reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Ja się często budzę na plecach w nocy, wtedy podkładam dodatkowa poduszkę pod głowę i śpię dalej.
Czytanie w googlach nie pomaga:)
Moja położna mówiła ze dopóki Ty nie odczuwasz dyskomfortu związanego z leżeniem, dziecko również tego nie odczuwa. Jeśli Ty czujesz ze Ci duszno, brak powietrza i oddechu - zmień pozycje jak najszybciej. Jeśli czujesz się ok - dziecku tez jest ok.
U mnie problem jest z lewym "zdrowym" bokiem. Ja niewiem... Naopak.
Jak śpię na lewym to budzę się tak o bolała ze ledwo wstać mogę bo ból zaczyna się od dolnego odcinka pleców i promieniuje w stronę lewa miednicy i cała noga zdrętwiała.

No cuda
Mówię wam cuda.. 😑 Będę jutro u lekarza to też z nim pogadam na ten temat

reklama
We wtorek mam wizytę i już się nie mogę doczekać.
Wkraczamy w 33 tydzien!
Ale denerwuje się.. Od dłuższego czasu budzę się na plecach.
To ile na ten temat naczytalam się w internecie to nie chcecie wiedzieć.
Najgorsze jest to, że robie to zupełnie nieświadomie. Poprostu najwyraźniej tak mi wygodnie i tak się układam.. Ale jak się przebudzę wpadam w panikę.. Naprawdę chce mi się płakać po przebudzeniu bo czytałam jakie to niebezpieczne dla dziecka i już sama niewiem co ze sobą zrobić.. Czy ktoś ma tak jak ja? Czy ktoś był uspokojony?

Największy problem to twz fakt że jak śpię na lewym boku z strasznie boli mnie kręgosłup wszystko promieniuje do biodra i lewej nogi.. Czasem jak wstaje i chodzę po takiej nocy to z bólem.. Już sama niewiem jak się ułożyć.. 😭
śpię tak jak mi wygodnie.
Wychodzę z założenia ze jak dziecku nie wygodnie to daje znać (i faktycznie daje).
Nie dajmy się zwariować.
Mieszkamy w dziwnych czasach.
Nic nie wolno i Wszystcy ciagle wpędzają nas w poczucie winy.
Tak siw nie da żyć czy cieszyć się z zycia.
Tez wychowujemy pózniej zalęknionych dzieci.
Za dużo chyba obecnie jest informacji i wiedzy.
Musimy nauczyć się sobie odpuszczać. I cieszyć się z tego ze jesteśmy w ciąży, ze będziemy mieli dzieci.

😑 10 000 stron przeczytałam o tym..
Nie No spanie na brzuchu w ciąży chyba nie możliwe bo ci dziecko bebechy wysadzi lub się zwyczajnie nie da. Ale na plecach to niektórzy się czuja Ok a niektóre nie i tyle. Miałam taki okres ze mogłam tylko na plecach zasnąć to co miałam spać na siedząco. Nie przesadzajmy.

We wtorek mam wizytę i już się nie mogę doczekać.
Wkraczamy w 33 tydzien!
Ale denerwuje się.. Od dłuższego czasu budzę się na plecach.
To ile na ten temat naczytalam się w internecie to nie chcecie wiedzieć.
Najgorsze jest to, że robie to zupełnie nieświadomie. Poprostu najwyraźniej tak mi wygodnie i tak się układam.. Ale jak się przebudzę wpadam w panikę.. Naprawdę chce mi się płakać po przebudzeniu bo czytałam jakie to niebezpieczne dla dziecka i już sama niewiem co ze sobą zrobić.. Czy ktoś ma tak jak ja? Czy ktoś był uspokojony?

Największy problem to twz fakt że jak śpię na lewym boku z strasznie boli mnie kręgosłup wszystko promieniuje do biodra i lewej nogi.. Czasem jak wstaje i chodzę po takiej nocy to z bólem.. Już sama niewiem jak się ułożyć.. 😭
Kochana na plecach to jeszcze pół biedy, ja do niedawna budziłam się w pozycji pół na brzuchu pół na boku... Przed ciążą zawsze tak spałam i dopiero od tygodnia chyba śpię na boku całkowicie. Nie stresuje się tym bardzo ale ja chyba jeśli ciążę to jestem spokojna, wierzę, że wszystko będzie ok 🙂

reklama
Wróciłam od lekarza i mój czop odpadł prawdopodobnie częściowo. Rozwarcia nie widać jako takiego, bo to dosłownie opuszek. Szyjka rzeczywiście zrobiła się miękka, ale na obecnym etapie nie powinno to martwić. Wody tak samo, czyli w normie ale nie jakoś dużo. Jedyne co to mamy dyspozycję w pomiarach brzucha a główki. Obecnie jestem w 34 tc, głowa na 37 tc, a brzuch na koniec 32 tc. Zaliczają całość waga wychodzi 2400g. Z synem była identyczna sytuacja tylko że wcześniej, widocznie takie geny, ale mam pić na wszelki wypadek Medargin by brzuszek podgonił.

Do góry