie grzejesz termoforem? Przez pół roku nie miałam żadnych problemów z karmieniem....
tez mialam taka kropke, bylam z tym u lekarza, mialam nakuwane ale nic nie poszlo, dlugo to utrzymywalo sie, mialam bardzo natluszczac, w koncu przy ktoryms karmieniu zeszlo, bolalo okropnie. Ale Pani doktor powiedziala, ze z tego zapalenia nie bedzieDziękuję za podpowiedź! Między czasie jeszcze wypatrzyłam, że na sutku zrobiła mi się taką biała kropka. Zgodnie z tym co wyczytałam w internecie bo męczyłam się już w nocy, robiłam gorące okłady, trzymałam pierś w misce z ciepłą wodą... i przykładałam waciki z oliwą. I oczywiście synka przystawialam praktycznie cały czas. W końcu po którymś karmieniu ten zastój zszedł i tej białej plamki już nie ma. Jeszcze trochę boli, nie wiem czy dlatego, że coś jeszcze jest nie tak, czy może być obolałe po tym, że pokarm się zbierał.
Ty w standardzie przed każdym karmienie grzejesz termoforem? Przez pół roku nie miałam żadnych problemów z karmieniem....
Unficzka
tez mialam taka kropke, bylam z tym u lekarza, mialam nakuwane ale nic nie poszlo, dlugo to utrzymywalo sie, mialam bardzo natluszczac, w koncu przy ktoryms karmieniu zeszlo, bolalo okropnie. Ale Pani doktor powiedziala, ze z tego zapalenia nie bedzie
Też naczytałam się o tym nakłuwaniu, dlatego od rana siedziałam z tym cyckiem w misce i oliwą... Ogólnie wszystkie karmienia od nocy bardzo mocno bolały. Zastanawiam się tylko co robiłam źle, że nagle się zapchało i jak się ustrzec przed powtórka.
Ja nie mam doświadczenia z bólem piersi, ale może spalas na brzuchu. Ja nie wiem ile w tym prawdy, ale kiedyś przeczytałam artykuł że od ucisku w piersi może zatkac się kanalik przez noc. Pilnuje się by tak nie spać.Też naczytałam się o tym nakłuwaniu, dlatego od rana siedziałam z tym cyckiem w misce i oliwą... Ogólnie wszystkie karmienia od nocy bardzo mocno bolały. Zastanawiam się tylko co robiłam źle, że nagle się zapchało i jak się ustrzec przed powtórka.
Unficzka
Ja nie mam doświadczenia z bólem piersi, ale może spalas na brzuchu. Ja nie wiem ile w tym prawdy, ale kiedyś przeczytałam artykuł że od ucisku w piersi może zatkac się kanalik przez noc. Pilnuje się by tak nie spać.
A to nawet nie wiedziałam, na ogół zasypiam na boku, ale często budzę się na brzuchu. Bo częstotliwości karmienia, pozycji, innych nawyków nie zmieniłam...
Unficzka
Mnie bolały piersi, ale tylko na początku. Obkładałam je liściami kapusty.
Jakie warzywa gotujecie dzieciom? Które lubią najbardziej? Mój nadal woli mleczko. Podajecie już mięsko? Albo buraczki?
U nas najlepsze to kalafior, buraczki i seler. Gotowałam jeszcze marchewki, dynie, pietruszkę, groszek, cukinie, Najlepszy posiłek "złożony" to seler, marchewka i jajko. Dawałam w słoiczkach potrawki z kurczakiem, królikiem i łososiem. Smakowały mu tylko z królikiem, takie arystokratyczne podniebienie mi się trafiło
reklama
Nie nie, tylko jak mi się pojawia zastój. Miałam już kilka razy. Udało się z częstym przystawianiem i termoforem. Mnie jeszcze tak z dzień to miejsce gdzie był zastoj bolało. Potem już bez problemów.Dziękuję za podpowiedź! Między czasie jeszcze wypatrzyłam, że na sutku zrobiła mi się taką biała kropka. Zgodnie z tym co wyczytałam w internecie bo męczyłam się już w nocy, robiłam gorące okłady, trzymałam pierś w misce z ciepłą wodą... i przykładałam waciki z oliwą. I oczywiście synka przystawialam praktycznie cały czas. W końcu po którymś karmieniu ten zastój zszedł i tej białej plamki już nie ma. Jeszcze trochę boli, nie wiem czy dlatego, że coś jeszcze jest nie tak, czy może być obolałe po tym, że pokarm się zbierał.