reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

To jest steryd. Nie smaruj tym buzi bo potrafią zostać plamy na długie miesiące. Ja stosowałam do podratowania skóry przy zostrzeniu zmian przy alergii z ciężkim AZS. Jak nie usunelam z diety alergenu to po odstawieniu wszystko wracała do normy. No i długie stosowanie może spowolnić rozwój ruchowy dziecka pomimo że to krem tak twierdziła przynajmniej nasza neurolg. Choć do końca nie łapie jak.
No właśnie o buzię chciałam spytać. Przepisał nam to pediatra na plamki, w ulotce napisane, żeby nie stosować dłużej niż 3 dni. Tyle smarowałam, czas minął, ale coś tam jeszcze mu zostało z plamek, które miał. Chciałam zapytać, czy stosowała któraś dłużej, ale jak piszesz o tych plamach na długie miesiące to sobie daruję.
BTW, myślałam, że wszystkie sterydy są na receptę.

reklama
No właśnie o buzię chciałam spytać. Przepisał nam to pediatra na plamki, w ulotce napisane, żeby nie stosować dłużej niż 3 dni. Tyle smarowałam, czas minął, ale coś tam jeszcze mu zostało z plamek, które miał. Chciałam zapytać, czy stosowała któraś dłużej, ale jak piszesz o tych plamach na długie miesiące to sobie daruję.
BTW, myślałam, że wszystkie sterydy są na receptę.
To jest chyba najbardziej łagodny ze sterydów a niektórzy lekarze nawet o tych plamach nie mówią. Alergolog mnie uświadomił, bo dermatolg kazał całego smarować od stóp do głów. Potem neurolg stwierdził że od tego jest opóźniony ruchowo 😵 Też nie zawsze skóra od razu reaguje rozjasnieniem, bo mój syn ma taką trochę ciemniejszą karnacje. Nawet zimą wygląda jakby był trochę opalony i nie miał białych plam. Za to kuzynka też atopiczka za każdym razem jak ma nawrót musi pilnować się by się nie opalić bo skóra w tych miejscach robi się jej biała po jedynym posmarowaniu.

W ulotce jest napisane, że może opóźniać rozwój i przez to w ogóle strachłam, czy tego używać. Potem stwierdziłam, że skoro to tylko 3 dni i ma pomóc zniknąć plamkom to w tak krótkim czasie krzywdy mu nie zrobi... Ale nie zniknęły do końca kurczę, albo wracają 🤔

Jutro ruszam na łowy 😁

Dziewczyny, czy Wasze dzieci nadal są takie niespokojne przy piersi? Mój cały czas się wykręca i płacze, a do tego za dnia zrobił się bardzo marudny, zastanawiam się czy po prostu nie jest głodny 😔
Moja się trochę uspokoiła, myślę że u nas to był skok rozwojowy bo wieczór też wrócił w miarę do normy dzisiaj.
A twój dostaje butelke? Bo ja mam wrażenie że jak moja dostaje trochę częściej to się "rozleniwia" i nie chce ssać. Szczególnie jak jest zmęczona.
Ja akurat mam taką laktacje że ona się nie musi przeważnie wysilać więc wieczorem jak się trafi że trzeba dłużej się pomęczyć to jest awantura :)

W ulotce jest napisane, że może opóźniać rozwój i przez to w ogóle strachłam, czy tego używać. Potem stwierdziłam, że skoro to tylko 3 dni i ma pomóc zniknąć plamkom to w tak krótkim czasie krzywdy mu nie zrobi... Ale nie zniknęły do końca kurczę, albo wracają 🤔
Ja też kilka razy już użyłam, bo moja ma baaaardzo wrażliwa skórę i wolałam użyć maści że sterydem żeby nie porobiły się rany na skórze jak juz nic innego nie pomogło.
My nadal walczymy z ciemieniucha... Ale to podobno częste u maluchów z alergia na krowie mleko

Moja się trochę uspokoiła, myślę że u nas to był skok rozwojowy bo wieczór też wrócił w miarę do normy dzisiaj.
A twój dostaje butelke? Bo ja mam wrażenie że jak moja dostaje trochę częściej to się "rozleniwia" i nie chce ssać. Szczególnie jak jest zmęczona.
Ja akurat mam taką laktacje że ona się nie musi przeważnie wysilać więc wieczorem jak się trafi że trzeba dłużej się pomęczyć to jest awantura :)

Butelkę dostaje jedną na noc bo słabo przybierał i w sumie nadal jego waga zbyt wysoka nie jest. Dzisiaj wyszło 6200 gdzie za 3 dni kończymy 5 miesięcy. To o 100gram mniej niż 10 dni temu. Jutro jeszcze rano sprawdzę bo aż mi się wierzyć nie chce. W nocy je spokojnie, pierwsza karmienie rano też, z butelką nie ma problemów, a w ciągu dnia są wielkie awantury.

Butelkę dostaje jedną na noc bo słabo przybierał i w sumie nadal jego waga zbyt wysoka nie jest. Dzisiaj wyszło 6200 gdzie za 3 dni kończymy 5 miesięcy. To o 100gram mniej niż 10 dni temu. Jutro jeszcze rano sprawdzę bo aż mi się wierzyć nie chce. W nocy je spokojnie, pierwsza karmienie rano też, z butelką nie ma problemów, a w ciągu dnia są wielkie awantury.
Kurcze ten brak przybierania na wadze jest niepokojący.
U mnie na porannym karmieniu mam najbardziej pełne piersi po nocy więc najłatwiej się małej je. Może u ciebie podobnie i dlatego potem dopiero ma problem. W nocy myślę że tak na śpiąco jak je to go ssanie usypia.
Jak nie przybiera to bym chyba skonsultowała z pediatra.

Tak was czytam i ja czasem pije piwo karmi powiem wam nawet dobre a najlepiej mi smakuje żurawinowe karmi ale bardzo ciężko je dostać..

Czytam że wasze maluchy robią awantury przy piersi a mój robi przy butelce 😋🙈🙊 najczęściej jak jest już po kąpieli do spania to też już mu się ściągnąć nie chce i najlepiej by spał 🙊🙈 a jak tylko mu się zachce to trzeba już natychmiast myć i spać.

Kurcze ten brak przybierania na wadze jest niepokojący.
U mnie na porannym karmieniu mam najbardziej pełne piersi po nocy więc najłatwiej się małej je. Może u ciebie podobnie i dlatego potem dopiero ma problem. W nocy myślę że tak na śpiąco jak je to go ssanie usypia.
Jak nie przybiera to bym chyba skonsultowała z pediatra.

Jutro jeszcze rano sprawdzę, ale ważyłam cztery razy dzisiaj dla pewności... Wizytę mam dopiero 20 kwietnia przy szczepieniach, nie wiem czy czekać czy szybciej się zgłosić 😔. U mnie po nocy tak samo, mleka bardzo dużo, aż twarde piersi są. Później bardzo często przystawiam to i tego pokarmu wiele nie ma (na ogół dopomina się o jedzenie zaraz po przebudzeniu i przed spaniem czyli co jakieś 2-2,5h). Głupieje gdy pomyślę, że może być głodny, już nie wiem czy może dawać więcej/częściej mleka modyfikowanego czy zacząć rozszerzać dietę .

reklama
Do góry