reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Ja chodzę do dwóch lekarzy. Prywatnie i do Medicover. Ten lekarz z Medicover pracuje na Ujastku. Za tydzień wizyta, więc wszystkiego się dowiem. Mam nadzieje, bo on jakiś gadatliwy to nie jest. Nie wiedziałam że jest coś takiego jak kwalifikacjia do porodu. Lekarz prywatny może też mi zrobić CC, ale to już koszt 3tys.
Jakie jeszcze badania należy zrobić przed porodem?
Ja kiedyś jak miałam anemie to brałam Sorbifer 2 tabletki rano. Żelaza nie powinno się łączyć z magnezem i nabiałem, bo wtedy trudniej się wchlania do organizmu. A jakie witaminy bierzecie? Ja na początku brałam Femibion. Teraz biorę Prenatal duo, tam jest 200% dziennego zapotrzebowania na żelazo i anemi nie mam, ale są też witaminy bez żelaza, więc warto czytać skład witamin.
Ja nie biorę witamin bo na witaminy tez reaguje mdłosciami(na każde). Stwierdziłam ze wole jeść warzywa i owoce i czuć się dobrze. Niż witaminy i wymiotować cały czas.

reklama
Od 4 miesięcy suplementuje żelazo ze względu na niski wynik hemoglobiny, każda tabletkę biore z witamina C albo z żurawina, wynik 4 mce temu był 10,8 po 4 miesiącach mam raptem 11,1 🙈
Biore 2 tabletki Sorbifer Durules dziennie, wcześniej brałam takie żelazo w płynie ale niedobrze mi po nim było.

W pierwszej ciąży miałam to samo, po urodzeniu hemoglobina samoistnie skoczyła do góry:)
To wyobraź sobie ze brałam feroplex i po miesiącu mi jeszcze hemoglobina spadła z 10,2 do 9,8. Mąż mówi ze spadła by bardziej jakbym nie brała a ja mam wrażenie ze branie żelaza to jest bez sensu (w sensie biorę ze strachu ile daje rady) ale tylko sie mecze a hemoglobina i tak do niczego

Ja nie biorę witamin bo na witaminy tez reaguje mdłosciami(na każde). Stwierdziłam ze wole jeść warzywa i owoce i czuć się dobrze. Niż witaminy i wymiotować cały czas.
Współczuję bardzo. Ja na szczęście ani razu nie wymiotowałam w ciąży.
Żelazo brałam rano pół godziny przed śniadaniem razem z kwasem foliowym. Ale potem bolał mnie brzuch i brałam razem podczas sniadania.

Ja chodzę do dwóch lekarzy. Prywatnie i do Medicover. Ten lekarz z Medicover pracuje na Ujastku. Za tydzień wizyta, więc wszystkiego się dowiem. Mam nadzieje, bo on jakiś gadatliwy to nie jest. Nie wiedziałam że jest coś takiego jak kwalifikacjia do porodu. Lekarz prywatny może też mi zrobić CC, ale to już koszt 3tys.
Jakie jeszcze badania należy zrobić przed porodem?
Ja kiedyś jak miałam anemie to brałam Sorbifer 2 tabletki rano. Żelaza nie powinno się łączyć z magnezem i nabiałem, bo wtedy trudniej się wchlania do organizmu. A jakie witaminy bierzecie? Ja na początku brałam Femibion. Teraz biorę Prenatal duo, tam jest 200% dziennego zapotrzebowania na żelazo i anemi nie mam, ale są też witaminy bez żelaza, więc warto czytać skład witamin.
To pewnie wszystko ci wytłumaczy. Badania robię te które są wymagane w szpitalu i tym samym te które mAm w pakiecie luxmed do zrobienia jako ostatnie (max 4 tygodnie do daty porodu bo inaczej szpital musi podobno powtarzać)

Żelaza mam 50ug/dl, erytrocyty 3,55, hemoglobina 10,9, hematokryt 32,6,czyli wszystko poniżej normy.
Czuję się ostatnio gorzej, szybko się męczę, jestem osłabiona i często kręci mi się w głowie, ale nie myślałam, że to anemia, tylko kolejna dolegliwość ciążowa...
To chyba nie masz wyjscia. Musisz podbić żelazo do góry. Może możesz poprawić coś w tym co jesz? Więcej Wit.C, buraczki, sok z buraka(szczególnie kiszony), więcej mięsa?

To chyba nie masz wyjscia. Musisz podbić żelazo do góry. Może możesz poprawić coś w tym co jesz? Więcej Wit.C, buraczki, sok z buraka(szczególnie kiszony), więcej mięsa?

Wydawało mi się, że dietę mam dobrą, ale nad nią już też poważnie popracuję... Na szczęście mięso bardzo lubię, a od teściowej dostałam właśnie 20kg buraczków bez nawozów itp. 🙂

Wydawało mi się, że dietę mam dobrą, ale nad nią już też poważnie popracuję... Na szczęście mięso bardzo lubię, a od teściowej dostałam właśnie 20kg buraczków bez nawozów itp. 🙂
Ja jeszcze kupuje szpinak, taki paczkowany w Lidlu lub Biedrze. Dodaje go do sałatki lub na chleb i taką paczke mam na kilka dni. Podobno szpinak też ma dużo żelaza.

reklama
Dziewczyny..
Proszę o radę.
Właśnie jestem po wizycie kwalifikacyjnej do porodu. 33 tydzien. Zapytałam lekarza jak to będzie wyglądać w związku z tym że jestem nie szczepiona. Czy przychodzę ze swoim wynikiem wymazu czy robią mi na miejscu a on mi nie odpowiedzial tylko stwierdził że rekomenduje się zaszczepić. Powiedział że wszystkie jego pacjentki są zaszczepione i nawet napisał zaświadczenie o braku przeciwskazań..
Niewiem co robić. Do porodu zostało mi 5 tygodni i 6 dni.. Planowałam szczepić się po porodzie a z drugiej strony się boję nie szczepic.. Doradźcie.. Pokierujcie mnie w któraś stronę 😔

Z małym wszystko wporzadku. Co do spania na plecach jeśli niema się na to wpływu to niema i tyle. Jeśli się przebudzę to poprostu wracać do pozycji na lewy bok.

Do góry