reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2021

Wiadomością dnia niestety dla mnie jest to ze wyszedł mi pozytywny test na covid… czuje się kiepsko - taka regularna grypa. Martwię się o mała ale ona jest w dobrym stanie - choć na pewno tez ma i coś ja meczy. Karmie piersią wiec zakładam ze podaje jej lekarstwo tym samym. Chłopaki w domu i w przyszłym tygodniu tez ich zostawię choć im kompletnie nic nie jest. Mąż tez bez żadnych objawow i negatywny. Nie zdążyłam wziąć trzeciej dawki - miałam wczoraj ale coś mnie wzięło na test przed bo drugi dzień czułam się słabo i coś mnie w kościach zaczęło łupac…. Uważajcie na siebie dziewczyny :) mam nadzieje ze u mnie ju gorzej nie będzie. Jakbym nie była szczepiona i miałoby być gorzej to chyba bym z lozka nie mogła wstać nawet.

reklama
A Delicol też stosowałaś? Teraz przyjmujecie tylko Wit.D i probiotyki?
Stosowałam Kolzym, to jest to samo co Delicol, ale też odstawiłam. Tak, teraz tylko witamina D i probiotyki. U nas synek ma problem z obniżony napięciem mięśni i przez to go boli brzuszek, więc te preparaty się nie sprawdziły za bardzo. Dużo lepiej jest po tych masażach i cwiczeniach.

@MarlenaP @Będęmama
!!SZCZEPIENIA!!
jesli chodzi o mnie to moje drugie dziecko i robię dokładnie to samo co przy 1 polegając na opiniach lekarzy i pielęgniarek. Biorę na NFZ i reszta płatnych.
Prawdą jest, że są to 3 wkłucia ale przy jakichkolwiek objawach łatwiej wykluczyć od którego wkłucia powstały i znaleźć przyczynę co przy 5 czy 6 w 1 jest niemal niemożliwe. Szanuje oczywiście każda decyzję ale u Nas tak mi to tłumaczyli i ja chyba na tym będę polegać.

Stosowałam Kolzym, to jest to samo co Delicol, ale też odstawiłam. Tak, teraz tylko witamina D i probiotyki. U nas synek ma problem z obniżony napięciem mięśni i przez to go boli brzuszek, więc te preparaty się nie sprawdziły za bardzo. Dużo lepiej jest po tych masażach i cwiczeniach.

A mieliście jakieś podejrzenie, że obniżone napięcie mięśni? Czy skąd wzięła się taka diagnoza?

A mieliście jakieś podejrzenie, że obniżone napięcie mięśni? Czy skąd wzięła się taka diagnoza?
W szpitalu neonatolog robil badania na drugi dzień po porodzie i synek był taki "wiotki" wtedy. Miał też usg przezciemiączkowe w szpitalu i szerokość jakichś tam komór z płynem była minimalnie różna. Prawdopodobnie to wszytko przez tą pępowinę owinięta wokol szyi przy porodzie,chociaż dostał 10 pkt Apgar. Za 2 tygodnie idziemy na drugie usg kontrolne sprawdzić czy się to wyrównało. Poza tym u fizjoterapeuty przy badaniu babeczka od razu zauważyła, że jest obniżone napięcie. Przy bólach brzuszka wygina się bardzo do tyłu w taki łuk i często ma otwarte usta. Wczoraj byliśmy u neurologopedy i właśnie mówiła, że to wynika z tego obniżonego napięcia wokół ust, a znowu pod językiem ma wzmożone napięcie. Także kolejne ćwiczenia nam doszły, tym razem języczka.

My dzisiaj mieliśmy wizytę pielęgniarki środowiskowej i powiem Wam, że nawet jestem miło zaskoczona. Sporo wyniosłam z tej wizyty, Pani była miła i wyjątkowo słuchała mnie dokładnie i na każde pytanie miała rozwiązanie, które mnie satysfakcjonowało. Z moim Miśkiem wszystko wporzadku, ale muszę masować mu kanaliki bo zauważyłam, że nie domyka oczka i zbierają mu się łezki. Poza tym na też przepuklinę, więc pewnie czeka Nas zaklejenie pępuszka. Na cofki zmiana mleka na AR, ale oprócz tych kilku sugestii wszystko wporzadku 🐻💙

Mój rezonans wyszedł w miarę w porządku, bolerioza wykluczona więc szukamy dalej przyczyn bólu kręgosłupa - niemam już takich ataków bólowych, ale odczuwam nadal dyskomfort w tym odcinku piersiowym.

U mojego Miśka Patryś ka 🐻💙zauwazylam też stały rytm dnia, stałe godziny pobudek, drzemek i snu w nocy (wiadomo, że są i jakieś poślizgi ale jednak widzę, że jeśli się nie trzymamy tych godzin mały staje się rozdrażniony więc np dzisiaj o 21 musieliśmy być już w łóżku). Docieramy się już coraz bardziej i myślę, że nasza współpraca z każdym miesiącem będzie coraz bardziej owocna we własne zrozumienie 😂

Co do smoczków zauważyłam np że mój syn jest totalnym dziwakiem. Ulubionego niema. Raz wypluwa non stop, raz szuka jak piersi.. Swoją drogą zastanawiam się czy jakbym wróciła do przystawiania to by załapał ta pierś 🧐 wasze szkraby też są takie dziwnosmoczkowe? 😂

Patrzę sobie na te fora a tam pod spodem wątki i pęcherzykach, betach, 2 kreseczkach.... OMG dziewczyny, kiedy nam to zleciało... 9 miesięcy jak jeden dzień, a u mnie w domu obok śpi mój dwumiesięczniaczek 🙉

My dzisiaj mieliśmy wizytę pielęgniarki środowiskowej i powiem Wam, że nawet jestem miło zaskoczona. Sporo wyniosłam z tej wizyty, Pani była miła i wyjątkowo słuchała mnie dokładnie i na każde pytanie miała rozwiązanie, które mnie satysfakcjonowało. Z moim Miśkiem wszystko wporzadku, ale muszę masować mu kanaliki bo zauważyłam, że nie domyka oczka i zbierają mu się łezki. Poza tym na też przepuklinę, więc pewnie czeka Nas zaklejenie pępuszka. Na cofki zmiana mleka na AR, ale oprócz tych kilku sugestii wszystko wporzadku 🐻💙

Mój rezonans wyszedł w miarę w porządku, bolerioza wykluczona więc szukamy dalej przyczyn bólu kręgosłupa - niemam już takich ataków bólowych, ale odczuwam nadal dyskomfort w tym odcinku piersiowym.

U mojego Miśka Patryś ka 🐻💙zauwazylam też stały rytm dnia, stałe godziny pobudek, drzemek i snu w nocy (wiadomo, że są i jakieś poślizgi ale jednak widzę, że jeśli się nie trzymamy tych godzin mały staje się rozdrażniony więc np dzisiaj o 21 musieliśmy być już w łóżku). Docieramy się już coraz bardziej i myślę, że nasza współpraca z każdym miesiącem będzie coraz bardziej owocna we własne zrozumienie 😂

Co do smoczków zauważyłam np że mój syn jest totalnym dziwakiem. Ulubionego niema. Raz wypluwa non stop, raz szuka jak piersi.. Swoją drogą zastanawiam się czy jakbym wróciła do przystawiania to by załapał ta pierś 🧐 wasze szkraby też są takie dziwnosmoczkowe? 😂

Patrzę sobie na te fora a tam pod spodem wątki i pęcherzykach, betach, 2 kreseczkach.... OMG dziewczyny, kiedy nam to zleciało... 9 miesięcy jak jeden dzień, a u mnie w domu obok śpi mój dwumiesięczniaczek 🙉
Właśnie dziś o tym myślałam ... jak te 9 miesięcy zleciało a teraz już nasze Skarby są obok nas i codziennie uczą się czegoś nowego 🥰 my właśnie mamy pobudkę na jedzenie, kupę, zmianę pieluszki a następnie była seria tak cudnych uśmiechów i gaworzenia że aż spać mi się odechciało z rozczulenia 😍

Co do smoczków, Helanka ma swój ulubiony model, tak jak i butelki i resztą pluje i się krzywi jakby się jej podawało najgorszą truciznę 😂 cyca próbuję dać raz na kilka dni regularnie i niestety dalej tez pluje i włącza jej się wręcz histeria...raz na jakis czas zassie i trochę pociąga ale to chyba musi być w stanie głębokiego zamyślenia nad istotą świata i nie zauważa co strasznego właśnie robi 😂

A czy któres z was wybrały szczepionki na nfz??? Bo właśnie rozważam tą opcję, jeżeli jedynie ilość kluc z 4 do 3 jest różnica między nfz a 5w1 to po co płacić? Jakie macie zdanie na ten temat?
6w1 to dwa wkłucia + rota do buzi.

Co do smoczka, mój smyk też jest dziwny pod tym względem 🤪 raz nie chce i wypluwa, albo gryzie i wypluwa, a innym razem ssie mało nie wciągnie 😄 I z reguły więcej razy nie chce niż chce, co mnie dziwi i cieszy zarazem.
A pieluszka tetrowa przy buzi przy zasypianiu u Was funkcjonuje?

A czy są tu dziewczyny na diecie bez BMK? Jak to jest u was przestrzegacie tego rygorystycznie żadnych produktów które zawierają mleko czy jak? Ja już sama nie wiem.. Mały nie ma zmian skórnych itd ale pediatra jeden stwierdził że go boli dlatego brzuch i że rygorystyczną dieta.. A drugi pediatra powiedział że po prostu jeść mało mleka.. Ja już sama nie wiem co mam o tym myśleć.. Wyrzuty sumienia mam już nawet po herbacie.. Czego bym nie zjadła myślę że to od tego.. Albo jak podchodzicie do produktów typu kapusta, bigos??

reklama
A czy są tu dziewczyny na diecie bez BMK? Jak to jest u was przestrzegacie tego rygorystycznie żadnych produktów które zawierają mleko czy jak? Ja już sama nie wiem.. Mały nie ma zmian skórnych itd ale pediatra jeden stwierdził że go boli dlatego brzuch i że rygorystyczną dieta.. A drugi pediatra powiedział że po prostu jeść mało mleka.. Ja już sama nie wiem co mam o tym myśleć.. Wyrzuty sumienia mam już nawet po herbacie.. Czego bym nie zjadła myślę że to od tego.. Albo jak podchodzicie do produktów typu kapusta, bigos??

Jestem na diecie BMK. Sama mam nietolerancje laktozy więc pilnuję się odkąd pamiętam, tylko że wcześniej czasami zdarzało mi się popełnić pewne grzeszki, teraz jak podobno ma to wpływ na syna to pilnuję się w 100%. Wcześniej kupowałam wszystko bez laktozy, jednak lekarz uświadomił mi, że przetworzone produkty mleczne np. jogurt już laktozy nie mają, więc to co muszę kupuję bez laktozy, np mleko, a inne produkty normalne. Całą resztę produktów jem, włącznie z bigosem i cytrusami, nie zauważyłam żeby miało to zły wpływ 🙂

Do góry