reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

U nas problemy ze spaniem. Mała jest ciągle marudna, bo niewyspana. Ma dużą trudność by wejść z płytkiego snu w twardy. Śpi jak kamień jak syn pójdzie spać do momentu jak się obudzi. Potrafi bite 10 h przespać, ale w dzień też potrzebuję drzemki. Młody wybudza. ją. gdy biega i się drze, albo wystarczy że głośno mówi i po spaniu. W ciągu dnia potrafi mieć nawet 6-7 drzemek wszystkie po 15 minut.
To tak jak u mnie. W nocy ładnie śpi, ale w dzień to jest masakra. Kilka drzemek po max. 15 minut i przez to marudzi cały dzień.
Rozszerzanie diety zaczynacie po 4 miesiącu czy po 6? Od czego zacząć? Najpierw gotowane warzywa, a kaszka kiedy?
Ja karmie piersią. Podiatra powiedziała żeby cały czas karmić, a mleka modyfikowanego mu nie dawać jak mam pokarm, tylko od razu rozszerzać dietę.

reklama
To tak jak u mnie. W nocy ładnie śpi, ale w dzień to jest masakra. Kilka drzemek po max. 15 minut i przez to marudzi cały dzień.
Rozszerzanie diety zaczynacie po 4 miesiącu czy po 6? Od czego zacząć? Najpierw gotowane warzywa, a kaszka kiedy?
Ja karmie piersią. Podiatra powiedziała żeby cały czas karmić, a mleka modyfikowanego mu nie dawać jak mam pokarm, tylko od razu rozszerzać dietę.
My zaczynamy po 6 miesiącu. Ja w pierwszym miesiącu będę testować warzywa jednocześnie z kaszkami bezmlecznymi. Super są z Holle i Helpa. Po 7 miesiącu włączę chude mięsko. No i zobaczymy jak to będzie szło.

U nas problemy ze spaniem. Mała jest ciągle marudna, bo niewyspana. Ma dużą trudność by wejść z płytkiego snu w twardy. Śpi jak kamień jak syn pójdzie spać do momentu jak się obudzi. Potrafi bite 10 h przespać, ale w dzień też potrzebuję drzemki. Młody wybudza. ją. gdy biega i się drze, albo wystarczy że głośno mówi i po spaniu. W ciągu dnia potrafi mieć nawet 6-7 drzemek wszystkie po 15 minut.

To u nas właściwie od pierwszego miesiąca drzemki było po pół godziny, a teraz od około trzech tygodni drzemka trwa 15 minut a jest co około 2,5-3 godziny. Może niektóre dzieci tak mają?

U nas mały też śpi w nocy a w dzień jest rozdrażniony i płaczliwy.. Zauważyłam też że przy takich pogodach jakie są obecnie (wiatry) nasila mu się zły nastrój.. Gdy nie może usnąć w dzień na swoją turbodrzemke też płaczę.. Albo jak nie pójdzie na dwór w ciągu dnia na te 3 godziny też jest armagedon.. I awantura z powodu później kąpieli również.. A z gazikami chyba ma też znowu problem..

A próbuj może z fotelikiem albo bujaczkiem .... juz od kilku osób słyszałam że w bujaczku albo foteliku samochodowym dzieci często robią kupkę bo są nóżki podkurczone i łatwiej jest ...ja tego nie próbowałam bo u nas pomimo tego że sporadycznie jext kupka ale mała nie ma problemu jak narazie ...
Wogole ta kupka raz na tydzień prawie denerwuje mnie bo na miesiąc wychodzą 4 -5 kup a niektóre dzieci codziennie tyle robią. ... u nas do pewnego momentu tez tak było i sie zmieniło
Dziecko antybujakowe i antysmoczkowe 🤦‍♀️taki unikat 😅🤣
Sporobuje moze z fotelikem samochodowym

Sprobuj bo u nas np w bujaczku często kupka szła.
Biedny maluszek.. 😪 A na brzuszku leży? Albo jakby na Tobie zasnął..
Lezy na brzuszku ale czasami pierdziki pójdą i tyle
Fotelik samochodowy po 30 minutach musialam wyjmować bo placz i nic nie poszło
Podalam mu lactolosum dzis 1ml podobno pobudza jelita i działa tez przy zaparciach niby powinno podawac się 2.5ml i zwiększać ale jakoś boje się mu to podawsc bo to trochę przeczyszczające niby jest
Dzis zastanawiam się czy nie dać mu trochę herbatki koperkowej ma 3 miesiące i 2 tygodnie co myślicie? Podobno niby nie jest zalecana jakieś badania byly ale nam kiedyś podawano i działały

Ja chodzę do psychologa bo też się obwiniałam że mała płacze bo ja sobie nie radzę. Bardzo mi to pomaga.
Też nie jem nabialu i teraz bardzo restrykcyjnie ( nie jem wędlin że sklepu bo często w składzie mają mleko, pszennego pieczywa itd) i mi pediatra powiedziała że jeśli jest alergia na krowie mleko to masło bez laktozy też odpada bo nadal jest tam mleko. I po tygodniu mojej ścisłej diety skończyły się u nas zielone kupy.
Bo jeśli dziecko ma nietolerancja laktozy to twoja dieta nie mialaby wpływu bo zawsze jest laktoza w mleku matki nawet jak się je produkty bez laktozy. Ale nietolerancja laktozy to występuje u 1%dzieci. Może po prostu gorzej jeszcze trawi laktoze i wtedy powinien pomoc delicol
Ja też jestem na diecie bez BMK …ale do tej porty nie przestrzegam jej bardzo restrykcyjnie (jadłam np majonez, pieczywo) … od kilku dni musiałam już zacząć jeszcze bardziej uważać na to co jem i o ile znalazłam „sery żółte”, masło itp typowo dla wegan, więc spoko ale zastanawiam się co zrobić z pieczywem 😱

reklama
Sprobuj bo u nas np w bujaczku często kupka szła.
Biedny maluszek.. 😪 A na brzuszku leży? Albo jakby na Tobie zasnął..
U nas przez jakis czas Helen robiła kupę codziennie rano jak sadzałam ją do bujaczka …
A propos kup - muszę się z Wami podzielić wczorajszą przygodą madki 🙈🤦‍♀️
Miałam w lodowce zupę, która była ugotowana 2 dni wcześniej. Odgrzałam ją sobie, a w trakcie położyłam córkę spać.
Siadłam obok niej i będę jeść …ale nagle poczułam że ta zupa jest skwaśniała. Bardzo śmierdziała …więc odstawiłam ją No i wróciłam usiąść na kanapie obok śpiącej córy …siadam i czuję, że dalej śmierdzi czymś skwaśniałym mimo to, że zupy już nie ma obok … okazało się że Helen zrobiła kupę, a zupa byla dobra 😂😂😂

Do góry