reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

@AliG @Isanaa cc będzie robił lekarz z ujastku. Byłam na kwalifikacji w szpitalu. Lekarz prowadzący z luxmedu wiec żadnego powiązania. Ten z ujastku powiedział ze dla niego jak jestem po cc to on się nie będzie decydował na vbac. Ja pierwszy „naturalny” miałam mega hardcorowy wiec byłam trochę rozdarta co teraz (cc miałam super i doszłam do siebie 4x szybciej niż po SN). Nie zwykłam dyskutować z lekarzami wiec jak mówi ze cc to cc. Jakby powiedział vbac to byłby vbac.
Właśnie ostatnie badania robię dziś

reklama
A jakie masz wyniki, jeśli mogę wiedzieć? Ja bardzo źle znoszę suplementację żelazem. Zaparcia naprzeniennie z biegunką non stop. U mnie wyniki tylko lekko poniżej normy. Jeszcze nie biorę tego dziadostwa. Dzisiaj powtarzałem wyniki morfologii i nawet ździebko lepsze niż miesiąc temu. Objawów anemii nie odczuwam, więc na własną odpowiedzialność nie biorę.
Tylko jeżeli wynik mocno poniżej normy to warto suplementować, bo po porodzie anemia nie sprzyja w gojeniu.

Żelaza mam 50ug/dl, erytrocyty 3,55, hemoglobina 10,9, hematokryt 32,6,czyli wszystko poniżej normy.
Czuję się ostatnio gorzej, szybko się męczę, jestem osłabiona i często kręci mi się w głowie, ale nie myślałam, że to anemia, tylko kolejna dolegliwość ciążowa...

Tak, biorę. Jedna tabletka ma 80 i mam brać 1-2 dziennie. Biorę ledwo jedna. I raz na kilka dni robię przerwę jak już żołądek nie daje rady i nie mogę spać. A pózniej wracam z powrotem i tak w kółko i nie wiem czy pomaga bo przed brałam inny lek i mi żelazo pomimo brania spadło

No wczoraj wzięłam pierwszy raz i obudził mnie ból brzucha, ale nie wiem czy to od żelaza. A kiedy i z czym bierzesz? Ja mam jeść je wieczorem (bo rano biorę magnez, a ich łączyć nie można) i nie mam wieczorem jeść nabiału, ciemnego chleba, warzyw strączkowych, pić kawy ani herbaty...

Dziewczyny, polecam popijać żelazo wodą z cytryną albo brać z witaminą C, u mnie pomogło, hemoglobina skoczyła w górę :)
No wczoraj wzięłam pierwszy raz i obudził mnie ból brzucha, ale nie wiem czy to od żelaza. A kiedy i z czym bierzesz? Ja mam jeść je wieczorem (bo rano biorę magnez, a ich łączyć nie można) i nie mam wieczorem jeść nabiału, ciemnego chleba, warzyw strączkowych, pić kawy ani herbaty...

Dziewczyny, polecam popijać żelazo wodą z cytryną albo brać z witaminą C, u mnie pomogło, hemoglobina skoczyła w górę :)
Od 4 miesięcy suplementuje żelazo ze względu na niski wynik hemoglobiny, każda tabletkę biore z witamina C albo z żurawina, wynik 4 mce temu był 10,8 po 4 miesiącach mam raptem 11,1 🙈
Biore 2 tabletki Sorbifer Durules dziennie, wcześniej brałam takie żelazo w płynie ale niedobrze mi po nim było.

W pierwszej ciąży miałam to samo, po urodzeniu hemoglobina samoistnie skoczyła do góry:)

Od 4 miesięcy suplementuje żelazo ze względu na niski wynik hemoglobiny, każda tabletkę biore z witamina C albo z żurawina, wynik 4 mce temu był 10,8 po 4 miesiącach mam raptem 11,1 🙈
Biore 2 tabletki Sorbifer Durules dziennie, wcześniej brałam takie żelazo w płynie ale niedobrze mi po nim było.

W pierwszej ciąży miałam to samo, po urodzeniu hemoglobina samoistnie skoczyła do góry:)

Czyli jest dla mnie nadzieja 🙂. I tak nie mogę narzekać bo do tej pory wszystko było w porządku, więc Synek przez te około 4 tygodnie aż tyle chyba ze mnie nie zje...🤣

Ja chodzę do dwóch lekarzy. Prywatnie i do Medicover. Ten lekarz z Medicover pracuje na Ujastku. Za tydzień wizyta, więc wszystkiego się dowiem. Mam nadzieje, bo on jakiś gadatliwy to nie jest. Nie wiedziałam że jest coś takiego jak kwalifikacjia do porodu. Lekarz prywatny może też mi zrobić CC, ale to już koszt 3tys.
Jakie jeszcze badania należy zrobić przed porodem?
Ja kiedyś jak miałam anemie to brałam Sorbifer 2 tabletki rano. Żelaza nie powinno się łączyć z magnezem i nabiałem, bo wtedy trudniej się wchlania do organizmu. A jakie witaminy bierzecie? Ja na początku brałam Femibion. Teraz biorę Prenatal duo, tam jest 200% dziennego zapotrzebowania na żelazo i anemi nie mam, ale są też witaminy bez żelaza, więc warto czytać skład witamin.

Ja chodzę do dwóch lekarzy. Prywatnie i do Medicover. Ten lekarz z Medicover pracuje na Ujastku. Za tydzień wizyta, więc wszystkiego się dowiem. Mam nadzieje, bo on jakiś gadatliwy to nie jest. Nie wiedziałam że jest coś takiego jak kwalifikacjia do porodu. Lekarz prywatny może też mi zrobić CC, ale to już koszt 3tys.
Jakie jeszcze badania należy zrobić przed porodem?
Ja kiedyś jak miałam anemie to brałam Sorbifer 2 tabletki rano. Żelaza nie powinno się łączyć z magnezem i nabiałem, bo wtedy trudniej się wchlania do organizmu. A jakie witaminy bierzecie? Ja na początku brałam Femibion. Teraz biorę Prenatal duo, tam jest 200% dziennego zapotrzebowania na żelazo i anemi nie mam, ale są też witaminy bez żelaza, więc warto czytać skład witamin.
Kwalifikacja jest tylko w przypadku cc i np. chęci porodu w prywatnej placówce na kontrakcie z NFZ. W niektórych szpitalach robią też kwalifikacje do vbac. Słyszałan też o przypadkach szpitali gdzie nie ma już też kwalifikacji do cc, tylko ze skierowaniem tną dopiero przy pierwszych skurczach lub gdy ciąża po terminie. Każdy szpital inaczej. 🤷

reklama
No to z tego co wiem to najlepiej się wchłania jak nie bierzesz z jedzeniem ale jak tak wzięłam na wieczór dwie godziny po jedzeniu to prawie cała noc nie spałam, rano była biegunka, cały dzień w brzuchu jakby piwo się warzylo a wieczorem okropne wymioty. Oczywiście mega zgaga i mdłości i kolejny dzień czułam się złe.
Teraz biorę tylko rano (bo bym nie spałam jakbym wzięłam na wieczór) i to z jedzeniem lub po (bo inaczej okropny ból brzucha nawet jak biorę pół godziny przed jedzeniem). Wiadomo zero kawy czy herbaty czy pochodnych mleka. Warzywa jem bo coś jeść muszę. Czasem zjem sera bo coś jeść muszę. Nie wiem czy się wchłania bo koleżance mojej się z jedzeniem nie wchlanialo. Ale inaczej nie daje rady.
Teraz doradzili mi koleżanki kupic sobie pierzge w miodzie i sok z pokrzywy z miodem i żurawina od dermesa. To staram się jeszcze to pic.
Moze coś zadziała, może efekt placebo.
Jak pije to przez kilka dni to w pewnym momencie czuje się bardzo złe i przestaje normalnie funkcjonować i wtedy wszystko odstawiam, robię przerwę żeby przetrwać. A jak czuje się już Ok to wracam to żelaza i tak w kółko do porodu

Do góry